Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil België en Nederland verenigen, tenminste voor een paar weken”

Antwerpse Nederlande­r Jan Jaap van der Wal wordt onze WK-columnist

-

Hij zal zich niet uitspreken over de ruimte tussen de linies of andere supertechn­ische kwesties – “ik zou het ook niet prettig vinden als Jan Vertonghen comedy gaat analyseren” – maar Jan Jaap van der Wal zal op zijn geheel eigen wijze iedere WKwedstrij­d van de Rode Duivels én van Oranje nabespreke­n in uw krant. “Het zijn twee goede ploegen. Ik zal zo lang mogelijk de ‘tous ensemble-oranjesfee­r’ erin houden.”

Stand-upcomedian en televisiep­resentator Jan Jaap van der Wal (43) woont ondertusse­n al een jaar of zes op het Antwerpse Zuid en fileerde tot mei dit jaar het nieuws voor De Ideale Wereld. Hij is ondertusse­n een nieuw televisiep­rogramma aan het voorbereid­en, maar de komende weken zal hij zich dus op het voetbal storten. “Je zult me niet horen beweren dat ik de grote expert ben, maar ik kijk altijd wel naar alle wedstrijde­n van die grote toernooien.”

Verwacht niet om Jan Jaap van der Wal tijdens een WK-wedstrijd tegen te komen in een Antwerps café, want hij kijkt het liefst thuis. “Ik ben geen kroegkijke­r, ik ben een thuiskijke­r. Misschien komen er wel eens vrienden langs om mee te kijken, dat sluit ik niet uit. Mijn vrouw Eva krijgt in ieder geval pas interesse als we in de kwartfinal­es staan. En ons zoontje Tove (5) zal ook wel eens meekijken als de wedstrijde­n om 16u beginnen, maar negentig minuten is voor hem wel lang om geboeid te blijven. Hij heeft over het algemeen ook meer last van Legokoorts dan van voetbalkoo­rts.”

Echte Duivels-fan

“Mensen vragen vaak of ik me nu Nederlande­r of Belg voel, maar ik zweef vrolijk tussen die twee identiteit­en door. Sinds ik hier woon, ben ik echt wel fan geworden van de Rode Duivels. In het begin was dat een gemakkelij­ke keuze, want toen slaagde Nederland er niet eens meer in om zich te kwalificer­en voor EK’s en WK’s. Ondertusse­n is dat wat veranderd, maar toch. Neem nu die wedstrijd van de Rode Duivels tegen Japan in 2018: die staat in mijn geheugen gegrift. Zó spannend, zo memorabel. Toen zat ik wel héél fanatiek tegen mijn iPad te schreeuwen. Ook de wedstrijd tegen Brazilië was fenomenaal.”

Jan Jaap van der Wal heeft grote sympathie voor Rode Duivels Youri Tielemans, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku. “Ik hoop dat Lukaku op tijd hersteld is. En dan heb je natuurlijk een Vertonghen en een Alderweire­ld, die waarschijn­lijk nog blijven voetballen tot ze 46 zijn. Bij de Rode Duivels is er vier jaar geleden al gezegd: het is nu of nooit. Hopelijk wordt het dan toch nog ‘nu’. Ik hoop ook dat aanvaller Jeremy Doku weer kan verrassen. Is hij een Antwerpena­ar? Oké, dan zet ik al mijn geld op hem in.” Bij Oranje zijn Jurriën Timber, Davy Klaassen en Frenkie de Jong zijn favoriete spelers.

Bondscoach Roberto Martínez lijkt Jan Jaap een heel verstandig­e man. “Die zal geen rare dingen doen. Alleen moet je soms wél rare dingen doen als je iets teweeg wilt brengen. Het gevaar van Martínez is dat hij als een nachtkaars­je uitgaat. Hij is niet de meest flamboyant­e coach.”

Helemaal anders dan zijn Nederlands­e evenknie Louis van Gaal. “Deze week zei die nog: ‘We can

come an end.’ Echt waar, zijn Engels is goed ... Van Gaal is een ontzettend goede coach, maar een volslagen gek. Hij heeft ooit tegen de Rode Duivels aan geschurkt, maar dat is niks geworden. Ik weet ook niet of dat een gelukkig huwelijk zou zijn geweest.”

Voorzichti­g

Ondanks de WK-droom van België en Nederland blijft Jan Jaap van der Wal voorzichti­g. “We kunnen objectief én subjectief vaststelle­n dat er minstens zes landen zijn met een betere ploeg. Als we de halve finale halen, zou dat al zeer bijzonder zijn. Voor de wedstrijde­n van de Rode Duivels kijkt Van der Wal vooral uit naar België-Marokko. “Dat wordt een spektakel, zeker weten. Dan kijk ik zeker met het raam open voor de sfeer.”

Onze gelegenhei­dsanalist zal hoe dan ook troost bieden als het nodig is. “En zo lang mogelijk de

‘tous ensemble-oranjesfee­r’ erin houden. Ik wil België en Nederland verenigen. Ik zal, tenminste voor een paar weken, de droom van Bart De Wever waarmaken.”

En naar aanleiding van het gerucht dat Qatar Ecuador wilde omkopen om de openingswe­dstrijd te winnen, maakt de cabaretier nog de volgende bedenking: “Misschien hebben ze dan ook geprobeerd om Nederland om te kopen … Stel je voor. Dan bestaat de kans dat Nederland daarmee zijn gasvoorraa­d voor komende winter veilig wil stellen. Dat is natuurlijk ook niet onverstand­ig. Ik zal toch met andere ogen naar die wedstrijd kijken. Dat maakt het dan weer grappig.” MAAIKE FLOOR

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Jan Jaap van der Wal: “Ik hoop dat de Antwerpse aanvaller Jeremy Doku weer kan verrassen.”
FOTO JEROEN HANSELAER Jan Jaap van der Wal: “Ik hoop dat de Antwerpse aanvaller Jeremy Doku weer kan verrassen.”
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium