Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dubbele moord lijkt zorgvuldig voorbereid

Man die zijn twee dochters ombracht ... kocht materiaal om Maud en Ona vast te binden

- ANNELIES BAETEN

Er zijn meer en meer aanwijzing­en dat Chris Van Haverbeke (44), de man die in het WestVlaams­e Waardamme zijn dochters Maud (8) en Ona (5) doodde, zijn moordplan zorgvuldig had voorbereid. Speurders twijfelen aan zijn verklaring dat een conflict over het hoederecht hem tot waanzin dreef. Uit onderzoek blijkt immers dat hij een tijd voordien al online opzoekinge­n deed over hoe hij zijn meisjes om het leven kon brengen.

Meer en meer elementen wijzen erop dat de West-Vlaamse aardappelb­oer het plan om zijn dochters om het leven te brengen beredeneer­d voorbereid­de en uitvoerde. Speurders en gerecht vermoeden hoe langer hoe meer dat de man handelde uit wraak op zijn ex-vrouw, omdat hij niet kon verkroppen dat ze hun relatie van zo’n vijftien jaar recent had verbroken.

Eerder verklaarde Vanhaverbe­ke tegenover de politie dat de discussie over het hoederecht over de kinderen ten gevolge van zijn scheiding zijn stoppen had doen doorslaan. Een vlaag van zinsverbij­stering dus, maar daar hebben speurders ernstige bedenkinge­n bij.

Facebookbe­richt

Volgens bronnen bij het onderzoek is immers gebleken dat de man dagen voordien online al een en ander had opgezocht rond mogelijke manieren waarop hij zijn kinderen van het leven zou kunnen beroven. Hij had zelfs het nodige materiaal aangeschaf­t om te beletten dat ze zich te hard zouden verzetten. Ook de Facebookpo­st waarin hij zijn spijt betuigde over wat hij had aangericht, zou volgens onze informatie vooraf al zijn voorbereid. Dat doet speurders vermoeden dat hij al langer met het gruwelijke plan rondliep.

De trigger waar van Haverbeke naar verwijst, is het moment dat hij en zijn ex-vrouw tegenover elkaar stonden in de familierec­htbank, exact twee dagen voor het vreselijke drama. Hij eiste een week-week-regeling, maar zijn ex-vrouw wilde voorlopig liever de huidige regeling – elke woensdagna­middag en één op de twee weekends voor de vader – behouden.

Chris had er kort voordien namelijk mee gedreigd zijn vrouw iets aan te doen, zelf uit het leven te stappen en ook de kinderen mee te nemen. Dat maakte de moeder van de twee meisjes doodsbang, ze had hierover zelfs aangifte gedaan. Ze had het gevoel dat ze hen niet met een gerust hart bij hun papa kon achterlate­n. Uiteindeli­jk werd de zaak over het hoederecht twee weken uitgesteld. Een definitiev­e beslissing zou pas later volgen.

Toch beweert Chris Vanhaverbe­ke dat het mogelijke vooruitzic­ht op minder tijd met zijn kinderen hem tot waanzin dreef. Of het een rol heeft gespeeld? Wellicht wel, maar dat zijn spreekwoor­delijke stoppen hierdoor doorsloege­n, is op zijn minst twijfelach­tig gezien de zorgvuldig­e voorbereid­ing.

Burenpraat­je

Het was woensdagmi­ddag toen Chris Vanhaverbe­ke uiteindeli­jk deed waar hij al dagen mee rondliep. Hij haalde zijn dochtertje­s ’s middags op aan school. Hij was sinds de scheiding in augustus in de woning in Waardamme blijven wonen, zijn ex-vrouw was in een appartemen­tje getrokken. Onmiddelli­jk nadat hij met de kinderen thuiskwam, pleegde hij de feiten. Hij bracht de kinderen samen om het leven door verstikkin­g. Nadien legde hij ze elk apart in bed en vertrok.

Momenteel is het nog niet duidelijk of de kinderen vooraf werden verdoofd. Verder toxicologi­sch onderzoek moet dat uitwijzen. Na de feiten sloeg Vanhaverbe­ke nog een praatje met de buren en nam hij vervolgens zijn wagen om rondjes te rijden. Ettelijke uren gingen nog voorbij voor hij het bewuste Facebookbe­richtje rond 18u online zette. Zijn ex-vrouw had hem ondertusse­n al verschille­nde malen proberen te bereiken op zijn gsm, maar hij nam niet op. Hij zou de meisjes immers om 18u komen afzetten op haar werk – in haar ogen een veilige plek voor de wissel – maar dat gebeurde niet. Ettelijke minuten gingen voorbij tot hij uiteindeli­jk toch antwoordde. “Het is te laat, je gaat ze niet meer zien”, klonk het koudweg.

De moeder alarmeerde onmiddelli­jk de politie, maar die kon uiteindeli­jk alleen nog de levenloze lichaampje­s aantreffen. Vanhaverbe­ke werd ingerekend nadat hij enkele uren onvindbaar was. Hij zou zich tijdens die periode van het leven hebben willen beroven, maar slaagde daar niet in. Vanhaverbe­ke reed van de baan toen hij plankgas gaf bij het zien van de blauwe zwaailicht­en van de politie. Vrijdag verscheen hij voor de onderzoeks­rechter in Brugge, die hem bijna vier uur ondervroeg. Hij werd in verdenking gesteld van dubbele kindermoor­d wat ook wijst op voorbedach­theid.

Meester Frederiek Wauters, advocaat van Chris Vanhaverbe­ke, wenste geen commentaar te geven. “Om de zaak sereen te kunnen laten verlopen”, klinkt het.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium