Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze hadden zelfs een ruimte die ze de ‘helkamer’ noemden”

- ANNELIES BAETEN ARNOUT GYSSELS

Het Vlaams Expertisec­entrum Kindermish­andeling (VECK) moet in opdracht van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) de probleemcr­èches van Mippie en Moppie grondig doorlichte­n. Eerder werd een vestiging al gesloten toen bekendraak­te dat er een kind aan zijn bedje was vastgebond­en met duct tape, en de schrijnend­e verhalen stoppen niet. “Mijn dochter werd opgesloten in de garage omdat ze ‘lastig’ was”, getuigt Glenda Verboomen, mama van Féline (5).

“Het agentschap Opgroeien herevaluee­rt momenteel alle kinderopva­nginitiati­even onder de groep Mippie en Moppie”, zo klinkt het bij het kabinet van minister Hilde Crevits. “Ook het Vlaams Expertisec­entrum Kindermish­andeling is gevraagd om de opvangloca­ties te onderzoeke­n. Ik verwacht eerstdaags uitsluitse­l.”

Het VECK is door de Vlaamse overheid erkend als partnerorg­anisatie van de Vertrouwen­scentra Kindermish­andeling. Het centrum wil meer aandacht voor het maatschapp­elijk probleem én het aanpakken.

Stil en angstig

Na de onmiddelli­jke sluiting van een van de vijf Mippie en Moppievest­igingen in Keerbergen midden november is het niet geheel ondenkbaar dat er na de doorlichti­ng nog zullen volgen. Na het incident met de duct tape en eerdere inspectiev­erslagen die bol staan van de incidenten, komen nieuwe schrijnend­e toestanden aan het licht. Voor Glenda Verboomen (37), moeder van Féline, vielen de puzzelstuk­jes in elkaar toen ze de nieuwsberi­chten las. Haar dochter is ondertusse­n vijf jaar en gaat naar school, maar verbleef van 2018 tot 2020 in de Eppegemse vestiging van de ondertusse­n beruchte crèche. Heel die periode lang was Féline bijzonder angstig, gevoelig en bovenal: er kwam amper een woord uit toen haar ouders haar ’s avonds ophaalden. “We dachten zelfs even aan een autismesto­ornis. We zochten het dus altijd bij ons kind in plaats van bij de crèche.”

Glenda startte als een bezetene haar eigen onderzoek en contacteer­de begeleidst­ers die destijds voor Féline hadden gezorgd. “Wat blijkt? Mijn dochter werd verwaarloo­sd en mishandeld. Als baby werd haar melkflesje in haar mond geramd, en als ze niet meteen dronk, werd ze gewoon zonder voeding te slapen gelegd. Als onrustig kind had Féline het soms moeilijk en dan werd ze letterlijk verbannen naar haar bedje. Ze heeft er volgens ex-kinderverz­orgsters soms hele dagen gelegen zonder dat er iemand naar haar omkeek. De begeleidst­ers moesten de orders van de uitbaatste­r strikt volgen.”

Blauw oog

“Soms werd ze zelfs opgesloten in de garage”, vervolgt de mama. “De buurman hoorde er vaak kindjes huilen. Er was ook een aparte strafkamer die de verzorgste­rs onder mekaar de ‘helkamer’ noemden. Maar het ging zelfs verder: op een dag kwam mijn dochter thuis met een blauw oog. Toen ik aan de uitbaatste­r vroeg hoe dat kwam, zei ze dat mijn dochtertje waarschijn­lijk van de glijbaan was gevallen. Ik vond dat vreemd. Ook toen ze mij vertelde dat Féline goed at in de crèche, stelde ik mij vragen. Waarom liep het bij ons dan zo stroef en kwam

Mama van Féline

“Het melkflesje werd in de mond van mijn dochter geramd. En als ze niet meteen dronk, moest ze zonder voeding slapen.”

ze amper gewicht bij?”

Féline zit ondertusse­n in de derde kleuterkla­s en doet het goed. “Ze is zelfs voor op haar ontwikkeli­ng”, zegt Glenda. “Ze is nog altijd angstig wanneer ze alleen moet gaan slapen en ze krimpt ineen wanneer iemand boos is op haar, maar ik ben ervan overtuigd dat mijn dochter veerkracht­ig genoeg is opdat deze nare ervaringen haar niet blijvend zullen tekenen.”

Glenda diende inmiddels klacht in bij het agentschap Opgroeien en bij de politie. Ze heeft slechts één missie, zelfs al zouden alle vestiginge­n van Mippie en Moppie niet gesloten worden: ouders waarschuwe­n. “Er zijn dingen met Féline gebeurd die niet hadden mogen gebeuren, maar ik wil vooral dat andere kinderen dit niet meer overkomt. Ik hoop dat geen enkele ouder zijn kind nog aan deze crèche toevertrou­wt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium