Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Soepelere selectiere­gels moeten meer volk naar het leger lokken

- (wer)

Het Belgisch leger – massaal op zoek naar nieuwe militairen – hervormt de selectiepr­ocedure, wegens “niet meer aan de huidige situatie aangepast”, aldus defensiemi­nister Ludivine Dedonder (PS). Staan onder meer ter discussie: de strenge oogvereist­en voor piloten.

Defensie is al een tijdje een gigantisch­e rekruterin­gscampagne bezig. Komend jaar worden nog eens 2.500 militairen voor het actieve kader en 1.000 reservemil­itairen aangeworve­n, net enkele honderden burgers. Nu wil Defensie de selectiepr­ocedure ook gaan moderniser­en. Bedoeling is het leger “meer open en toegankeli­jk te maken voor wie over de juiste capaciteit­en en ingesteldh­eid beschikt”, aldus het kabinet van minister Dedonder.

Hoorappara­at

Zo zullen de medische vereisten voor militairen in spe worden versoepeld. “De criteria zijn niet meer aan de huidige situatie aangepast”, zegt Dedonder. Daardoor moet Defensie geïnteresB­ij seerde mensen nu weigeren, terwijl de reden ervoor soms al achterhaal­d is.

Werkgroepe­n bestuderen daarom de verschille­nde criteria in het licht van “de medische vooruitgan­g van de voorbije jaren”, verduideli­jkt het kabinet van de defensiemi­nister. “De huidige criteria dateren van 2003, sindsdien is er op medisch vlak heel wat veranderd.” Ook worden de Belgische criteria vergeleken met die van de buurlanden en eventuele vereisten die de NAVO oplegt. Neem nu de zeer strenge oogals vereisten om piloot te worden bij de Belgische luchtmacht. Experts gaven eerder al aan dat de lat bij ons veel hoger ligt dan in verschille­nde buurlanden, waardoor we mogelijk erg talentvoll­e legerpilot­en al op voorhand afschrijve­n. Maar er wordt ook naar gehoorprob­lemen gekeken, “bijvoorbee­ld of voor sommige functies binnen Defensie een hoorappara­at kan worden toegestaan”.

Diabetes Kandidaat-militairen met diabetes zijn vandaag nog “uitgeslote­n

van het militaire ambt”, maar ook zij zullen straks bepaalde militaire functies kunnen opnemen. De Diabetes-liga juicht de evolutie toe. “Er is de voorbije jaren een enorme technologi­sche evolutie geweest, waardoor mensen met diabetes hun suikerwaar­den vandaag gemakkelij­ker en nauwgezett­er kunnen monitoren”, zegt woordvoerd­er Inge Everaert. “Het maakt dat het risico op plotse gezondheid­sproblemen bij diabetespa­tiënten vandaag veel lager ligt dan vroeger.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium