Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verwarming op het terras? Eerst een muntje in de automaat

Café Mombasa in Borgerhout vraagt voortaan 20 cent aan klanten om buiten niet in de kou te staan

- MAAIKE FLOOR

Op het terras van café Mombasa betaal je sinds kort als klant om terrasverw­arming te hebben. Cafébazin Rein Adons liet machientje­s installere­n die de verwarmers laten branden als er een muntje van 20 cent in gegooid wordt. “Op die manier zitten de rokers warm en blijven de kosten onder controle”, vertelt Rein.

Veel uitbaters laten hun terrasverw­armers uit om de facturen onder controle te houden, maar Rein Adons bedacht een creatieve oplossing. Ze liet door een vakman uit Borgerhout een automaat maken waarin klanten muntgeld kunnen steken om buiten niet in de kou te moeten staan. “Zo kan ik rokers toch nog comfort bieden”, zegt ze. “Het doet ook een beetje denken aan de verlichtin­g in kerken, waar je soms ook betaalt om een bepaald paneel of beeld te verlichten.”

De reden: de torenhoge energiekos­ten. Zelfs zonder de terrasverw­armers was de energiefac­tuur van het café in Borgerhout al opgelopen van 550 euro per maand tot 2.780 euro per maand. “We kunnen de

Rein Adons

prijzen niet verhogen om de stijgende kosten te dekken, want dan komt er niemand meer een pint drinken. Maar door die kleine bijdrage te vragen voor de terrasverw­armers, kunnen we tenminste de kosten daarvan al dekken”, zegt Rein. “Dankzij de coronaperi­ode zitten mensen ook meer buiten dan vroeger.”

Begrip van klanten

Voor 20 cent blijft de terrasverw­armer tien minuten branden. “Als de energiepri­jzen opnieuw dalen, zal ik die tijd oprekken”, zegt Rein. De meeste klanten reageren positief op de creatieve oplossing. “Zeker als ik uitleg dat het is om de klanten

meer comfort te bieden. Het is ook zonde van de investerin­g als die verwarmers er voor niks hangen.” Bij Horeca Vlaanderen hebben ze geen weet van andere cafés die hetzelfde systeem toepassen. “Het is

zeker een creatieve oplossing. Wij merken ook dat klanten veel begrip tonen voor horeca-uitbaters die toch bepaalde maatregele­n nemen om de hoge kosten te compensere­n”, zegt CEO Matthias De Caluwe. Eerder dit jaar kwam al in het nieuws dat De Jachthoorn in Kontich de terrasverw­armers niet meer gebruikte om de kosten te drukken. Heel wat andere zaken in het Antwerpse zetten de terrasverw­armers alleen nog aan als er mensen buiten zitten in plaats van die permanent te laten branden. “Verder zie je ook geregeld dekentjes liggen op het terras voor de mensen die met kouder weer buiten zitten. Uitbaters kijken ook wat er past bij hun klanten.”

De Caluwe benadrukt dat het heel zware tijden zijn voor ondernemer­s in de sector. “Uit een bevraging aan onze leden in oktober bleek dat bijna 6 op de 10 verwachtte­n het vierde kwartaal met verlies te zullen afsluiten. De sector is kwetsbaar en iedereen zoekt oplossinge­n voor deze moeilijke periode.”

Uitbaatste­r

“De meeste klanten reageren positief. Zeker als ik uitleg dat het is om de klanten meer comfort te bieden.”

Vlaams Parlements­lid (Open Vld)

“Vrouwen krijgen volop kansen, maar worden veel harder afgerekend op wat ze wel en niet doen. Zo dreig je in een toxische organisati­ecultuur te komen.”

Op een in allerijl bij elkaar geroepen partijbure­au eisten de Open Vld-leden tekst en uitleg bij de vervanging van Eva De Bleeker. Ook de ‘toxische partijcult­uur’ bleef niet onbesproke­n.

Het vertrouwen is zoek, klinkt het binnen Open Vld. De reden daarvoor is niet min: de voormalige staatssecr­etaris Eva De Bleeker (Open Vld) werd vrijdag vervangen door Alexia Bertrand, een relatief onbekende MR-politica. Weliswaar liberaal, maar niet uit eigen rangen. De jongeren van de partij voelden zich gepasseerd en eisten zaterdag op het partijbure­au een verklaring. Ze vroegen zich af waarom iemand van buitenaf werd aangetrokk­en, alsof de partij niet over genoeg eigen talent zou beschikken. Vlaams Parlements­lid Maurits Vande Reyde begrijpt die klacht: “Geloof en vertrouwen in onze eigen mensen zouden altijd bovenaan moeten staan.”

Dat De Bleeker negatiever­e begrotings­cijfers bezorgde aan de Kamer (een tekort van 35 miljard euro) dan aan de Europese Commissie (33,5 miljard) deed bij premier Alexander De Croo alle alarmbelle­n afgaan. Die beslissing, in combinatie met de rekenfoute­n in een tweede versie van de begroting, kostte De Bleeker haar job.

“Toxische cultuur”

Maar de manier waarop haar ontslag verliep – ook omdat ze wel eens gelijk zou kunnen krijgen – roept vragen op. Zou ze even snel opzijgesch­oven zijn als ze een man was geweest? Veel partijlede­n – zowel mannen als vrouwen – denken van niet.

Vlaams Parlements­lid Freya Saeys postte een bericht in solidarite­it met De Bleeker, met de hashtag

Toen het nieuws over het ontslag binnenkwam, stroomden de berichten van vrouwelijk­e collega’s binnen, zegt Saeys. “Allemaal met dezelfde frustratie: we hebben het gevoel dat vrouwen gemakkelij­ker geslachtof­ferd worden dan mannen.” Uit een brede rondvraag van onze zusterkran­t en uit berichten op sociale media blijkt dat verschille­nde leden zich zo voelden.

De liberale partij heeft een lange traditie van vrouwen die het niet haalden: Annemie Neyts, Annemie Turtelboom en Gwendolyn Rutten ‘womenunite­d’.

De Standaard moesten allen het onderspit delven. Minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne, die in opspraak kwam na de moord op een politieage­nt, kon vorige week gewoon blijven zitten, klinkt het.

Het probleem sluimert al langer binnen de partij, maar De Bleekers ontslag was een aanleiding om het nog eens aan te kaarten. “Ik denk dat er een deftige discussie nodig is over hoe we de partijcult­uur voor vrouwen in machtsposi­ties kunnen verbeteren”, zegt Vande Reyde. “Als mannelijk parlements­lid merk je dat amper. Misschien heb ik het daarom zelf ook te vaak geminimali­seerd. Maar ik heb al zo veel getuigenis­sen gehoord van vrouwelijk­e politica die onheus behandeld werden, dat je moeilijk kan ontkennen dat er geen probleem is.”

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert noemde de aantijging­en “onzinnig” en vorderde ondervoorz­itter Stephanie D’Hose op om te reageren: “Mocht Eva nu vervangen worden door een man, zou ik zeggen “ja, er is een probleem”, maar nu zie ik het niet echt.”

Wel is het volgens D’Hose zo dat de hele politiek geplaagd wordt door een vrouwonvri­endelijk imago en door een cultuur van macho’s, “maar dat hoeven niet per se mannen te zijn. Je hebt er ook vrouwelijk­e.”

Vande Reyde: “Vrouwen krijgen volop kansen, maar worden veel harder afgerekend op wat ze wel en niet doen. Zo dreig je in een toxische organisati­ecultuur te komen.”

Vlaams Parlements­lid Mercedes Van Volcem verwoordt het zo: “Pas als je heel populair bent (als vrouw, red.), wordt je eigenzinni­gheid en doortasten­dheid een pluspunt.” Lachaert benadrukte in

dat De Bleeker “een vriendin is en dat blijft”. Ook beloofde hij haar een prominente plaats. Of dat een verkiesbar­e plaats wordt, moet nog blijken. Parlements­leden Maggie De Block en Goedele Liekens komen allebei op in Vlaams Brabant. Als hij De Bleeker te vriend wil houden, zal hij haar iets beters moeten beloven.

Dag

De Zevende

 ?? ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Rein Adons bij één van de vier kastjes om geld in te steken voor de terrasverw­armers.
FOTO PATRICK DE ROO Rein Adons bij één van de vier kastjes om geld in te steken voor de terrasverw­armers.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium