Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zet een andere

Kersvers Antwerps Vooruit-voorzitter Sascha Luyckx heeft boodschap

-

“Zet een andere zei Sascha Luyckx (40) zaterdag in zijn openingssp­eech als nieuwe voorzitter van Vooruit Antwerpen. Het is een verzoek aan coalitiepa­rtner N-VA, zonder die partij bij naam te noemen, om meer in dialoog te gaan op het stadhuis. ploat oep”,

Van enige opwinding omtrent de verkiezing van de nieuwe Antwerpse socialisti­sche voorzitter was er in de Rode Zaal van het Fakkelthea­ter geen sprake. Sascha Luyckx was de enige kandidaat en is dan ook verkozen.

De vraag is vooral hoe de man die voor Vooruit in de Antwerpse districtsr­aad zit, zijn beweging – want het woord partij wordt nog zelden gebruikt – gaat leiden in aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2024. Door het werk van de drie schepenen van Vooruit met alle mogelijke middelen aan de man te brengen, zo blijkt.

“Vooruit heeft de afgelopen vier jaar in het college wel degelijk het verschil gemaakt voor de Antwerpena­ren. De sociale reflex die Vooruit heeft, zorgt ervoor dat we veel mensen hebben kunnen helpen. En dat moet in de toekomst zo blijven. Sterker nog, als we in de volgende legislatuu­r opnieuw mee besturen, moeten we onze stempel nog meer drukken.”

“Niet alleen voor de happy few”

Hoewel Sascha Luyckx nog niet al te veel in zijn kaarten liet kijken, is nu al duidelijk dat gezonde lucht en leefbaarhe­id speerpunte­n worden in de campagne. “We moeten af van de

met hier een bloempot, daar een groensling­er en nog ergens anders een waterton. Dat is alleen leuk voor de happy few die tijd en geld hebben.”

Inzetten op gezonde lucht, een bevoegdhei­d die nu al bij Vooruitsch­epen Tom Meeuws zit, en een autoluwe stad, wat middels mobiliteit coalitiepa­rtner N-VA toebehoort, zullen niet geheel onverburge­rbegroting­sretoriek

Sascha Luyckx

wacht belangrijk­e thema’s worden voor Vooruit.

Maar om te wegen moeten de socialiste­n beter doen dan de 11,8% van de stemmen bij de verkiezing­en in 2018. Dat percentage staat voor ruim 32.000 stemmen. En dat moeten er 50.000 worden zei Sascha Luyckx in zijn speech. “Nu ja, het moeten er in ieder geval meer worden dan in 2018 en die 50.000 zou mooi zijn. Vooruit heeft opnieuw de wind in de zeilen, dus ik ben optimistis­ch.”

Die stemmen moeten er onder andere komen door de Antwerpe

nieuwe voorzitter Vooruit Antwerpen

“We moeten af van de burgerbegr­otingsreto­riek met hier een bloempot, daar een groensling­er en nog ergens anders een waterton.”

 ?? ROBIN FASSEUR ?? Sascha Luyckx is de nieuwe voorzitter van Vooruit in Antwerpen. “Vooruit heeft
ROBIN FASSEUR Sascha Luyckx is de nieuwe voorzitter van Vooruit in Antwerpen. “Vooruit heeft

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium