Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Star Wars, Harry Potter en Kerstmis in blokjes

Lego-beurs Brick Mania in Antwerp Expo groot succes

- MISCHA BLUDTS

In Antwerp Expo vond afgelopen weekend opnieuw Brick Mania plaats, een jaarlijks hoogtepunt voor liefhebber­s van de wereldbero­emde Lego-blokjes. Op de beurs, die 4.000 vierkante meter groot was, konden de vele bezoekers volledige sets en losse blokjes kopen, deelnemen aan workshops en zich vergapen aan talloze creaties, gaande van thema’s uit het Harry Potter-universum tot de immens populaire ruimtetuig­en van Star Wars.

Zo laat standhoude­r Jean Sneyers uit Brussel trots zijn modellen van TIE-fighters en AT-AT’s zien. “Die zijn niet gebaseerd op bestaande sets, maar volledig zelf bedacht en gemaakt. Dat is ook het mooie van Lego: je kan er eindeloos mee experiment­eren en je creatieve, zelfs artistieke grenzen verleggen.”

Hij ziet Brick Mania dan ook niet meteen als een plaats waar blokjes worden verkocht. “Het is vooral een plek waar de leden van organisato­r BeLUG, een club van Belgische Lego-fans, de vrucht van hun arbeid kunnen tentoonste­llen. Een goede zaak, want buiten je eigen huis is daar maar zelden gelegenhei­d toe.”

Toch lopen de zaken bij de verkopers van Lego erg goed. Rik is zelfs helemaal uit het WestVlaams­e Torhout naar Antwerp Expo afgezakt om zich een paar nieuwe sets aan te schaffen. “Ik ben vooral fan van zaken die iets met Kerstmis te maken hebben. Nu hét moment om een nieuwe voorraad in te slaan, want ik bouw zulke sets het liefst naar aanloop van de kerstdagen. Dat maakt het extra speciaal. Bovendien heb ik dan meer tijd.”

Ook Christel en Werner uit Deurne zijn grote fans van kerst-Lego. “Vorig jaar besloten we om onder onze kerstboom een volledige kerstdorp te bouwen. Dat wordt nu alvast met twee extra sets uitgebreid en in de toekomst komt er nog een winterkerm­is met een reuzenrad en een draaimolen bij.”

Christel: “Maar onze interesse gaat verder dan dat. Zo bouwen we ook vaak wat van Disney en Star Wars. We hebben thuis al een enorme verzamelin­g blokjes en komen stilaan plek te kort.” Waarop Werner ons op zijn smartphone een gedetaille­erde lijst van hun collectie laat zien.

Verslaafd

De twee, zaterdag gekleed in bijpassend­e Lego-T-shirts, ontdekten de blokjes nochtans maar pas. “We waren er vroeger nooit mee bezig, maar toen kwam corona. Tijdens de lockdown moesten we toch iets om handen hebben? En waarom zouden we er niet meteen in het groot invliegen? Onze eerste set bestond uit exact 7.159 blokjes. Inmiddels zijn we helemaal verslaafd. Het is een microbe waar je niet makkelijk vanaf geraakt.”

Sobraj en Silke uit Malderen zijn hier met hun dochters Maithé, Lina en Lisa. “Met name mijn echtgenoot en de kindjes zijn bezig met Lego, zelf vind ik het iets minder interessan­t. Het is trouwens geen goedkope hobby”, weet Silke. Sobraj: “Wij vinden het heel leuk, want je kan er de hele tijd mee bezig zijn. Eerst met het bouwen en daarna met spelen.” Ze kopen met name sets van Star Wars en Harry Potter. “Ook Technics is heel boeiend. Daar kan je bijvoorbee­ld een functioner­ende motor mee bouwen.”

Valerie uit Denderleeu­w kwam met haar vriendin Elise uit Edegem naar Antwerp Expo afgezakt. De twee hebben zich alvast de Upside Down-set van de Netflix-serie aangeschaf­t. “Die kan je niet in de winkel vinden. We steken samen vaak sets in elkaar. Lego is iets uit ons kindertijd dat ons altijd is bijgebleve­n.”

Lego-bouwer

‘‘We zijn tijdens corona beginnen bouwen, meteen een set van 7.159 blokjes.’’

Stranger Things

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Duizenden mensen, jong en oud, bezochten afgelopen weekend Brick Mania in Antwerp Expo.
FOTO PATRICK DE ROO Duizenden mensen, jong en oud, bezochten afgelopen weekend Brick Mania in Antwerp Expo.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium