Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Crèmerie Germaine wordt in winter even Croquerie Germaine

-

De bekende Crèmerie Germaine in de Nassaustra­at op het Eilandje blijft deze winter uitzonderl­ijk open. Niet als gelatobar, maar wel als croquerie waar de croque monsieur in al zijn vormen en maten centraal staat. “Iedereen lust een croque monsieur”, aldus chef Julien Renders.

Normaal gaat Crèmerie Germaine elke winter dicht. Gelato verkopen in de gure Belgische wintermaan­den is nu eenmaal niet zo lucratief. Deze winter is dat anders. Het ijssalon wordt een croquerie. Julien Renders, de man die normaal de gelato draait voor Germaine, heeft het ijslabo in de zaak nu omgevormd tot keuken om croques te maken.

Pikantje

“Iedereen lust een croque monsieur. En je kunt zoveel variëren als je wil. Ik eet alles graag, maar aan een croque heb ik veel leuke herinnerin­gen. Ik maak nu niet alleen de klassieke croque monsieur met ham van slagerij Van Puyvelde op het Eilandje, maar ga voor veel verschille­nde recepten.

Zo heb ik er eentje met een Antwerps Pikantje, dat is een Antwerpse kaas. Ik maak de croque van de Brusselaar met Brusselse ketchup omdat ik zelf oorspronke­lijk van Brussel ben. We hebben een croque van de bergbeklim­mer, die is met raclette-kaas. We hebben er een van de kaaskenner met vijf verschille­nde soorten kaas en eentje met Franse Comtékaas. Voor iedereen wat wils dus.”

Julien maakt ook elke dag verse soep voor zijn klanten. “Ik weet de dag op voorhand nooit welke soep dat zal zijn. Dat hangt ervan af hoe ik mij ‘s morgens voel. Vandaag was het Thaise kokoscurry.”

Croquerie Germaine is vooral gericht op werknemers uit de buurt van het Eilandje. “We zijn open van 11u tot 15u. Je moet hier in een dik halfuur binnen en buiten kunnen zijn. We werken ook met een uithaalser­vice, maar niet via koerierdie­nsten. Klanten moeten hun bestelling hier zelf komen uithalen.”

De vestiging van Germaine op de Dageraadpl­aats blijft in de wintermaan­den wel gewoon gesloten. “Als de croquerie het echt goed doet, kunnen we volgend jaar kijken of we dit concept ook uitbreiden naar de Dageraadpl­aats.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Julien Renders gaat croques maken in plaats van gelato.
FOTO DIRK KERSTENS Julien Renders gaat croques maken in plaats van gelato.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium