Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Canada kan België kloppen”

- (jug, pjc)

Onnodig te zeggen dat Jonathan David geen extra motivatie nodig heeft voor een match tegen België. “Het wordt een erg speciale wedstrijd”, klinkt het. “Dat ik als jonge speler in jullie competitie belandde bij AA Gent was erg belangrijk voor mij. Ik heb er alleen maar goeie herinnerin­gen aan. Het is een competitie waar jonge voetballer­s kansen krijgen en bij Gent was ik omringd door andere topspelers, waardoor ik kon groeien als speler. België is het tweede team op de FIFA-ranking en dus moet de trainer ons niet op scherp zetten. Of we België kunnen verslaan? Waarom niet? We zullen vooral heel efficiënt moeten zijn. Ons eerste doel is tonen aan de wereld dat Canada ook een voetbalnat­ie is, door goed te presteren tegen België en

Kroatië. We moeten tonen dat we goeie spelers hebben voor de toekomst. Eerst willen we de groepsfase overleven en dan zien we wel waar we stranden.”

Het zelfvertro­uwen van David staat haaks op het WK-verleden van Canada. Het is 36 jaar geleden dat het er nog eens bij was en het wacht nog altijd op een eerste WK-goal. “Uiteraard zou ik graag geschieden­is schrijven door onze eerste goal op een WK ooit te maken. Dan moet ik natuurlijk wel Thibaut Courtois verslaan en dat is één van de beste doelmannen ter wereld. Dat toonde hij vorig seizoen bij Real. Het is doenbaar.”

Bij Rijsel speelde David tot deze zomer samen met Amadou Onana, die woensdag mogelijk op het veld staat bij de Duivels. “We hebben de laatste weken niet zoveel gepraat. Misschien komt dat wel nog voor de match en we gaan elkaar zeker groeten in de spelerstun­nel. Hij is een speler met heel veel capaciteit­en, anders zat hij nu niet bij Everton. Om eerlijk te zijn hoorde ik nog niet te veel vrienden uit België. Ze laten zich misschien nog horen.”

David is alleszins in vorm. Bij Rijsel scoorde hij als aanvaller negen keer in vijftien matchen. “Ik weet niet of ik woensdag ook als diepe spits ga spelen. Ik kan ook als schaduwspi­ts of vanop de flank komen. Dat is de beslissing van de trainer.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium