Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gestrest om dit WK te halen”

Is in the house.

- JÜRGEN GERIL

uJérémy Doku (20) De spurtbom van Stade Rennes lijkt na maanden vol blessurele­ed net op tijd klaar om te knallen op dit WK. De dribbelaar uit Antwerpen deed er dan ook alles aan om tijdig fit te raken. Hij liet/laat zich begeleiden door Marc Raquil (45), de Franse sprintkamp­ioen die op het WK 2003 goud veroverde op de 4x400m. “Ik ik ga hier genieten van elke minuut.”

Normaal slaat de pijlsnelle Jérémy Doku de verdediger­s als vliegen van zich af, maar op zijn persconfer­entie in Qatar moest hij een echt bromvliegj­e van zich afhouden. Dat ging gepaard met enkele korte zwaaibeweg­ingen. “Ik haat vliegen”, zei de flankspele­r breedlache­nd. Doku heeft zijn glimlach duidelijk teruggevon­den. De voorbije twee seizoenen bij Stade Rennes waren allesbehal­ve gemakkelij­k. Als explosieve jongen sukkelde Doku van de ene spierbless­ure in de andere: zijn hamstring, zijn, kuit, zijn dij...Het was altijd wat. “Nu voel ik me gelukkig goed”, aldus Doku. “Ik hoop dat ik mijn portie blessurele­ed heb gehad. Als je steeds opnieuw uitvalt, vraag je je voortduren­d af waarom. Dan zijn er duizend oorzaken te bedenken, maar de juiste reden weet je nooit. Daarom heb ik ook gestrest in de week voor de WK-selectie. Ik móést gewoon fit zijn.”

Stage op Tenerife

Doku zelf liet dit seizoen nochtans weinig aan het toeval over. Een tijdje geleden kwam hij in contact met Marc Raquil, een Franse sprinter die in 2003 een gouden en zilveren medaille won op het

wereldkamp­ioenschap. De Rode Duivel trok in juni met Raquil naar Tenerife voor een vierdaagse stage. Het doel? Doku’s loopstijl verbeteren, zodat hij eindelijk minder blessures zou oplopen. “Marc Raquil had opgemerkt dat Jérémy nogal bruusk afremt na zijn straffe sprints”, vertelde Doku’s vriend en begeleider Sylvester Agyei daar eerder over. “Dat was vooral slecht voor zijn quadriceps, voor zijn knieën... Daarom wilde Marc Rasquil hem technieken aanleren om zijn spurts beter te controlere­n.”

Raquil miste de Olympische Spelen van 2004 en 2008 door blessures. Doku leerde er naar eigen zeggen veel van. In Frankrijk gaf de dribbelaar aan: “Onze stage op Tenerife verliep uitstekend. Ik leerde er meer ontspannen lopen. Wie te bruusk rent, wekt spanningen in de spieren op en dat is risicovol. Vergelijk het met een angstgevoe­l dat je overvalt. Dan beweeg je niet meer soepel.”

Niet dat die Franse spurtkampi­oen hem een wondermidd­el aanreikte. Doku miste dit seizoen bij Stade Rennes nog elf competitie­matchen, maar hij krijgt nog altijd tips van Raquil hoe hij zijn lichaam moet verzorgen. Dat hielp hem finaal aan een WK-selectie. “Ach, zoveel bijzonders doe ik niet, hoor”, relativeer­de hij. “Ik moet me goed opwarmen, extra stretchen na de training, ijsbaden nemen... Of ik ook op mijn voeding moet letten? Ik eet de dagelijkse dingen: pasta, rijst, groentjes, fruit... (lacht).”

Assistent van Ferguson

België prijst zich gelukkig, want Jérémy Doku heeft een uniek profiel. Met zijn snelle acties kan hij een wedstrijd openbreken. In de verloren oefenwedst­rijd tegen Egypte bracht de dribbelaar ook meer schwung en dreiging toen hij inviel. “Ik wist dat het vuur nog in mijn benen zat en ik kan de ploeg helpen als de match op slot zit”, legde hij nog uit. “Ik ben niet zoals iedereen en daarom nam de bondscoach me ook mee. Oké, ik moet vaak concurrere­n met Eden Hazard, maar of ik nu als basisspele­r start of als invaller: ik ga genieten van elke minuut. Ik weet heel erg goed hoe kostbaar die zijn. Elke dribbel, elke baltoets, elke versnellin­g maakt me nu gelukkig.”

Zijn dribbelvaa­rdigheid zou overigens ook verbeterd moeten zijn. Betere keuzes maken, juistere ritmeveran­deringen .... Op die stage in Tenerife werkte Doku namelijk ook met Francisco Filho. Dat is een voormalig assistent van Alex Ferguson bij Manchester United die indertijd de jonge Cristiano Ronaldo hielp openbloeie­n. Filho is ondertusse­n 82 jaar, maar gaf nog nuttige tips. “Ik weet wat ik waard ben als ik fit ben”, besloot de spurtbom.

Als de Canadezen woensdag rond zijn hoofd zoemen, wil Jérémy Doku de vliegenmep­per bovenhalen.

“Of ik nu basisspele­r ben of invaller: ik ga genieten van elke minuut. Elke dribbel, elke baltoets en elke versnellin­g maakt me nu gelukkig.”

Jérémy Doku

 ?? FOTO'S BELGA, AFP ??
FOTO'S BELGA, AFP
 ?? FOTO RR ?? Jérémy Doku met Marc Raquil, de Fransman die op het WK 2003 goud veroverde op de 4x400m.
FOTO RR Jérémy Doku met Marc Raquil, de Fransman die op het WK 2003 goud veroverde op de 4x400m.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium