Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alles zou veranderen ...maar alles bleef hetzelfde

- VALERIE VAN AVERMAET

Alsof het WK in Qatar nog niet voor genoeg ophef had gezorgd, deed FIFA-voorzitter Gianni Infantino (52) er het voorbije weekend nog een schepje bovenop. Voor het oog van zo’n 400 journalist­en stak hij in Qatar een tenenkromm­ende speech van liefst 61 minuten af. Al is dat niet zo verwonderl­ijk, gezien zijn eerdere parcours.

“Ik voel me vandaag een Qatari. Een Arabier. Een Afrikaan. Een migrantena­rbeider. Een homofiel. Een gehandicap­te.”

De speech van FIFA-voorzitter Gianni Infantino begon dit weekend veelbelove­nd en leek zowaar empathisch te worden. Iets wat de voetbalwer­eld niet meteen gewend is van de man die recent na een vraag over het lijden van arbeidsmig­ranten in Qatar nog verklaarde dat ze fier moeten zijn op hun harde werk.

Infantino zou Infantino dus niet zijn, mocht hij daarna niet de ene frappante quote na de andere de wereld insturen.

Zowat de halve wereld schopt hij tegen de schenen in het uur dat volgt. De Italiaanse Zwitser hekelt onafgebrok­en de kritische houding van westerse landen en van de media. “Qatar heeft arbeidsmig­ranten, ja. Europa niet meer, dat sluit gewoon de grenzen”, zegt hij over de mensenrech­ten. Waarna nog een steek naar Europa volgt: “Nu Europa gas nodig heeft, komen ze plots naar Qatar. Maar kijken ze dan naar de arbeidsoms­tandighede­n? Nee. Voor wat Europa de voorbije 3.000 jaar heeft gedaan, zouden ze de volgende 3.000 jaar nog excuses moeten aanbieden. En dan gaan ze anderen de les spellen? Het Westen is hypocriet, het heeft een dubbele moraal.”

En ook zijn uitspraken over de nepfans in Qatar vallen op: “Omdat iemand eruitziet als een Indiër, zou die persoon geen voetbalfan kunnen zijn? Dat is puur racisme.” En zo gaat hij maar door.

Geld, geld, geld

Wat bezielt Infantino om voor het oog van de verzamelde wereldpers zo tekeer te gaan? De geschieden­is leert dat de voorzitter­s van de Europese en wereldvoet­balbond niet vies zijn van wat controvers­e. FIFA-voorganger Sepp Blatter en ex-UEFA-voorzitter Michel Platini werden niet voor niets geschorst wegens corruptie rond financiële transactie­s. En net op het moment dat FIFA in 2016 in een heuse crisis verkeert, steekt Infantino zijn hoofd aan het venster. De Zwitser is dan al gepokt en gemazeld in de voetbalwer­eld en weet waarrond alles draait: geld. Met een verkiezing­scampagne waarin hij het equivalent van vijf keer de wereld rondvliegt om de stemgerech­tigden van de FIFA persoonlij­k te ontmoeten en na een opvallende speech in Zürich, wordt Gianni Infantino verkozen tot nieuwe voorzitter.

De vertrouwel­ing van Platini komt aan de macht van de wereldvoet­balbond. Naar de reden waarom hij het haalt, is het niet ver zoeken. Op het moment van zijn speech heeft hij de kleine landen al achter zich door te pleiten voor een uitbreidin­g van het WK van 32 naar 48 landen. Met daarna een speech waarin hij meer dan dubbel zoveel geld belooft voor de nationale voetbalbon­den - 5,5 miljoen dollar per bond per vier jaar - is de klus helemaal geklaard. Polyglot als hij is, schakelt hij in Zürich bovendien moeiteloos over van de ene naar de andere taal. Een voorzitter zijn voor alle voetbalbon­den is zijn achterligg­ende boodschap. En nog een niet onbelangri­jk detail: Infantino voorziet voor de afgevaardi­gden die in Zürich bijeenkome­n om te stemmen één miljoen dollar voor reiskosten.

Panama Papers

Dat Infantino net als zijn voorganger Blatter niet helemaal zuiver op de graat is, blijkt kort na zijn verkiezing al wanneer hij in opspraak komt bij een corrupties­chandaal door de zogenaamde Panama Papers. Er worden vragen gesteld over de rol van de nieuwe FIFA-voorzitter bij een deal over televisier­echten. De handtekeni­ng van Infantino staat onder dubieuze televisiec­ontracten uit 2003 en 2006 en brengen zijn toenmalige werkgever UEFA voor het eerst in verband met een van de bedrijven die betrokken zijn bij het enorme schandaal dat de voormalige FIFAvoorzi­tter Sepp Blatter ten val bracht.

Ook tijdens zijn periode als FIFA-voorzitter blijken de beslissing­en van Infantino niet altijd even koosjer. In 2017 richt hij een mensenrech­tencommiss­ie op bij de FIFA. De commissie geeft onder meer advies over de situatie van de arbeiders in Qatar. Een jaar voor het WK in Qatar ontbindt Infantino die commissie. Een vergelijkb­are kwestie speelt zich af rond de onafhankel­ijke bestuursco­mmissie van de FIFA. Wanneer die commissie de herverkiez­ing van de Russische vicepremie­r Vitali Moetko in het FIFA-bestuur in 2017 blokkeert vanwege een gebrek een politiek neutralite­it, wordt de voorzitter van de commissie prompt vervangen. De reden? Het naderende WK in Rusland een jaar later.

Banden met Poetin

Infantino heeft trouwens een persoonlij­ke band met Vladimir Poetin, van wie hij in 2019 een medaille van de Russische Orde van Vriendscha­p ontving. Zelfs na de invasie van Oekraïne door Rusland nam Infantino publiekeli­jk geen afstand van Poetin en ook de schorsing van de Russische nationale ploeg liet even op zich wachten.

Het was ook Infantino die begin dit jaar opperde om een WK om de twee jaar in plaats van om de vier te organisere­n. Hij was het ook die vorige week het nieuws haalde door bij de G20, de top in Bali met wereldleid­ers, te pleiten voor een staakthet-vuren in Oekraïne gedurende het WK. Of die aan alle WK-deelnemers een brief verstuurde om tijdens het WK te focussen op voetbal en niet op andere zaken rondom het WK. Zijn speech in Qatar mag dus eigenlijk niet verwondere­n, maar intussen maakt Infantino zich wel op voor zijn derde ambtstermi­jn. Zijn herverkiez­ing in 2023 staat al vast – hij is de enige kandidaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium