Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Iraanse Messi die zijn goals niet meer wil vieren

SARDAR AZMOUN

- KOEN VAN UYTVANGE

Omdat hij zich durfde uitspreken tegen het Iraanse regime, werd gevreesd dat Sardar Azmoun niet in Qatar zou staan. Niemand kan echter om de Iraanse Messi heen. Engeland vreest straks zijn goals, in eigen land zijn ze vooral bang hoe de 27-jarige spits van Leverkusen zijn doelpunten zal vieren.

maand nog vroegen Iraanse sporters aan de FIFA (tevergeefs) om hun nationale ploeg niet toe te laten op de wereldbeke­r. Reden is dat de Iraanse voetbalbon­d zijn spelers monddood probeert te maken. Van de voetbalfed­eratie mogen internatio­nals geen politieke standpunte­n innemen over de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die in september werd doodgeslag­en door Iraanse politie omdat er een haarlok van onder haar hijab kwam. Door het harde optreden van de autoriteit­en kwamen sindsdien al honderden mensen om bij straatprot­esten. Maar net als andere (ex-)internatio­nals heeft Sardar Azmoun lak aan wat zijn federatie hem oplegt.

Te duur voor Anderlecht

De Iraanse Messi wordt hij genoemd, een bijnaam die hij zelf niet snapt. Azmoun is namelijk een typische diepe spits: fysiek sterk, kopbalster­k, 1m86 groot. Allesbehal­ve Messi dus, behalve dan dat hij de beste voetballer van zijn land is. In januari 2019 stond hij zelfs op de radar van Anderlecht. Het Russische Rubin Kazan had geld nodig, maar paarswit kraakte uiteindeli­jk op de te hoge vraagprijs. Zenit Sint-Petersburg kon wél

12 miljoen euro betalen.

Een seizoen later kroonde hij zich tot topschutte­r in Rusland.

Sinds buitenVori­ge landse spelers Rusland verlieten door de oorlog speelt Azmoun bij het Duitse Leverkusen.

Over Azmoun, Iraniër van Turkmeense oorsprong, valt veel te vertellen. Zoon van een volleybali­nternation­al, zelf ook jeugdinter­national in het volleybal en zelfs eigenaar van een vrouwenvol­leybalploe­g. Boekenwurm. Een paardenlie­fhebber, die meer dan vijftig volbloeden bezit, waarvan eentje hem zelfs meer dan een half miljoen euro kostte. Maar ook iemand die standpunte­n durft innemen. Zoals toen Dragan Skocic – de Servische bondscoach die Team Melli door de kwalificat­ies leidde – deze zomer werd ontslagen, kort nadat een politiek leider had gezegd liever een Iraanse bondscoach te zien. “Een daad van lafheid”, noemde Azmoun het onomwonden. Opvolger werd de Portugees Carlos Quieroz, omdat hij er al eerder werkte en andere (Iraanse) opties weigerden. Quieroz werd onder druk gezet om Azmoun niet in de WK-selectie op te nemen. Aanleiding is een Instagram-post van de sterspeler in september. “Door de regels bij de nationale ploeg moest ik wachten tot na het trainingsk­amp om dit te zeggen, maar ik kon het niet meer verdragen”, klonk het toen.

“Schaam jullie, die zo makkelijk moorden. Lang leve Iraanse vrouwen. Als de moordenaar­s moslim zijn, God, maak van mij dan maar een ongelovige.” En, schreef hij ook aan zijn vijf miljoen volgers: “De ergste straf kan zijn dat ik uit de nationale ploeg vlieg. Geen probleem. Ik offer dat met plezier op voor één lok haar op het hoofd van Iraanse vrouwen.” Even later al bleek zijn Instagrama­ccount dagenlang geblokkeer­d.

Ontsnapt aan gevangenis

Maar bij de Iraanse bevolking, waarvan de helft jonger is dan 30, is de 27-jarige Azmoun te populair om uit de selectie te bannen. Te goed, én te belangrijk: in 65 interlands scoorde hij 41 keer. Gewezen Club Brugge-spits Kaveh Rezaei draaide vorige maand de gevangenis in omdat hij de protesten steunde, Azmoun niet.

De vraag is nu of en hoe Azmoun en co. zich in Qatar zullen gedragen. Laatst zongen slechts twee spelers het volkslied mee. Voor een andere interland droegen de spelers tijdens de nationale hymne zwarte trainingsp­akken, zonder verwijzing naar vlag of land. Toen Azmoun scoorde, vierde hij zijn doelpunt ostentatie­f níét.

Welke viering wordt het in Qatar? Het is zelfs maar de vraag of de mensen in Iran die al te zien zullen krijgen. Nogal wat Iraanse journalist­en zagen hun accreditat­ies voor de wereldbeke­r al geweigerd. De politieke leiders willen de WK-verslaggev­ing beperken, uit angst dat de spelers aan de wereld zullen tonen wat ze van hun regime denken. Azmoun bewees nochtans: platformen zijn er genoeg.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium