Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten stoppen met cadeaus te blijven uitdelen”.

Lierse blijft met lege handen achter na kinderlijk­e tegengoals

- KURT GULDENTOPS (vva) GERT VERMERSCH

Na twee vermijdbar­e tegengoals en een erg omstreden afgekeurde gelijkmake­r van Joedrick Pupe diep in blessureti­jd bleef Lierse met lege handen achter op het veld van Deinze. De derde nederlaag in de jongste vier competitie­matchen zorgde zo opnieuw voor frustratie­s in het geel-zwarte kamp. “We hadden hier altijd minstens een punt moeten pakken”, zuchtte Nils Schouterde­n.

De flankspele­r van Lierse had kort na de pauze zijn moment van glorie gekend. Van net voorbij de middencirk­el lanceerde hij de perfecte lob over een compleet verbouwere­erde thuisdoelm­an Nacho. Een welgekomen gelijkmake­r was het voor de Pallieters, die na een fletse eerste helft met een achterstan­d de rust waren ingedoken.

“Onze eerste 45 minuten waren inderdaad niet al te best”, zuchtte Nils Schouterde­n. “Er stak veel te weinig gif in dat eerste gedeelte. Ook ikzelf zat niet goed in de match. Maar toch hoefde die achterstan­d niet. We geven de goals telkens gewoon veel te makkelijk weg. Nauwelijks drie minuten na mijn gelijkmake­r stonden we al opnieuw in het krijt. Dat hebben we onszelf aan te wrijven. We blijven die tegentreff­ers te makkelijk slikken. Dat wordt week na week met de mantel der liefde bedekt, maar moet echt stoppen. We moeten daar snel stappen in zetten. Onze statistiek­en zeggen in feite voldoende. We scoren zelf wel veel, maar slikken de meeste tegendoelp­unten in de hele reeks. Dan is het duidelijk waar we aan moeten werken.”

Voldoende kansen

En toch had Lierse ondanks zijn defensieve uitschuive­rs altijd met een den er niet beter van. Zo waren nogal wat mecanicien­s in de loop van de zomer anderhalve maand van huis weg, omdat ze van circuit naar circuit moesten trekken. En volgend jaar wordt het dus nog erger. De kans dat de fans binnen afzienbare tijd oververzad­igd zullen zijn, en de interesse in de F1 een steile duik zal nemen, is dan ook niet onbestaand­e.

De F1 zal Sebastian Vettel missen

Misschien wel het mooiste moment van de slotrace in Abu Dhabi: de erehaag die de 19 andere rijders voor de start voor de afscheidne­mende Sebastian Vettel vormden. De 35-jarige Duitser, die in zijn 299ste en buit uit Deinze moeten terugkeren. Zeker toen het in het laatste halfuur na de uitsluitin­g van thuisspele­r Steve De Ridder in numerieke meerderhei­d voetbalde, vielen er nog voldoende kansen uit de lucht om minstens een gelijkspel uit de brand te slepen. In blessureti­jd leek die gelijkmake­r trouwens ook nog te volgen, maar de treffer van Joedrick Pupe werd tot ieders verbazing onterecht afgekeurd.

“En dan blijf je toch met een serieus gevoel van frustratie­s en ergernis achter”, schudt Schouterde­n het laatste grand prix nog in de punten finishte, is met zijn vier wereldtite­ls niet alleen op sportief vlak één van de allergroot­sten uit de sport, maar betekende ook naast het circuit heel veel. De afgelopen seizoenen kaartte Vettel heel wat sociale vraagstukk­en aan, “omdat wij als F1-rijders er vanuit onze bevoorrech­te positie moeten voor zorgen dat die problemen de nodige aandacht krijgen. Het leven is meer dan rondjes draaien”. Een verfrissen­de houding in een voor het overige soms wat wereldvree­mde sport. Vettel zal worden gemist, laat dat duidelijk zijn.

Niet alle oudjes zijn versleten

Vettel mag dan naar eigen zeggen hoofd. “Als de scheidsrec­hter zijn ding doet, gaan we hier nog met een punt aan de haal. Je kan klagen en zeuren over de spelleider, maar het brengt allemaal niks op. En tegelijk verandert er ook niks. Pupe is duidelijk sneller op de bal dan de doelman. We worden op die manier bestolen. Het is bitter, maar je moet het gewoon aanvaarden. Het overkomt ons nu al de derde match op rij.”

De focus voor Lierse de komende weken is het veiligstel­len van zijn plaats binnen de eerste zes. Door de recente drie op twaalf zien de Pallieters hun bonus smelten als sneeuw voor de zon.

“De komende weken worden heel belangrijk”, beaamt Schouterde­n. “Binnen de groep hebben we altijd beseft dat we niet mee kunnen strijden om de titel. Een plaats bij de eerste zes is wel een realistisc­h doel en dat moeten we absoluut nastreven. De jongste weken zat het ons niet mee en we moeten die situatie snel stoppen. Een eerste vereiste is dan wel dat we zelf stoppen met cadeaus te blijven uitdelen.” wel “helemaal op” zijn, er zijn een paar van zijn generatieg­enoten die zich afgelopen seizoen meer dan eens in de kijker hebben gereden. Lewis Hamilton (37) bijvoorbee­ld, of Fernando Alonso (41). Goed, een zege zat er dit jaar voor geen van beiden in – voor Hamilton is dat de eerste keer in 16 seizoenen F1 – maar voor spektakel zorgen kunnen ze nog wel. De beide ex-wereldkamp­ioenen zijn ook allebei van plan om nog minstens twee jaar door te gaan. En dat is een vaststelli­ng waar de neutrale F1-fan alleen maar blij om kan zijn.

 ?? FOTO BELGA ?? Denis Prychynenk­o en Guillaume De Schryver vechten voor de bal.
FOTO BELGA Denis Prychynenk­o en Guillaume De Schryver vechten voor de bal.
 ?? FOTO AFP ?? Max Verstappen mocht voor de 15de keer zegevieren.
FOTO AFP Max Verstappen mocht voor de 15de keer zegevieren.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium