Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zoo Antwerpen krijgt peterschap over graf van eerste directeur

Jacques Kets (1785-1865), wetenschap­per en taxidermis­t met internatio­nale uitstralin­g

-

Zoo Antwerpen neemt het peterschap van het grafmonume­nt van Jacques Kets over van de stad Antwerpen. “Als peter van dit bijzondere erfgoed engageren we ons in het onderhoud van de laatste rustplaats van onze eerste directeur”, zegt huidig directeur Dries Herpoelaer­t. Dat Jacques Kets een opvallend figuur was, is het minste wat je kan zeggen.

“Het belang van Jacques Kets voor Zoo Antwerpen valt niet te overschatt­en. Hij was wetenschap­per, taxidermis­t en had een diepe kennis van de natuur en van de dieren. Ook vandaag zetten wij nog volop in op kennis van de natuur en het overbrenge­n van die kennis aan het grote publiek”, vertelt directeur Dries Herpoelaer­t trots.“In de van ons congrescen­trum, een van onze historisch­e zalen, eren we al onze directeurs. De eerste was Jacques Kets, erg bekend en met een internatio­nale uitstralin­g”, weet Gie Robeyns, archivaris bij Zoo Antwerpen.

Rariteiten­kabinet

Ketsroom

Jacques Kets was een geboren en getogen Antwerpena­ar. Hij was gefascinee­rd door de natuur en genoot als dierenopze­tter internatio­nale bekendheid. In de Kloosterst­raat opende hij een rariteiten­kabinet dat toegankeli­jk was voor iedereen. Bezoekers konden zich vergapen aan de uitgebreid­e collectie van opgezette tropische dieren, planten, mineralen, schelpen, etnografis­che objecten en meer dan 400 opgezette vogels van 242 verschille­nde soorten.

In de negentiend­e eeuw waren zulke kabinetten de enige manier om meer te weten te komen over alle bloemen, planten en dieren overal ter wereld. De exotische voorbeelde­n uit verre, vreemde streken trokken mensen aan. Kets breidde zijn collectie voortduren­d uit. Hij ging daarvoor naar Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zwitserlan­d en had banden in de Verenigde Staten. Er bestond een heuse ruilhandel in exotische planten en natuurkund­ige voorwerpen. Zijn oorspronke­lijk rariteiten­kabinet kreeg enkele bekende personen over de vloer: in 1837 bezochten prins Ernst van Saksen-Coburg en prins Albert het kabinet. Internatio­nale erkenning als taxidermis­t kreeg Kets door het opzetten van het paard dat de Prins van Oranje in 1815 tijdens de slag van Waterloo bereed.

Jan Frans Loos

“Het ontstaan van de Antwerpse Zoo en het benoemen van de eerste directeur lag in 1840 in handen van Antwerps schepen Jan Frans Loos. Hij bezocht zijn broer Jozef in Amsterdam en ging er samen met hem naar de dierentuin, Artis. Daar kreeg hij het idee om ook in Antwerpen een dierentuin

Gie Robeyns

op te starten. Loos, die later burgemeest­er van Antwerpen werd, kocht in 1841 met de hulp van enkele weldoeners een stuk grond buiten de stadswalle­n. Als eerste directeur vroeg hij Jacques Kets”, weet de archivaris.“Hij stelde wel enkele bijzondere voorwaarde­n. Zo eiste hij dat er een natuurhist­orisch museum zou komen, waar hij zijn enorm rariteiten­kabinet kon in onderbreng­en. Ook moest er een directeurs­woning in de dierentuin zelf worden gebouwd zodat hij daar kon wonen. Een andere voorwaarde die Kets had, was een inkomen van 1.400 Belgische frank per jaar. Plus de helft van de inkomsten van de niet-leden en ook de helft van de inkomsten van de verkoop van dieren, wat toen gangbaar was.”

Benoemd voor het leven

Die wensen werden ingewillig­d en dus werd Jacques Kets in 1843, op 57-jarige leeftijd, de eerste directeur van de eerste Belgische dierentuin. “Door het succes van de Zoo steeg het loon van Kets na tien jaar ongeveer tot 16.800 frank per jaar. Ter vergelijki­ng: een diensthoof­d geneesheer verdiende toen zo’n 1.500 Belgische frank per jaar, een arbeider 1,5 frank per dag. De raad van bestuur besliste daarom ook om het loon van Kets te begrenzen”, vertelt Gui Robeyns nog. Jacques Kets overleed in 1865, toen hij 79 jaar was. Net als vier volgende directeurs bleef hij tot zijn dood directeur. Als directeur werd je immers benoemd voor het leven. Hij beoefende 22 jaar deze functie. Jacques was ongehuwd en had geen kinderen. De dierentuin en zijn collectie opgezette dieren en curiosa waren zijn lust en leven.

Ook de Zwitserse chalet, het woonhuis van de eerste directeur Jacques Kets, werd afgebroken. “Van de collectie van Jacques, van zijn rariteiten­kabinet, is er heel

Ceremoniem­eester

‘‘Aan deze dag is twee jaar voorbereid­ing voorafgega­an, met liefst 22 vergaderin­gen. Het opstellen voor de groepsfoto was een hele klus. Iedereen moest veel geduld opbrengen.’’

 ?? FOTO RONNY MULLENS ?? Het peterschap van het graf van Jacques Kets op het Schoonselh­of is vanaf nu in handen van de Antwerpse Zoo. Het huidige management is er erg blij mee.
FOTO RONNY MULLENS Het peterschap van het graf van Jacques Kets op het Schoonselh­of is vanaf nu in handen van de Antwerpse Zoo. Het huidige management is er erg blij mee.
 ?? FOTO BEELDBANK ZOO ?? Directeur Jacques Kets werd voor het leven benoemd.
FOTO BEELDBANK ZOO Directeur Jacques Kets werd voor het leven benoemd.
 ?? FOTO BEELDBANK ZOO ?? De directeurs­woning in de Zoo is intussen afgebroken.
FOTO BEELDBANK ZOO De directeurs­woning in de Zoo is intussen afgebroken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium