Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geslacht Arts zorgt voor familiereü­nie van de eeuw

922 familieled­en zakken af naar Handelsbeu­rs voor fotoshoot en gezellig samenzijn

- JAN BRYS

Het was zondag een drukte van jewelste in de gerenoveer­de Handelsbeu­rs in Antwerpen. Niet minder dan 922 leden van de stamboom Arts, ze noemen zichzelf de Artskes, kwamen er samen. Het was een hele ondernemin­g om de bende op de foto te krijgen, maar alles was tot in de puntjes georganise­erd.

Ceremoniem­eester Charlotte Arts leidde de gigantisch­e ondernemin­g in goede banen. “Vooral het opstellen voor de groepsfoto is een hele klus. We maken een familiefot­o van boven op het balkon. Onze familieled­en moesten hiervoor heel wat geduld opbrengen, maar we zijn bijzonder blij dat het gelukt is. Aan deze dag is twee jaar voorbereid­ing voorafgega­an, met 22 vergaderin­gen”, vertelt Charlotte.

De 100-jarige Gussy Arts en de vier maanden oude Georges Arts zorgden voor een bijzonder fotomoment. Zij zijn het oudste en het jongste lid van het geslacht Arts.

Verder telt de familie heel wat bekende gezichten. Denk maar aan Dora Arts, de weduwe van Paul Janssen van Janssen-Pharmaceut­ica. De inmiddels 85-jarige Dora woont nog zelfstandi­g, in Ukkel. “Ik wandel nog dagelijks mijn kilometers. Verder doe ik het heel rustig aan. Ik stel het wel, maar wil liever niet te veel in de belangstel­ling staan”, zegt ze.

Jezuïet

De inmiddels bijna 95-jarige jezuïet Luk Arts sprak de hele bende van op het podium toe. De man was duidelijk onder de indruk van de reünie. “Toen men de Dalai Lama vroeg welke verzuchtin­gen hij nog had voor de mensheid, antwoordde hij met twee woorden: gelukkig zijn. Ik wil daar nog iets aan toevoegen: ‘Maak anderen gelukkig.’ Dat gebeurt hier zeker vandaag”, sprak Luk.

Charlotte Arts

De geestelijk­e was lange tijd verbonden aan het Onze-LieveVrouw­ecollege in Antwerpen. “De homilie doen wordt wel moeilijk. Je moet daarvoor heel wat uitschrijv­en en mijn ogen doen het niet meer zo goed. Binnenkort verhuis ik naar het woonzorgce­ntrum van Capenberg in Boechout. Maar over het algemeen stel ik het nog wel. We hadden zaterdag nog een grootse oud-leerlingen­dag”, zegt hij nog.

Fotograaf

Fotograaf Jim Huylebroec­k, die onder meer voor

werkt, behoort eveneens tot de stamboom van de Artsen. Jim woonde en werkte samen met zijn Nieuw-Zeelandse echtgenote Charlotte Bellis in Kaboel, toen de taliban daar de macht overnam. “Wij hebben zeven jaar in Afghanista­n gewoond. Toen Charlotte zwanger werd, zijn we vertrokken. Zij werkt voor Al Jazeera. Die hele machtsover­name voelden wij wel aankomen. Het waren helse tijden in Kaboel, maar we konden ons werk doen. In de toekomst wil ik zeker teruggaan. We

The New York Times huren daar nog een woning”, zegt Jim.

Yaremi Loos kwam dan weer van de andere kant van de wereld overgevlog­en voor de reünie. “Ik woon en werk in de Dominicaan­se

Republiek. Ik ben in België geboren. Toen ik 7 jaar was, ben ik naar de andere kant van de wereld verhuisd. Ik werk er als hotelmanag­er. Deze reünie is echt wel fantastisc­h. Ik blijf nog even als toerist in België en dan ga ik terug. In de Dominicaan­se Republiek heb ik natuurlijk meer vrienden dan hier”, besluit de man.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Niet minder dan 922 Artsen zakten af naar de familiereü­nie van de eeuw.
FOTO PATRICK DE ROO Niet minder dan 922 Artsen zakten af naar de familiereü­nie van de eeuw.
 ?? FOTO PDR ?? Fotograaf Jim Huylebroec­k en zijn gezin.
FOTO PDR Fotograaf Jim Huylebroec­k en zijn gezin.
 ?? FOTO JAN BRYS ?? De oudste en jongste van het geslacht Arts.
FOTO JAN BRYS De oudste en jongste van het geslacht Arts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium