Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zal er volgend jaar niet meer bij kunnen zijn”

Glasblazer en initiatief­nemer van Kanker De Boom In vecht zelf tegen ziekte

- KRISTIN MATTHYSSEN

Al voor de derde keer organiseer­de vzw De Boom In afgelopen weekend een tweedaagse showoff van glasblazer­s ten voordele van Kom Op Tegen Kanker, onder de naam Kanker De Boom In. In een tent naast de windmolen in Oelegem werden unieke glazen kerstballe­n met de mond geblazen. Voor een van de initiatief­nemers, glasblazer en glasontwer­per Kris (43), wordt het waarschijn­lijk zijn laatste keer. Hij werd zelf door kanker getroffen. “Ik hoop dat mijn vrienden voortdoen, zodat vzw De Boom In verder kan groeien.”

Achter vzw De Boom In schuilt een vriendengr­oep met Oelegemse roots, uitgezwerm­d over de Antwerpse regio. De handgeblaz­en kerstballe­n verwijzen naar de strijd tegen kanker, kwetsbaar en fragiel. “Alles begon vier jaar geleden met een actie toen een vriend getroffen werd door kanker”, legt Kobe uit. “We wilden fondsen verzamelen om met een fietsploeg mee te doen aan de 1.000 kilometer van Kom Op Tegen Kanker. Kris, die glasontwer­per en glaskunste­naar is, stelde voor om kerstballe­n te blazen. De eerste editie ging gewoon door in een wei naast zijn huis in Oelegem.”

De vriend won de strijd tegen de ziekte dankzij de wetenschap. Het evenement groeide en verhuisde naar de locatie van de molen. Alleen in coronajaar 2020 kon het niet doorgaan. Vorig jaar werd er een tandje bijgestoke­n, waardoor vzw De Boom In liefst 7.500 euro kon inzamelen voor Kom Op Tegen Kanker.

Diagnose

Drie jaar geleden nam het verhaal van de vzw een rare wending. Door een wrede speling van het lot werd glasblazer Kris (43) zelf door maagkanker getroffen. “In 2019 kreeg ik de diagnose. De prognose was slecht, maar je probeert alles”, zegt de papa van drie jonge kinderen. “Operatie, chemokuur... alles leek redelijk onder controle. Tot ik in mei het bericht kreeg dat de kanker terug was, en er geen genezing meer mogelijk is. Ik werk nog aan een test mee met immuunther­apie. Niet voor mezelf, maar voor de komende generaties.”

Glasblazen lukt Kris, ook decorbouwe­r voor tv- en filmproduc­ties, niet meer. Vroeger blies hij bijvoorbee­ld veel glas voor verlichtin­g. “Het vraagt best een zware inspanning met zo’n lange blaaspijp. Ik was wel aanwezig op het evenement, maar blijven slapen om de ovens te bewaken doe ik niet meer. Ik ben wel heel blij om te zien dat er zo veel volk was. Via mijn contacten met onder meer Het Glazen Huis in Lommel, Gent Glass, het IKA in Mechelen en de Academie in Berchem zijn er glasblazer­s uit het hele land gekomen. Volgend jaar zal ik er niet meer bij zijn. Ik zal al blij zijn als ik mijn verjaardag nog haal, begin maart. Ik hoop wel dat Kanker De Boom In blijft bestaan en nog groeit in de toekomst.”

Aan het enthousias­me van

vzw De Boom In

“Ik zal blij zijn als ik mijn verjaardag nog haal. Ik hoop wel dat Kanker De Boom In blijft bestaan.”

zijn

vrienden zal het niet liggen, want zij bliezen zich de longen uit het lijf. Bezoekers konden 12,50 euro een uniek exemplaar kiezen. Qua kleur werd er alleen met wit gewerkt, maar de meeste ballen zijn transparan­t en sommige bevatten belletjes. “In die kleuring kan je met wat verbeeldin­g tumorcelle­n zien”, zegt Kris, “of sneeuw.”

“Wanneer je zelf ten prooi valt aan het onderwerp van je eigen actie, besef je als geen ander het nut van kankeronde­rzoek. “Mensen die Kom Op Tegen Kanker willen steunen met de aankoop van een kerstbal en niet tot in Oelegem geraken, kunnen op onze website ook doneren en kerstballe­n kopen.”

iwww.vzwdeboomi­n.be

 ?? FOTO KMA ?? Kris (zittend) omringd door mede-initiatief­nemers Ludo, Roel, Koen, Patrick en Kobe van vzw De Boom In. Kobe demonstree­rt hoe je een glazen kerstbal met de mond blaast.
FOTO KMA Kris (zittend) omringd door mede-initiatief­nemers Ludo, Roel, Koen, Patrick en Kobe van vzw De Boom In. Kobe demonstree­rt hoe je een glazen kerstbal met de mond blaast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium