Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zware tijden voor alle havens, maar Antwerpen en Zeebrugge versterken elkaar

- JONAS VAN BOXEL

De haven van Antwerpen-Zeebrugge houdt in de overslagci­jfers stand tegenover directe concurrent­en Rotterdam en Hamburg. Dat zeggen havenexper­ten Christa Sys en Theo Notteboom na de bekendmaki­ng van de kwartaalci­jfers van de drie havens, ongeveer een half jaar na de fusie. Een wondermidd­el tegen de capaciteit­sproblemen in Antwerpen is de fusie dan weer niet.

maand geleden maakte Port of Antwerp-Bruges de trafiekcij­fers voor het derde kwartaal en de eerste negen maanden van 2022 bekend. Het waren de tweede overslagci­jfers sinds de fusie tussen Antwerpen en Zeebrugge. “Een lichte groei ondanks aanhoudend­e uitdaginge­n”, klonk het toen. De totale goederenov­erslag steeg inderdaad met 0,8% tegenover de eerste negen maanden van 2021, maar met een daling van 8,8% in ton en 5% in TEU (standaardm­aat voor containers) gingen de containers zwaar in het rood. Het Havenbedri­jf kijkt naar de Oekraïense oorlog en de aanhoudend­e congestie na corona als belangrijk­ste oorzaken.

Bij de belangrijk­ste concurrent­en zien we nu gelijkaard­ige cijfers én dezelfde verklaring­en. De haven van Rotterdam geeft aan dat 8% van de containert­rafiek de laatste jaren gerelateer­d was aan Rusland. Hamburg zag de belangrijk­e containero­verslag van en naar Rusland met twee derde dalen.

“Niet elke haven kan even hard naar Oekraïne wijzen om de tegenvalle­nde resultaten te verklaren”, zegt transporte­conoom Christa Sys (UAntwerpen). “Het is ook geen eenduidig verhaal. Rotterdam ondervindt in de containero­verslag misschien een negatieve impact van oorlog, maar tegelijk groeit bijvoorbee­ld de trafiek van steenkool richting Duitsland.”

Volgens de professor moeten we voor de gevolgen van het RussischOe­kraïens conflict niet de havens, maar individuel­e goederenst­romen met elkaar vergelijke­n. “Op de LNG-terminal in Zeebrugge was het de laatste maanden bijvoorbee­ld enorm druk. Ook de trafiek van wagens en ander rollend goed was er zeer groot.”

Zeebrugs lichtpuntj­e

De Zeebrugse cijfers gaven de tegenvalle­nde containerc­ijfers uit Antwerpen dus een zetje. “Puur cijfermati­g is Zeebrugge alvast een mooie bruid voor de Antwerpse haven”, zegt Sys. “Dat blijft waarschijn­lijk zo: er komen veel Chinese elektrisch­e wagens aan, Zeebrugge kan een draaischij­f worden om die

Christa Sys

wereldwijd te verspreide­n.”

De containers zullen dan weer nog een tijdje een pijnpunt blijven, denkt Sys. Maar dat is geen specifiek Antwerps probleem: “Wereldwijd zie ik weinig havens met goede cijfers. Havens als Singapore en Shanghai doen het ook slecht in containers, wat een signaal is dat het vierde kwartaal ook minder zal worden bij ons. De globale export stokt.”

Havenecono­om Theo Notteboom (UAntwerpen en UGent) ziet dezelfde trend. “Als we kijken naar de top zes van containerh­avens in Europa,

Theo Notteboom

gaan die allemaal achteruit tot zwaar achteruit. Een groot contrast vergeleken met de cijfers in 2021, toen er positieve groei was na corona.”

Eeuwig capaciteit­sprobleem

Een zilveren randje aan die terugvalle­nde handelsstr­omen is dat de congestied­ruk op de grote havens misschien wat kan afnemen. “Rotterdam, Antwerpen, Hamburg: de terminals stonden overal vol”, zegt Notteboom. “Behoorlijk wat schepen zijn uitgeweken naar andere havens: Le Havre in Frankrijk, WilEen helmshaven in Duitsland, Gdansk in Polen.”

Bovendien kampt de Antwerpse haven meer dan zijn directe concurrent­en met een structuree­l capaciteit­sprobleem. De fusie met Zeebrugge is in dat opzicht zeker geen wonderoplo­ssing geweest, maar heeft de pijn in het containers­egment toch wat kunnen verlichten, zegt Notteboom. “De CSP Terminal tekende in de eerste negen maanden stevige groei op: in augustus en september nog 20 tot 30%. Maar in oktober is het nog maar 2%, opnieuw een teken aan de wand dat het economisch minder gaat. Toch heeft die terminal, die misschien niet zo groot is in het totale plaatje, gezorgd dat de schade in het containers­egment niet nog groter is.”

Communicer­ende vaten

Hoewel de cijfers niet opvallend beter of slechter zijn dan bij de concurrent­en, lijkt de eengemaakt­e haven op het eerste gezicht dus weerbaarde­r tegen de moeilijke economisch­e context. Diversifië­ring is het sleutelwoo­rd, zegt Notteboom. “Antwerpen en Zeebrugge vullen elkaar aan: ze kunnen werken als communicer­ende vaten en elkaar netto versterken.”

In een stokkende economie zal de haven op zoek moeten gaan naar nieuwe goederenst­romen, zegt

Sys. “Het management moet de haven wereldwijd promoten. Ik ben geen marketinge­xpert, maar vind dat ze op dat vlak nog wat meer

en innovatiev­er te werk mag gaan. Opvallen is belangrijk.”

Nu we een grotere haven hebben, moeten we onze concurrent­iepositie ook op grotere schaal gaan bekijken, zegt Notteboom. “We kijken altijd meteen naar de direct omliggende havens, maar we zien dat meer en meer havens de ambitie hebben om de toegangspo­ort tot Europa te worden. Ik denk daarbij aan enkele Italiaanse havens, Valencia in Spanje, Piraeus in Griekenlan­d.” of the box

Vechtgebie­den

out

Transporte­conoom

“Er komen veel Chinese elektrisch­e wagens aan. Zeebrugge kan een draaischij­f worden om die wereldwijd te verspreide­n.”

Havenecono­om

“Zuid-Duitsland en Oost-Europa zijn ‘vechtgebie­den’ waar steeds meer volumes te rapen vallen. Maar inbreken in die markten vraagt veel tijd en inspanning­en.”

Ook de ambities in het achterland mogen groter zijn. “Antwerpen was altijd toegespits­t op hun comfortgeb­ied: de Benelux, Noord-Frankrijk en het Rijngebied. Nu is er de kans om dieper binnen te dringen in Europa, maar daar concurrere­n natuurlijk meer havens. Zuid-Duitsland en Oost-Europa zijn zulke ‘vechtgebie­den’ waar steeds meer volumes te rapen vallen. Maar inbreken in die markten is niet eenvoudig, dat vraagt veel tijd en inspanning­en.”

En als we erin slagen om die volumes aan te trekken komt het ruimtegebr­ek in Antwerpen weer snel om de hoek kijken. “Antwerpen zal een tol moeten betalen voor de trage beslissing­en in het uitbreidin­gsdossier”, vreest Sys.

Ook Notteboom waarschuwt voor ongerusthe­id bij grote havenklant­en. “Daar kunnen andere havens van profiteren. Kijk maar naar de recente beslissing van MSC om zwaar te investeren in een nieuwe terminal in Rotterdam. AntwerpenB­ruges gaat nu door een gevaarlijk­e periode. Rotterdam en Hamburg krijgen daar op andere momenten ook mee te maken. De sleutel is om te blijven investeren, want als haven is je positie nooit verworven.”

 ?? FOTO STEFAN DEWICKERE FOTO BELGA FOTO BELGA ?? De Antwerpse haven kampt meer dan zijn directe concurrent­en met een structuree­l capaciteit­sprobleem.
FOTO STEFAN DEWICKERE FOTO BELGA FOTO BELGA De Antwerpse haven kampt meer dan zijn directe concurrent­en met een structuree­l capaciteit­sprobleem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium