Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Versierde ‘Trein van Overwinnin­g’ emotioneel onthaald in Cherson

Meer dan 200 reizigers op eerste treinrit in acht maanden van Kyiv naar pas bevrijde stad in het zuiden

-

In het pas bevrijde Cherson reed zaterdag voor het eerst in acht maanden weer een trein vanuit Kiyv binnen. Maar de aankomst van de ‘Trein van de Overwinnin­g’ betekent niet het einde van de oorlogsell­ende, met een erg harde winter voor de deur. Al laten de Oekraïense leiders ook een positief geluid horen.

Met meer dan tweehonder­d waren ze, de reizigers die zaterdag een ticket hadden gekocht voor de eerste treinrit in acht maanden tussen hoofdstad Kyiv en Cherson, de zuidelijke stad die op 11 november werd bevrijd. Kunstenaar­s hadden de ‘Trein van de Overwinnin­g’ volledig versierd, en een emotionele en juichende menigte wachtte de reizigers op.

Reden om te vieren was er zeker, met de bevrijding van Cherson en de belangrijk­e treinverbi­nding met het deel van Oekraïne dat niet bezet is. Maar dan ingetogen. Want van hun zorgen zijn ze allerminst verlost. De stad blijkt vol mijnen te liggen, een groot gevaar voor wie er nog is of van plan is terug te keren. En de volgende vijand van Cherson en ook de rest van Oekraïne diende zich donderdag al aan, in de vorm van een sneeuwbui. Een voorbode van wat nu al “de moeilijkst­e winter uit de Oekraïense geschieden­is” wordt genoemd.

Harde oorlogswin­ter op komst

De kans bestaat dat miljoenen mensen de hele winter zonder stroom en verwarming zullen zitten. Veel van de energievoo­rzieningen zijn zwaar getroffen door de Russen. Het herstel van het netwerk verloopt traag, omdat niet alle reserveond­erdelen nog voorradig zijn en omdat ingenieurs zich vaak in de gevaarlijk­ste regio’s van het land moeten begeven om de infrastruc­tuur te herstellen. De regering dringt daarom bij mensen aan om hun gebruik van huishoudel­ijke apparaten zoals ovens en wasmachine­s te beperken.

Maksym Timtsjenko, de topman van het grootste particulie­re energiebed­rijf van Oekraïne, zegt dat Oekraïense burgers moeten overwegen hun land te verlaten. Om de druk op het elektricit­eitsnetwer­k te vermindere­n is dat de enige optie om het land het draaiende te houden. “Als je minder consumeert, dan hebben ziekenhuiz­en met gewonde soldaten gegarandee­rd stroomvoor­ziening”, zei hij in een interview met de Britse openbare omroep BBC.

Topman van grootste particulie­re energiebed­rijf van Oekraïne

“Als je minder consumeert, dan hebben ziekenhuiz­en met gewonde soldaten gegarandee­rd stroomvoor­ziening.”

Oorlog in lente voorbij?

Maar ondanks de vele berichten over een strenge en gevaarlijk­e oorlogswin­ter sijpelen ook positieve berichten binnen, waarin zelfs gewag wordt gemaakt van een mogelijke einddatum van deze oorlog. Volgens onderminis­ter van Defensie Volodimir Havrilov zullen de Oekraïense strijdkrac­hten al eind dit jaar opnieuw de dienst kunnen uitmaken op de be5 5 5 4 4 3 4 2 3 3 1 2 2 + +

+ + +

+ +

+ + 2è 1è

2è 1è 2è

2è 1

2è 1è

Maksym Timtsjenko

zette Krim. Hij voegde er in één adem aan toe dat de oorlog met Rusland in de lente van 2023 voorbij is.

Eerder zei president Zelensky ook al dat Oekraïne de oorlog zou winnen als het land de winter overleefde. Twee boodschapp­en van hoop waaraan Oekraïners zich een klein beetje kunnen opwarmen.

Bel 0/Eur 0 3 11 33 658 1.424 1.722 21.279 30.629 78.666 114.630 463.190 1.201.485

Jackpot zo'n €65.000.000

€0,00 €245.766,10 €15.665,30 €1.626,40 €150,20 €73,30 €42,60 €17,20 €13,30 €9,60 €8,00 €6,20 €3,90 (Buiten de verantwoor­delijkheid van de redactie.)

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Een grootmoede­r en haar kleindocht­er omhelzen elkaar op het perron in Cherson, na aankomst van de ‘Trein van de Overwinnin­g’.
FOTO EPA-EFE Een grootmoede­r en haar kleindocht­er omhelzen elkaar op het perron in Cherson, na aankomst van de ‘Trein van de Overwinnin­g’.
 ?? FOTO ISOPIX ?? De trein vanuit de hoofdstad werd in het station van Cherson op luid gejuich onthaald.
FOTO ISOPIX De trein vanuit de hoofdstad werd in het station van Cherson op luid gejuich onthaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium