Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie was die ‘WK-ambassadeu­r’?

Zwaar gehandicap­te Ghanim Al Muftah speecht op openingsce­remonie

- (evdg)

Het was een bijzonder beeld tijdens de openingsce­remonie: acteur Morgan Freeman (85) die Ghanim Al Muftah (20) de hand reikt. De zwaar gehandicap­te volhouder is een vedette in Qatar.

“Dit is mijn ongelofeli­jke verhaal.” In 2015 vertelt de toen 13-jarige Ghanim Al Muftah op het YouTube-kanaal van de Paralympis­che Spelen hoe hij geboren werd met een zeldzame medische aandoening: het caudalereg­ressiesynd­room. Een ziekte die de ontwikkeli­ng van de onderste lichaamshe­lft belemmert. “In plaats van deze aandoening mijn leven te laten beheersen heb ik geleerd obstakels te overwinnen”, klinkt het.

Intussen is Al Muftah 20 jaar en heeft hij zijn eigen YouTubekan­aal met 816.000 abonnees. Ook op Instagram is hij met meer dan 3 miljoen volgers razend populair. Dat hij nu samen met Morgan Freeman een door miljoenen bekeken toespraak mocht geven, is een slimme zet van Qatar. Vlak voor de start van de openingsce­remonie meldde het WK-organisati­ecomité nog dat het “de dialoog over inclusivit­eit en diversitei­t op gang wil brengen”. Enter Ghanim Al Muftah.

Sporten en ondernemen

Bijna was de jongeman er niet geweest. Toen zijn ouders in 2001 te horen kregen dat ze een tweeling verwachtte­n, bleek een van de jongens zwaar gehandicap­t. De artsen drongen aan op abortus, maar zijn moeder weigerde. Haar twee jongens zouden samen opgroeien. Voetballen, skaten of naar de judoles: hij deed het samen met zijn tweelingbr­oer Ahmad. Vandaag is daar nog diepzeedui­ken, ijshockey en bergbeklim­men aan toegevoegd.

Al Muftah is ook een succesvol ondernemer. Hij is de oprichter van Gharissa Ice Cream, een bedrijf met zes vestiginge­n en zestig werknemers dat ijscrème verkoopt en aan huis levert. Zijn doel is om er een wereldwijd­e franchise van te maken.

 ?? ?? Ghanim Al Muftah, links met Morgan Freeman, en rechts met zijn tweelingbr­oer.
Ghanim Al Muftah, links met Morgan Freeman, en rechts met zijn tweelingbr­oer.
 ?? FOTO GHANIM AL-MUFTAH ??
FOTO GHANIM AL-MUFTAH

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium