Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We staan opnieuw in de file

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend hoofdredac­teur brieven@gva.be

Ze kosten ons uren tijd en veel geld, ze ergeren ons en ze stinken als de pest, maar we blijven ze vormen, elke dag: files. In de eerste twee coronagolv­en waren ze even verdwenen, nu zijn ze terug en langer dan ooit. Experts kunnen dat verklaren en kunnen zelfs de kostprijs van elke kilometer file berekenen, maar hoe we er ooit van af geraken, lijkt niemand te weten. Of te willen weten.

Nochtans is het niet zo moeilijk: we moeten gewoon minder met de auto rijden. Dat deden we tijdens corona omdat het niet anders kon. Thuiswerk was toen een ontdekking en het hoort er voor veel mensen nog altijd bij, maar het volstaat duidelijk niet. Het vrachtverv­oer neemt ook alleen maar toe en de pakjesbezo­rgers staan massaal mee in de file.

Het openbaar vervoer heeft tijdens de coronacris­is zwaar geleden. Het aantal reizigers is nu wel weer aan het stijgen, maar nog altijd niet tot het niveau van vóór corona. Mensen die maar twee of drie keer in de week naar hun werk moeten, verkiezen nu zelfs de auto boven de trein. Om privéreden­en van de meest diverse aard blijven we ook lustig rondrijden, zeker als we een elektrisch­e auto hebben. Uit Zweeds onderzoek is gebleken dat mensen met een elektrisch­e wagen de neiging hebben om méér te rijden, gewoon omdat ze weten dat ze niet vervuilen. Dat geeft een goed gevoel, maar hun auto neemt precies evenveel plaats in als een gewone. Files vermijden we er niet mee.

En nu? Nu is het tijd voor beslissing­en die geen regering tot nu toe durfde te nemen. Specialist­en zijn het erover eens dat rekeningri­jden de files kan verkorten, maar wanneer zal een Vlaamse regering de moed hebben om dat systeem door te voeren?

En hoe lang blijven we onderinves­teren in ons openbaar vervoer? Hoe lang blijven we verdragen dat De Lijn en de NMBS niet de service bieden die mensen kan overtuigen om hun auto te laten staan? Of wat vind je van dit verhaal van een trouwe lezer: hij gaat twee keer per week naar kantoor, niet frequent genoeg voor een abonnement, dus hij betaalt de volle pot voor een treinticke­t in de hoop dat hij onderweg nog wat kan werken. Helaas staat hij geregeld recht in een overvol rijtuig omdat de trein in volle spits van tien rijtuigen is ingekort tot drie. Wat doet die man nu dus? Hij rijdt met de auto naar kantoor. En hij staat dus in de file. Er zijn oplossinge­n voor die files, maar ze vergen geld, moed en visie. Drie dingen die bij de regeringen van dit land maar in beperkte mate aanwezig zijn.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium