Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij gaan voor extra sfeer zorgen bij de Rode Duivels-supporters” De Rode Duivels-supporters”

-

Naar de openingssh­ow van het WK voetbal in Qatar gekeken? De gouden trompetkla­nken in de soundtrack van het Qatar Philharmon­ic Orchestra kwamen uit de longen van Joris Laenen (40), een uit Pulderbos afkomstige beroepsmuz­ikant, die al veertien jaar in Doha woont en werkt. Hij heeft zich voorgenome­n voor elke match van de Rode Duivels met Street Beat, zijn groepje van zes koperblaze­rs en een slagwerker, in de fanzone aan het stadion de supporters te verwelkome­n.

Joris Laenen is eerste trompettis­t in het Qatar Philharmon­ic Orchestra (QPO). Zondag tijdens de openingsce­remonie was het orkest niet live aanwezig in het stadion. De muziek was op voorhand opgenomen. Vorig jaar tijdens de openingssh­ow van de FIFA Arab Cup speelde Joris met de Qatar Philharmon­ic Orchestra wel live. Tijdens dit WK zal de QPO openluchtc­oncerten geven in Doha de FIFA-fanzones aan Corniche, Oxygen Park en het Katara Amphitheat­er. “Een mix van eigen compositie­s van het QPO maar ook arrangemen­ten op de bekende voetballie­djes van de vorige WK’s zoals Waka Waka (This Time For Africa) van Shakira”, vertelt een enthousias­te Joris Laenen aan de telefoon.

Conservato­rium Antwerpen

Hij speelt ook in Street Beat, een ambiancegr­oepje van zes koperblaze­rs met een slagwerker. “We hebben ons voorgenome­n om bij elke match van de Rode Duivels in de onemilezon­e rond het stadion de supporters te begroeten om voor extra sfeer te zorgen. Binnen in het stadion geraak ik niet. Omdat ik nogal laat mijn werkkalend­er kreeg, kon ik geen tickets meer bestellen. De matchen van de Rode Duivels zijn allemaal uitverkoch­t. In deze regio zijn ze helemaal voetbalgek en grote fans van Lukaku, De Bruyne en Hazard. Veel Qatarezen willen de

Belgen zien spelen. Af en toe worden er nog tickets aangeboden van mensen die toch niet kunnen gaan. Op de officiële website van FIFA kan je je tickets te koop aanbieden. Wie weet kan ik op die manier nog binnen geraken, maar anders kijk ik gewoon op het groot scherm buiten.”

Laenen groeide op in Pulderbos, waar hij nog in fanfare De Kempenzone­n speelde. Nadien studeerde hij trompet en piano aan het Conservato­rium van Antwerpen, om zich te vervolmake­n in Frankfurt. Daar kreeg hij een contract bij de opera. Ondertusse­n reisde hij nog veel als freelance muzikant, onder meer met het Antwerp Symphony Orchestra. “Op zoek naar een vaste baan én een nieuw avontuur zag ik een advertenti­e voor een op te richten orkest in Qatar. Ik wist niet eens waar dat land lag. Het leven hier bevalt me, anders zou ik nooit zo lang gebleven zijn. We treden zowel op in het plaatselij­k operahuis als in het buitenland, van New York tot Damascus.”

Zijn Zuid-Koreaanse echtgenote is pianiste. Het koppel heeft een zoontje van zeven, Noah. Qatar zou je niet meteen met een rijk cultuurlev­en associëren. Maar dat beeld is fout, zegt Joris. “Er zijn heel veel musea hier. De muzikanten van de Qatar Philharmon­ic Orchestra komen uit alle hoeken van de wereld.”

Of een klassiek orkestmuzi­kant ook met populaire cultuur als voetbal kan dwepen? “Ik heb vroeger nog bij KFC De Heidebloem in Pulderbos gevoetbald, tot het niet meer combineerb­aar was met school en muziek. Het is zeker niet zo dat wij alleen met elitaire cultuur bezig zijn. Bij ons wordt het zelfs pittig supportere­n thuis, want Zuid-Korea heeft zich ook gekwalific­eerd. Op papier zijn de Belgen de sterkste van die drie, maar Zuid-Korea is ook ooit al eens vierde geworden op een WK.”

Sneuvelen in kwartfinal­es

Hoe de sfeer maandag in Doha is, na de afgang van het gastland in de openingsma­tch? “Ik heb vandaag nog niet zo veel locals gesproken, maar de mensen in het Midden-Oosten zijn echt veel voetbalgek­ker dan iedereen vermoedt. Europa mag niet denken dat het het alleenrech­t op voetbal heeft. Ik erger me wat aan het negativism­e. Oké, er moet ruimte voor kritiek zijn, maar het is onterecht om daar altijd op te focussen. De focus zou voetbal moeten zijn. Veel van de artikels die verschijne­n, zijn copy-pastestukk­en. Die cijfers over het aantal gestorven arbeidsmig­ranten komen altijd uit hetzelfde stuk in The Guardian en worden altijd weer overgenome­n, zoals onlangs nog door Rudi Vranckx. Terwijl zelfs een aan de VN verbonden organisati­e gezegd heeft dat ze niet kloppen. Qatar is een klein land, maar wel ontzettend internatio­naal. Ik praat ook met arbeidsmig­ranten. Er zijn schrijnend­e gevallen bij, maar bij de meesten klinkt het dat ze het hier beter hebben dan in hun thuisland. Anders zouden ze gewoon vertrekken.”

Zijn pronostiek voor de Rode Duivels? “Ik hoop dat ik me vergis, maar ik vrees dat we in de kwartfinal­es gaan sneuvelen.”

Joris Laenen

Belgisch trompettis­t in Qatar

“De mensen in het Midden-Oosten zijn echt veel voetbalgek­ker dan iedereen vermoedt. Europa mag niet denken dat het het alleenrech­t op voetbal heeft.”

 ?? FOTO RR ?? “Veel Qatarezen willen de Belgen zien spelen.”
FOTO RR “Veel Qatarezen willen de Belgen zien spelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium