Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hard tegen hard tussen de liberale partijen

Open Vld en MR schrijven verklaring om openlijke ruzie te stoppen, maar onderhuids broeit de spanning

- HANNES CATTEBEKE

Na de openlijke ruzie van de voorbije dagen hebben MR en Open Vld een gemeenscha­ppelijke verklaring geschreven waarin ze aankondige­n dat ze elkaar meer zullen respectere­n. Ondertusse­n vliegen de verwijten over en weer. Niets wijst er ook op dat de partij van Georges-Louis Bouchez haar oppositie tegen de premier van Vivaldi zal staken.

De verklaring van Open Vldvoorzit­ter Egbert Lachaert, zondagocht­end op de Franstalig­e zender RTL, “dat sommige MRKamerled­en de premier aanvallen op een manier die copy-paste is van Vlaams Belang”, hakt er zwaar in bij MR. “Onaanvaard­baar”, klinkt het bij de top van de Franstalig­e liberalen. “Lachaert weet zelf ook dat hij hier een brug te ver is gegaan.” Maar de Open Vld-voorzitter voelt geen spijt. “Blijkbaar is de waarheid hard aangekomen bij MR”, klonk het na afloop van het partijbure­au in de Melsensstr­aat 34.

Sommige Open Vld’ers wezen er hun voorzitter maandagoch­tend op dat “het aan de andere kant van de taalgrens als bijzonder agressief en not done wordt beschouwd om hun parlements­leden in dezelfde zak te steken als de extremiste­n van Vlaams Belang”.

Toch blijft de Open Vld-top achter die aanval van Lachaert staan. Kersvers partijlid en staatssecr­etaris Alexia Bertrand, tot vrijdag nog fractielei­der van MR in het Brussels Parlement, liet zich al meteen gelden: “Georges-Louis is een kind dat enkel harde taal begrijpt. Daarom moesten we hem treffen met het Vlaams Belangverw­ijt”, verdedigde ze haar voorzitter.

Bouchez, dit weekend in Abu Dhabi om er de Grote Prijs Formule 1 bij te wonen en maandag in Parijs voor een gastcolleg­e aan de Sorbonne, reageerde zondag al door “de realiteit” te tweeten: “Deze regering heeft geen enkel akkoord over kernenergi­e, heeft de slechtste begroting van Europa en biedt geen enkel antwoord op het feit dat een OCAD-gevaarlijk­e wordt vrijgelate­n en direct daarna een politieman doodt.”

Vredesinit­iatief

Koren op de molen van premier Alexander De Croo (Open Vld) was dat. Tegelijk beseft die dat zijn regering het niet tot het einde zal uitzingen als zelfs de liberalen elkaar onderling zo onder vuur blijven nemen. Lachaert moest dus ook werk maken van een vredesinit­iatief met MR.

Aan de transfer van Bertrand naar Open Vld, waarvan hij pas op het allerlaats­te moment op de hoogte werd gebracht, zou Bouchez intussen niet meer zo zwaar tillen. “We wisten dat zij al langer samenwerkt­e met Open Vld”, klinkt het in zijn omgeving. “In Brussel hadden wij voor de Kamer een luxeproble­em, met ook nog huidig minister van Buitenland­se Zaken Hadja Lahbib en voormalig premier Sophie Wimès.” Zeker wanneer zou blijken dat MR en Open Vld in Brussel in 2024 een gemeenscha­ppelijke lijst indienen voor de Kamer, kan dat een win-winsituati­e worden. Lachaert en Bouchez zouden elkaar ook de voorbije dagen berichten zijn blijven sturen. “Er is geen man overboord”, zeggen de woordvoerd­ers van beide partijen.

In een gemeenscha­ppelijke verklaring die maandagmid­dag werd verspreid, stellen MR en Open Vld “dat ze elk hun eigen rol hebben binnen deze coalitie en dat ze de goede werking en efficienti­e van de federale regering willen garanderen”. De beide voorzitter­s zullen daarom “initiatiev­en nemen om onze acties beter te coördinere­n in aankomende en belangrijk­e socio-economisch­e en budgettair­e dossiers”. Er zullen tussen de voorzitter­s, regeringsl­eden en parlementa­iren samenkomst­en georganise­erd worden om hun werking beter af te stemmen.

“Liberaler en rechtser”

Voor woensdag was er zo al een etentje tussen de Kamerfract­ies van MR en Open Vld gepland, maar dat werd vorige week nog afgeblazen toen de MR-Kamerleden, na eerder premier De Croo, ook nog Open Vld-minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne onder vuur hadden genomen. Binnen MR klinkt het ook nu dat er au fond weinig zal veranderen.

“Open Vld heeft er nu eenmaal voor gekozen om voluit de lijn van Vivaldi te verdedigen. Daardoor zullen wij ons altijd veel liberaler en rechtser positioner­en dan zij.”

Dat de Franstalig­e liberalen het onder Bouchez in de peilingen pakken beter doen dan Open Vld, sterkt hen ook in de overtuigin­g dat ze hun voet niet van het gaspedaal moeten halen.

Alexia Bertrand

Open Vldstaatss­ecretaris “GeorgesLou­is is een kind dat enkel harde taal begrijpt. Daarom moesten we hem treffen met het Vlaams Belangverw­ijt.”

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Kunnen Georges-Louis Bouchez en Egbert Lachaert nog door dezelfde deur na de uithaal van Lachaert?
FOTO GEERT VAN DE VELDE Kunnen Georges-Louis Bouchez en Egbert Lachaert nog door dezelfde deur na de uithaal van Lachaert?
 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium