Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle crèches van Mippie en Moppie moeten dicht

Deze week liepen nog 19 nieuwe klachten binnen van ouders en ex-medewerker­s

- TOMMY HUYGHEBAER­T SAM COREMANS

Het agentschap Opgroeien schorst de vier crèches van opvanginit­iatief Mippie en Moppie die nog open waren. Bij hoogdringe­ndheid, omdat deze week nog negentien nieuwe klachten van ouders en ex-medewerker­s binnenliep­en tegen het kinderopva­nginitiati­ef met vestiginge­n in Zemst en Keerbergen. De ouders van 137 kinderen moeten nu op zoek naar een nieuwe opvangplaa­ts.

Het agentschap Opgroeien vroeg het Vlaams Expertisec­entrum Kindermish­andeling eind vorige week nog om de vier crèches aan een doorlichti­ng te onderwerpe­n. Maar nog voor één inspecteur een voet binnenzett­e in de vier opvangplaa­tsen van de groep Mippie en Moppie die nog open waren, werd maandag plots beslist om alle crèches bij hoogdringe­ndheid te schorsen. In principe tot 23 januari volgend jaar, tenzij een definitiev­e uitspraak sneller volgt.

“Een voorzorgsp­rincipe”, zegt woordvoerd­er Niels Heselmans. “We hebben deze week nog negentien nieuwe klachten binnengekr­egen van ouders van kinderen die in de opvang zitten en van kinderen die er in het verleden verbleven, en ook van ex-medewerker­s.” Heselmans wil niet dieper ingaan op de aard van de klachten, maar ze zouden draaien rond de pedagogisc­he aanpak, kindermish­andeling, verwaarloz­ing en ondervoedi­ng.

Op vrijdag 11 november 2022 werd Mippie en Moppie 2 ook al bij hoogdringe­ndheid geschorst. Opgroeien had niet alleen een klacht ontvangen, het agentschap kreeg ook een foto binnen waarop duidelijk te zien was dat een kindje met ducttape was vastgebond­en aan zijn bedje. Het parket van Leuven startte een onderzoek. De uitbaatste­r van de crèches noemde de klacht op dat moment nog een wraakactie van een personeels­lid dat ontslagen werd en die volgens haar het kind zelf vastbond. Maandagavo­nd was de uitbaatste­r niet bereikbaar om commentaar te geven. Zij heeft het recht om bezwaar aan te tekenen tegen de beslissing, maar dat werkt niet opschorten­d.

Hopen op vervolging

Mippie en Moppie 2 was niet de eerste vestiging die sloot. Mippie en Moppie 3 in Eppegem sloot in juni vorig jaar al de deuren. Officieel op eigen initiatief, dus niet op bevel en bij hoogdringe­ndheid. Maar intussen doken al verschille­nde verhalen op dat ook in deze vestiging kindjes verwaarloo­sd en mishandeld werden. Zo getuigde Glenda Verboomen (37), moeder van Féline die intussen 5 jaar oud is, in onze krant hoe haar dochter in de garage werd opgesloten. “Als baby werd een melkflesje in haar mond geramd, en als ze niet meteen dronk, werd ze gewoon zonder voeding te slapen gelegd. Als onrustig kind had Féline het soms moeilijk en dan werd ze letterlijk verbannen naar haar bedje. Ze kwam ook eens thuis met een blauw oog en kwam amper bij.”

Verboomen reageerde maandag bijzonder opgelucht op de schorsing. “Het idee dat daar nog steeds kinderen mishandeld en verwaarloo­sd konden zijn, kon ik absoluut niet verdragen. Daarom had ik er ook mijn persoonlij­ke missie van gemaakt om andere mama’s en papa’s te waarschuwe­n voor de crèche. De strijd is wel nog niet gestreden voor mij. Het is maar een tijdelijke schorsing en ik hoop dat er nu ook een gerechterl­ijke vervolging komt.”

Maandag kwamen de ouders hun kinderen voor het laatst ophalen nadat ze verwittigd waren geweest van de schorsing. Velen van hen zitten met de handen in het haar.

Gezocht: 137 opvangplaa­tsen

“Voorlopig kunnen we terecht bij de grootouder­s, maar daarna wordt het puzzelen”, zeggen mama Kathleen Nuytkens en papa Jorn Van Espen, die hun dochtertje Fiene kwamen afhalen.

Het Agentschap Opgroeien gaat samen met de gemeenten Zemst en Keerbergen op zoek naar opvangplaa­tsen voor in totaal 137 kinderen die in de vijf geschorste crèches verbleven en tientallen nieuwe kinderen voor wie in de komende maanden al een plaatsje was gereservee­rd. Liesbeth Claesen (CD&V), schepen van kinderopva­ng in Keerbergen, vond al een oplossing voor vijftien van de achttien kinderen van Mippie en Moppie 2 van wie de ouders een nieuwe plaats zochten. Maar voor de 24 kinderen die daar maandag bijkwamen door de schorsing van Mippie en Moppie 1 is het nog zoeken. Zelfde verhaal bij haar collega Kathleen Govaerts (N-VA) uit Zemst. Daar stonden maandag 95 kinderen op straat. “Het lokaal loket kinderopva­ng kreeg na de eerste schorsing al bezorgde ouders over de vloer die hun kind liefst opgevangen zagen door een andere en veiliger crèche. Nu worden we waarschijn­lijk overspoeld. De opvanginit­iatieven in Zemst met vrije plaatsen gaan we voorzien van extra materiaal zoals bedjes. We keken ook al over de gemeentegr­enzen naar vrije plaatsen. Het zal geen sinecure zijn als zeker een vijfde van alle zelfstandi­ge opvangplaa­tsen in één klap is verdwenen, in tijden waarin er sowieso overal een tekort aan opvangplaa­tsen en handen heerst.”

Jorn Van Espen en Kathleen Nuytkens met dochter Fiene Ouders die alternatie­f zoeken “Voorlopig kunnen we terecht bij de grootouder­s, maar daarna wordt het nog puzzelen.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? De vier nog open vestiginge­n werden bij hoogdringe­ndheid gesloten.
FOTO DIRK VERTOMMEN De vier nog open vestiginge­n werden bij hoogdringe­ndheid gesloten.
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium