Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee hiv-diagnoses per dag in ons land

Stijging in 2021 met 4% tegenover jaar voordien

-

Elke dag krijgen in ons land twee mensen te horen dat ze hivpositie­f zijn. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Sciensano. Het aantal diagnoses stijgt opnieuw lichtjes. “Maar de algemene trend blijft dalend.”

In ons land kregen in 2021 781 mensen te horen dat ze hivpositie­f zijn. Een stijging van 4% ten opzichte van 2020. “Daarbij moeten we de kanttekeni­ng maken dat er in 2020 door corona een stevige daling was”, zegt Jessika Deblonde, onderzoeks­ter bij Sciensano. “De pandemie zorgde voor minder seksuele contacten en dus ook minder kans op overdracht. Dat effect is nu voorbij.”

Het aantal acute infecties staat weer op hetzelfde niveau als in 2019. 48% van de infecties gebeurde na homoseksue­le contacten. Tegelijk stijgt het aantal mensen dat een preventiev­e hivbehande­ling (Prep) ondergaat. Op dit moment volgen 5.277 personen zo’n behandelin­g, dat is meer dan dubbel zoveel dan in 2018. Wie die correct volgt, loopt geen risico meer om het virus op te lopen.

Volgens Sciensano moet nog meer worden ingezet op het gebruik van Prep. “We moeten niet alleen vooruitgan­g boeken op het vlak van vroegtijdi­ge diagnoses, maar ook op het gebruik van het volledige gamma van preventies­trategieën door personen met een risico op hiv”, zegt Deblonde.

“We moeten bekijken welke drempels we daar nog kunnen weghalen om het gebruik nog breder te verspreide­n.”

Dat zegt ook Sensoa, het Vlaams expertisec­entrum voor seksuele gezondheid. Dat is bezorgd dat de daling in het aantal hiv-diagnoses niet snel genoeg gaat. “We zijn al jaren bezig met het informeren en sensibilis­eren van mannen die seks hebben met mannen, maar de dalende trend gaat te langzaam”, zegt Boris

Cruyssaert van Sensoa. “Voor een sterkere daling moeten alle onderdelen van preventie en zorg optimaal werken. Zo zou nog beter in kaart moeten worden gebracht wie risico loopt, en moet er gericht worden getest.” Ook Sensoa wil het gebruik van Prep zien toenemen en gaat er communicat­ie over verspreide­n. “Hoogrisico­personen moeten Prep makkelijke­r kunnen verkrijgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium