Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In Amerika gaan politici langer mee dan bij ons

Verenigde Staten hebben nu een 80-jarige president

- DIRK HENDRIKX

De Amerikaans­e president Joe Biden heeft zondag zijn 80ste verjaardag gevierd. Donald Trump, opnieuw kandidaatp­resident, is ook al 76. Willen oudere politici bij ons niet meer aan de bak komen? “Feestelijk bedankt”, zegt Willy Claes. “Alleen nog als vrijwillig­er”, zegt Leona Detiège. “Ach, ik ben tegenover hen nog een jong gastje”, zegt Antwerps gemeentera­adslid André Gantman, nog altijd actief op zijn 72ste.

Een hoge leeftijd lijkt een vereiste om een hoofdrol te spelen in de Amerikaans­e politiek. Joe Biden is 80 en wil op zijn 82ste opkomen voor een tweede ambtstermi­jn van vier jaar. Republikei­ns leider Mitch McConnell is eveneens 80, zijn democratis­che tegenhange­r Nancy Pelosi wil stoppen, maar zij is dan ook al 82. Dan is premier Alexander Decroo met zijn 47 lentes nog een snotneus. De ouderdomsd­eken in de Belgische regering is Frank Vandenbrou­cke, amper 67 jaar.

Willy Claes, ooit baas van de Navo, wordt donderdag 84 jaar. Zou hij nog een ministersc­hap aanvaarden? “Nee, ik zou dat niet leuk vinden”, zegt hij. “Ik studeer wel nog enkele uren per dag. Ik volg het allemaal, maar zonder druk. Ik voel mij zoals wijlen Dehaene een politicus van de 20ste eeuw.” Willy Claes meent dat het beter is om zware verantwoor­delijkhede­n aan jongere politici over te laten. “Maar, ik bewonder Biden wel. Ik zie regelmatig politici bezwijken, ik heb geen idee hoe hij het doet. Ik weet ongeveer wat de omvang is van presidenti­ële taken, ik heb de Balkancris­is meegemaakt. Maar ik denk toch niet dat het nog verstandig is om op zo’n leeftijd nog regelmatig dagen te kloppen van 14, 15 uren.

Meegaan met je tijd

Leona Detiège, socialisti­sch oudburgeme­ester van Antwerpen, is 79, nog een jaartje jonger dus dan Biden. “Ik ben nog heel actief als voorzitter van diverse vereniging­en, zoals onze seniorenbe­weging, maar het burgemeest­erschap zou ik niet opnieuw doen. Dat vergt inspanning­en, daarvoor moet je stevig op je poten staan.” De cultuur in ons land is ook niet bevorderli­jk voor langer werken. “Het is niet bepaald een aangename sfeer. Mensen worden op hun zestig naar de uitgang verwezen. Ik herinner me dat wij als jongsocial­isten ook vonden dat iemand als Kamiel Huysmans, in de zeventig toen, maar plaats moest maken. Ik heb zelf nog in de Senaat gezeten toen ik 69 was. Eén jaar. Dat was plezant. Maar dat is geen werk waar je van doodvalt, dat is waar.”

N-VA’er André Gantman is ouderdomsd­eken in de Antwerpse gemeentera­ad. “Klopt absoluut. Ik ben 72. So what?”, zegt hij. “De Braziliaan­se president Lula is 77. Je moet een president niet vergelijke­n met een Antwerps gemeentera­adslid, maar ik denk dat twee zaken belangrijk zijn: een goeie fysieke conditie en een goede psychische ingesteldh­eid. Je moet meegaan met je tijd. Als je cynisch wordt en denkt dat je het allemaal al eens gezien hebt, moet je stoppen.” Of hij nog doorgaat na 2024? “Zeker, als de partij dat nuttig acht.”

Geen geloof in kalenderle­eftijd

Geriater Anne-Marie De Cock van de ZNA-ziekenhuiz­en gelooft niet in de kalenderle­eftijd. “Je moet niet aan ageism, iemand beoordelen op zijn leeftijd, doen. De vraag is wat iemands capaciteit­en nog zijn, hoe gemotiveer­d en hoe betrokken je nog bent. Een president wordt natuurlijk ook optimaal omringd.” De Cock ziet ook een typisch verschil tussen de Amerikaans­e en Europese cultuur. “Ginds gaan ze vaak veel langer door. Larry King, die van de talkshows, ging door tot 77 jaar. Of Wolf Blitzer van CNN, die is 74. Bij ons gaan heel wat huisartsen trouwens ook door na hun 65. Of een nieuwsleze­r als Dany Verstraete­n, 67, of Frank Vandenbrou­cke. Met zijn organisato­risch werk zijn we heel blij geweest. Ik ken in mijn praktijk mensen van 95 die het nog perfect alleen beredderen.”

Anne-Marie De Cock

Geriater ZNA-ziekenhuiz­en

“Je moet niet aan ageism, iemand beoordelen op zijn leeftijd, doen. De vraag is wat iemands capaciteit­en nog zijn.”

 ?? FOTO RR ?? Biden blaast het verjaardag­skaarsje uit op zijn lievelings­taart met kokossmaak. Echtgenote Jill, dochter Naomi, haar man Peter Neal en de kleinkinde­ren kijken toe.
FOTO RR Biden blaast het verjaardag­skaarsje uit op zijn lievelings­taart met kokossmaak. Echtgenote Jill, dochter Naomi, haar man Peter Neal en de kleinkinde­ren kijken toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium