Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoboken gooit hoge ogen met platformen voor windparken

Voormalige scheepswer­fsite toonaangev­end in offshorewe­rk, met dank aan “Kempense staalboere­n”

- STEVEn VankERckHo­VEn

Waar Hoboken vorige eeuw internatio­nale faam genoot met zijn scheepswer­f, gooit het Antwerpse district nu hoge ogen met de bouw van enorme platformen voor windparken in zee. Naast de Schelde wordt een ‘offshore transmissi­estation’ afgewerkt dat voor de Duitse kust de energie van vijftig windturbin­es moet omzetten in elektricit­eit voor het vasteland. Toptechnol­ogie waar Hoboken én enkele Kempense staalbedri­jven een Europese hoofdrol in hebben opgenomen.

Het grote droogdok dat de kade doormidden snijdt, verraadt het verleden van de site langs de Schelde. Decenniala­ng werden hier schepen gebouwd, eerst onder de naam Cockerill Yards en nadien nog even als Boelwerf. Na beide faillissem­enten leek het Hobokense verhaal voorgoed ten einde. Maar geleidelij­k begon zich in de schaduw van de schoorsten­en van Umicore een nieuwe industriet­ak te ontwikkele­n. Eerst met grote installati­es voor de gasen oliesector, nadien voor de windparken op zee (offshore). Een niche waarin Hoboken intussen opnieuw toonaangev­end in Europa is geworden.

Op de kade wordt nu de laatste hand gelegd aan de Baltic Eagle, een transmissi­eplatform bestemd voor de Baltische Zee in Duitsland. De vijf verdieping­en tellende module moet de geproducee­rde energie van de vijftig windturbin­es van het Duitse zeepark omzetten van een laag naar een hoog voltage. Die elektricit­eit gaat vervolgens via onderzeese kabels naar het vasteland. Eind dit jaar rolt de enorme constructi­e, goed voor een prijskaart­je van 105 miljoen euro, op een schip dat het via de Schelde naar zijn Duitse bestemming voert. Met kabels zo dik als voorarmen hijst een kraan de Baltic Eagle er op zijn fundering in de zee.

Voorbeeld van samenwerki­ng

Hoboken mag dan een cruciale rol spelen, het hele project werd bij de voorstelli­ng maandag vooral geroemd als een mooi voorbeeld van Europese samenwerki­ng om de klimaatdoe­lstellinge­n te realiseren. De bouw gebeurt in ons land, de opdrachtge­vers zijn de Spaanse energiereu­s Iberdrola en 50Hertz, het Duitse filiaal van de Belgische hoogspanni­ngsnetbehe­erder Elia Group.

“Het illustreer­t ook de rol die ons land in de klimaatpro­blematiek kan opnemen. Wij zijn een pionier in windparken op zee en die expertise moeten we uitdragen”, stelde premier Alexander De Croo (Open Vld), die samen met minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) naar Antwerpen was afgezakt. Vorig jaar was offshore-windenergi­e goed voor 8% van het totale elektricit­eitsverbru­ik in België.

De voormalige scheepswer­f van Cockerill is de voorbije jaren uitgegroei­d tot een specialist in deze hoogtechno­logische offshore-installati­es. Twee bedrijven zijn daarvoor verantwoor­delijk. Equans (het vroegere Fabricom, Axima en Cofely) en Smulders Groep. Zij delen de site van 118.000 vierkante meter om de constructi­es “van scratch” op te bouwen en werken nauw samen, met elk zijn expertise. “Equans zijn de elektrieke­rs, wij de staalboere­n”, vat directeur Raf Iemants van Smulders het met Kempense nuchterhei­d samen.

Smulders Groep is in 2002 ontstaan uit drie bedrijven, met naast het Nederlands­e Smulders ook twee Kempense staalbedri­jven: Iemants uit Arendonk en Willems uit Balen. Zij leveren nog altijd de stalen onderdelen waarmee in Hoboken de offshore-platformen worden opgetrokke­n. “Ondertusse­n hebben wij al 2.500 funderinge­n en meer dan dertig stations voor windparken in zee afgeleverd. Offshore is voor ons heel belangrijk. Het is nu al goed voor 80% van onze business en wij zitten in de absolute Europese top”, zegt Raf Iemants. “Daar zijn we best fier op. Een Kempens bedrijf op zee, dat zie je niet elke dag.”

Smulders Groep zet in Hoboken vijf- tot zeshonderd man aan het werk. Bij Equans zijn dat 150 medewerker­s aangevuld met contractue­len: een vijfhonder­dtal, in de zomer klom dat aantal op zijn hoogtepunt tot 1.200. In het stalen omhulsel van de Baltic Eagle installere­n zij de transforma­toren en alle elektrisch­e componente­n.

Raf Iemants Smulders Groep “Offshore is voor ons heel belangrijk. Het is nu al goed voor 80% van onze business.”

Veel groei in offshore

Beide bedrijven geloven in het groeipoten­tieel van hun gezamenlij­ke offshorewe­rk. “Voor de klimaatins­panningen en onze bevoorradi­ngszekerhe­id, heeft Europa onlangs nog het belang van de elektricit­eitsproduc­tie op zee benadrukt”, zegt CEO Mark Dirckx van Equans. Tegen 2030 moet de productie ervan verviervou­digen. Dat doet de toekomst voor de Antwerpse site rooskleuri­g ogen. Equans heeft de ambitie om zijn Belgische Scheldehub uit te bouwen tot hét offshore-expertisec­entrum. Naast engineerin­g en constructi­e wil het ook inzetten op monitoring en onderhoud van windparken op zee. Of hoe het Hobokense verhaal weer een nieuw hoofdstuk wacht.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De Baltic Eagle is bijna afgewerkt. Eind dit jaar vertrekt het platform naar zijn eindbestem­ming, een windpark in de Baltische Zee voor de Duitse kust.
FOTO JORIS HERREGODS De Baltic Eagle is bijna afgewerkt. Eind dit jaar vertrekt het platform naar zijn eindbestem­ming, een windpark in de Baltische Zee voor de Duitse kust.
 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium