Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit moet een feest zijn voor iedereen”

Vooruit Deurne betreurt keuze voor zwarte pieten door vereniging­en:

-

Vooruit Deurne betreurt dat enkele Deurnse organisati­es geen roetpieten, maar zwarte pieten opvoeren in hun Sinterklaa­sactivitei­ten. Volgens Meredith Agyin (Vooruit), fractielei­dster in de districtsr­aad, toont het een gebrek aan respect.

Agyin (23) weet waarover ze spreekt. Ze heeft Ghanese roots en groeide op in de Kronenburg­wijk in DeurneNoor­d. Maar Sinterklaa­s heeft de 23jarige Deurnse nooit als een feest ervaren. “Het was een periode waarin ik werd gepest vanwege mijn huidskleur. Ik werd nageroepen als ‘zwarte piet’, zelfs toen ik al op de hogeschool zat. Het heeft een racistisch­e bijklank, hoe je het ook draait of keert.”

Agyin, sinds vorig jaar fractielei­dster voor Vooruit in de districtsr­aad, vindt het dan ook bijzonder jammer dat sommige Deurnse vereniging­en vasthouden aan een volledig zwarte piet en niet kiezen voor een roetpiet. Ze noemt specifiek winkeliers­vereniging Deurne Centrum die 3 en 4 december een Sinterklaa­soptocht organiseer­t. “We kunnen hen natuurlijk niets opleggen. Maar het is jammer dat het zo opnieuw geen feest wordt voor iedereen. De afgelopen jaren leken we als maatschapp­ij een positieve evolutie door te maken, met de roetpiet als alternatie­f. Het gaat om respect of in dit geval het gebrek daar aan.”

District mengt zich niet

De N-VA zit verveeld met de situatie. De voorzitter van winkeliers­vereniging Deurne Centrum, Alain Hoeckx, is namelijk ook districtsr­aadslid voor N-VA in het district. “Dat maakt het extra vervelend”, geeft districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA) toe. “We hebben hier intern al over gesproken.

Als het evenement door het district zou georganise­erd worden, zouden we het anders aanpakken, maar dit is een activiteit van de winkeliers­vereniging. Wij kunnen niet bepalen of daar nu zwarte pieten of roetpieten aanwezig zijn. Het is een discussie waar tussen de voor- en tegenstand­ers geen ruimte is voor nuance. Als district gaan we ons dan ook niet mengen.”

Combineren

In kasteel Boterlaerh­of, waar Sinterklaa­s verblijft tot en met 6 december, zijn zowel zwarte als roetpieten aanwezig. “Het is het eerste jaar dat we de twee combineren”, zegt organisato­r Johan Van Nuffel. “De roetpieten komen nog maar net van de pietenscho­ol en zien daarom nog niet helemaal zwart. Zo proberen we iedereen tegemoet te komen, maar het blijft een moeilijk evenwicht. We krijgen positieve en negatieve reacties op de twee. Onze spandoeken met enkel zwarte pieten zijn al besmeurd en onze zwarte pieten zijn op straat ook al uitgeschol­den. Maar het gaat niet om huidskleur. We vergeten soms dat het een kinderfees­t is en blijft.”

 ?? FOTO JAN STASSIJNS ?? Meredith Agyin.
FOTO JAN STASSIJNS Meredith Agyin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium