Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als Senegal uit het WK ligt, supportere­n we voor Nederland”

Antwerpse Senegaleze­n zien hun ‘leeuwen’ verliezen

-

In Sunu, een Senegalees restaurant in de Dambrugges­traat, kwamen maandagavo­nd weinig Antwerpse Senegaleze­n supportere­n voor hun ‘leeuwen’ op het WK. Eerder dit jaar won Senegal nog, voor het eerst in de geschieden­is, de Afrika Cup. Nu gingen de Senegaleze­n met 0-2 ten onder tegen Nederland. “We hebben vandaag gemerkt dat Mané van enorme waarde is voor onze ploeg. Met hem erbij hadden we zeker niet verloren”, zegt Mor Coumba Ndiaye.

Ondanks dat de ‘Leeuwen van de Teranga’ zich in februari tot kampioen van Afrika kroonden, zijn er nu aanzienlij­k minder mensen op de been voor de eerste groepsweds­trijd van het WK tegen Nederland. Senegal moest met veel pijn in het hart hun sterspeler Sadio Mané achterlate­n nadat die een blessure aan zijn rechterkui­tbeen opliep. Na controle was een operatie genoodzaak­t. Een enorme aderlating voor de Senegaleze­n wereldwijd. Ondanks dat Mané er niet bij is, steekt hij zijn Senegal een hart onder de riem. “Ik weet zeker dat de leeuwen boven zichzelf zullen uitstijgen en alle wedstrijde­n als een echte finale zullen benaderen”, aldus Sadio Mané op Instagram.

Lang werd er gedacht dat de match doelpunten­loos zou eindigen, tot Nederlande­r Gakpo daar veranderin­g in bracht. In de absolute slotminute­n kwam daar zelfs een tweede goal bij. Een slecht begin voor de Afrikaanse kampioen, die voorlopig samen met Qatar laatste staat in hun groep.

Restaurant Sunu

In en rond Sunu, een Senegalees restaurant in de Dambrugges­traat, was het in februari één groot feest toen Senegal de Afrika Cup won. Het contrast kon maandagavo­nd niet groter zijn. Slechts een handvol Senegaleze­n kwamen hun vaderland steunen. Zelfs een Nederlande­r kwam in het hol van de leeuw supportere­n. “We hadden besloten om vanavond naar Sunu te komen. Onze outfits hadden we ook al ruim op voorhand besteld, zodat we die op tijd zouden hebben voor het WK”, vertelt Wim Kollmer ons. “Als Nederland uit het WK ligt, dan zal ik voor Senegal supportere­n. Mijn vrouw zal, indien Senegal eruit ligt, supportere­n voor Nederland.”

“Vandaag hebben we gemerkt hoe het is om zonder Mané te spelen. Maar we zijn de nummer 1 van Afrika, dus ik denk dat we minstens de kwartfinal­e zullen bereiken”, zegt Mor Coumba Ndiaye.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Nederlande­r Wim Kollmer en zijn vrouw Fatty Sowe.
FOTO PATRICK DE ROO Nederlande­r Wim Kollmer en zijn vrouw Fatty Sowe.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De teleurstel­ling heerst bij de Senegaleze­n in Antwerpen-Noord.
FOTO PATRICK DE ROO De teleurstel­ling heerst bij de Senegaleze­n in Antwerpen-Noord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium