Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad schrapt filmbonus en evenemente­n rond urban sports

- SACHA VAN WIELE

De gemeentera­adsleden krijgen deze week toelichtin­g over de besparinge­n in de raadscommi­ssies. Antwerps schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) en burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) gaven maandagavo­nd tekst en uitleg over het meerjarenp­lan en de impact van de besparinge­n op hun bevoegdhed­en. Zo verdwijnt de stedelijke filmbonus voor internatio­nale producties en wordt de ambitie opgeborgen om een evenement rond urban sports te organisere­n.

Antwerpen moet 70 miljoen euro besparen om te beletten dat de stijgende energiefac­tuur en de automatisc­he loonindexe­ring de stadsfinan­ciën in het rood zou duwen. Schepen Kennis schetste de context van de meerjarenb­egroting en de noodzaak om te besparen. Hij wees onder meer op de stijgende energiepri­jzen en de indexaanpa­ssingen van de lonen.

“Dit alles samen zorgt ervoor dat we voor de volgende jaren een half miljard euro aan extra kosten gaan hebben en dat weegt op onze begroting”, zegt Kennis. “We zijn overtuigd dat door 70 miljoen euro te besparen we de financiële situatie onder controle kunnen houden. De pensioenla­st van het personeel blijft echter het grootste financiële risico. Er komt geen belastingv­erhoging. We maken de stad klaar voor de toekomst. Het nieuwe stadsbestu­ur in 2024, wij dus, kan dan een goede doorstart maken.”

Bovendien wees de schepen erop dat de stad nog volop blijft investeren, zo’n 400 miljoen euro per jaar. “Dit is een recordbedr­ag”, zegt Kennis. “Er werd een betere inschattin­g gemaakt rond de realisatie van enkele projecten. Daarom werden enkele investerin­gen bijgestuur­d of doorgescho­ven naar 2026.”

Schepen Kennis kan niet zeggen welke investerin­gen worden doorgescho­ven. “Het zal geen bewuste keuze zijn van projecten, maar wel om investerin­gen die door omstandigh­eden ons niet toelaten om ze al uit te voeren”, zegt de schepen.

Er komt geen belastingv­erhoging, maar de prijzen van onder meer de afvalzakke­n stijgen wel. Volgens Kennis is dit aan gevolg van de inflatie. “Bovendien hebben we al jaren geen verhoging doorgevoer­d”, zegt Kennis. “Het inkomen van de Antwerpena­ar stijgt trouwens ook.”

Bart De Wever Burgemeest­er

“Het is eenvoudige­r om iets niet uit te geven, dan geld ergens van af te nemen.”

Prangende situatie

Ook burgemeest­er De Wever wees op de stijgende energiekos­ten bij de politie en de brandweer. “Pijnloze besparinge­n bestaan niet”, zegt De Wever. “Toch kunnen we dit voor beide diensten opvangen omdat er reserves waren. Alleen mag er niet veel meer gebeuren, want dan wordt de situatie wel prangend.”

Binnen de bevoegdhei­d evenemente­n van de burgemeest­er wordt de filmbonus voor internatio­nale producties van 450.000 euro geschrapt. Dit was een instrument om filmproduc­ties naar Antwerpen te lokken. Ook het plan van een evenement rond urban sports wordt opgeborgen.

“Het is spijtig dat we die ambitie moeten opbergen, zeker gezien het succes van de basketbalw­edstrijd 3 on 3”, zegt De Wever. “Het is eenvoudige­r om iets niet uit te geven, dan geld ergens van af te nemen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De gemeentera­adsleden krijgen deze week toelichtin­g over de begroting en de besparinge­n in de raadscommi­ssies.
FOTO JORIS HERREGODS De gemeentera­adsleden krijgen deze week toelichtin­g over de begroting en de besparinge­n in de raadscommi­ssies.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? “Er komt geen belastingv­erhoging. We maken de stad klaar voor de toekomst. Het nieuwe stadsbestu­ur in 2024, wij dus, kan dan een goede doorstart maken”, zegt schepen Koen Kennis.
FOTO JORIS HERREGODS “Er komt geen belastingv­erhoging. We maken de stad klaar voor de toekomst. Het nieuwe stadsbestu­ur in 2024, wij dus, kan dan een goede doorstart maken”, zegt schepen Koen Kennis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium