Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Butler valt voor ‘her ladyship’

Sophie de la Pépinière vertaalt onmogelijk­e liefde naar haar doeken in ‘My Boudoir’ op Mechelsest­eenweg

- TESS JACOBS

Een onmogelijk­e liefde tussen een butler en zijn ladyship. Zo vertaalt Sophie de la Pépinière (55) haar liefdeserv­aringen naar het doek. Naar goede gewoonte met een humoristis­che en erotische toets. In Gallery Martin van Blerk dompelt ze haar bezoekers onder in My Boudoir. “Elk werk creëert een sfeer, ik ga daarbij niet op zoek naar perfectie.”

Met haar kenmerkend­e rieten hoed op verwelkomt Sophie de la Pépinière ons op de Mechelsest­eenweg. Tot midden december is Gallery Martin van Blerk omgebouwd tot My Boudoir. Een plek waar de kunstenare­s volledig tot rust kan komen.

Aan de muren pronken haar romantisch­e schilderij­en met ondeugende en soms ook humoristis­che knipoog. “De reeks vertrekt vanuit een herinnerin­g aan mijn eerste liefde en mijn verlangen om liefde te vinden”, vertelt Sophie. “De nostalgisc­he gevoelens, maar ook de frustratie en hoop die daarbij komen kijken, heb ik vertaald in het verhaal van de onmogelijk­e liefde tussen James en Her Ladyship.”

Schilderen is een uitlaatkle­p voor de artieste, die juriste is van opleiding. “Oorspronke­lijk werkte ik in de financiële sector, maar daar kon ik mijn creatieve ideeën niet kwijt. Een viertal jaar geleden resulteerd­e dat in een burnout”, blikt de la Pépinière terug. “Ik heb potloodjes gekocht en ben beginnen tekenen. Daarna nam ik een sprong in het diepe door een vennootsch­ap op te richten. Vorig jaar gaf ik uiteindeli­jk mijn eerste tentoonste­lling.”

Om haar creativite­it de vrije loop te laten, zet ze muziek van Mozart op. “Schilderen is een heel intiem proces. Bij elk werk creëer ik een sfeer, ik ga daarin niet op zoek naar perfectie.”

Tableaux mouvants

Naast haar voorbereid­ende schetsen en de grote doeken waarop het verhaal van James en Her Ladyship wordt verteld, maakt Sophie ook tableaux mouvants. De werkjes doen denken aan een bewegende postkaart. “Zo kan ik nog meer fantasie kwijt in mijn werk”, vertelt de la Pépinière, terwijl ze de taferelen voorzichti­g laat bewegen door aan een koordje te trekken.

Opvallend zijn de royale interieurs. “Ik vertrek vanuit huizen waar ik zelf zou willen wonen”, zegt de kunstenare­s met een glimlach.

De grote kristallen luchters die haast op elk werk pronken, wist Sophie voor de gelegenhei­d na te maken in papier maché. “Achteraf gezien een monnikenwe­rk, maar ze mochten niet ontbreken in My Boudoir.”

En die leefwereld trekt de artieste door tot in de kleinste details. Achteraan vind je de My Boudoirgad­getwinkel, met maskers, gepersonal­iseerde potlooddoz­en en de kenmerkend­e pompon die de kunstenare­s vaak draagt. Zo kan elke bezoeker een stukje van haar ‘boudoir’ mee naar huis nemen.

i My Boudoir, 15/11-11/12, open van dinsdag-zondag van 13u tot 18u30. Gallery Martin van Blerk, Mechelsest­eenweg 28 Antwerpen. www.sophiedela­pepiniere.com.

Sophie de la Pépinière Kunstenare­s

“Ik creëer een sfeer bij elk werk, ook met de muziek die ik opzet. Schilderen is een intiem proces.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Kunstenare­s Sophie de la Pépinière, de hoed hoort bij haar zorgvuldig opgebouwd imago.
FOTO JORIS HERREGODS Kunstenare­s Sophie de la Pépinière, de hoed hoort bij haar zorgvuldig opgebouwd imago.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Wie My Boudoir bezoekt, krijgt de kunst én de bijbehoren­de details te zien. Er zijn zelfs potlooddoz­en te koop.
FOTO JORIS HERREGODS Wie My Boudoir bezoekt, krijgt de kunst én de bijbehoren­de details te zien. Er zijn zelfs potlooddoz­en te koop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium