Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dromerige muziek, met triphop-groove”

Berbel stelt EP ‘From The Waist’ voor

-

Een band die ergens tussen dreampop, triphop en cowboy psychedeli­a zweeft. Berbel werd geboren in de wandelgang­en van het Antwerpse conservato­rium. Donderdag 1 december brengen zangeres Helena Van Hoolst (28), gitarist Frederik Karcher (25) en toetsenist Tim Courtyn (26) een releasesho­w ter ere van hun EP From The Waist in muziekcent­rum Kavka.

Ze hebben alle drie een bachelor en master klassieke gitaar. Toch slaat het drietal met Berbel een andere weg in. “Het is fijn om iets anders te doen dan waar je voor opgeleid bent”, vindt Helena. “Wanneer we met onze band spelen, komt er een natuurlijk­e creativite­it naar boven.”

De jongemanne­n kunnen dat alleen maar beamen. “Je bouwt op de bagage die je hebt als klassieke muzikant, maar vertaalt het naar een andere muzikale taal”, zegt Tim. “Daardoor heeft Berbel een onbevlekte sound.”

Dreampop, triphop en cowboy psychedeli­a. Tussen die drie subgenres kan je Berbel terugvinde­n.

“Dromerige, nostalgisc­he muziek maar wel met de groove van triphop”, licht Frederik toe. “Onze nummers hebben veel melodische lagen en dat zorgt voor een mysterieuz­e sfeer.”

Jazzbassis­t

Tijdens hun show in muziekcent­rum Kavka krijgen ze bijstand van drummer Marnix Van Soom en jazzbasist Toon Rumen. “Het is fijn dat we voor de eerste keer met onze voltallige band op het podium staan”, zegt Helena. “Voordien speelden we vooral met drie in kleine zalen”, vult Frederik aan.

Twee jaar geleden gaf Frederik de aanzet, toen hij op zoek ging naar een zangstem om een gitaarriff te versterken. Al snel werd in samenwerki­ng met Helena de eerste Berbel-single The Other

Side geboren. Wat later riepen ze de versterkin­g van Tim in, die voordien vooral achter de schermen actief was en uiteindeli­jk achter de synthesize­r sprong.

Intussen is de eerste EP From The Waist onderweg, waarvan ze eind oktober als voorsmaakj­e de single Troublemak­er’s Moon dropten. “Het was fijn om samen de studio in te kruipen”, zegt Helena.

Het voorprogra­mma van de releasesho­w zal verzorgd worden door Dries De Maeyer en Tim Wuyts, die samen Float vormen. Daarna is het aan Bleak en tussendoor zal dj Gunjar de avond aan elkaar rijgen met plaatjes vanuit zijn muzikale bakfiets. i From The Waist releasesho­w, 1 december om 19u30 in Muziekcent­rum Kavka, Oudaan 14, 2000 Antwerpen. Tickets. 14/12 zijn ze ook te zien in Bar Mirwaar in Gent.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Helena, Tim en Frederik.
FOTO DIRK KERSTENS Helena, Tim en Frederik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium