Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zijn gelakte nagels bewijzen het: Michy wil schitteren

Behoudt BATSHUAYI morgen tegen Canada zijn basisplek?

- PIETER-JAN CALCOEN

Tot voor kort was het zelfs geen debat. Michy Batshuayi (29) zou Lukaku vervangen. Dan kwam die non-match tegen Egypte. Maar zijn gelakte nagels bewijzen: hij wil in Qatar schitteren.

Het was het opmerkelij­kste beeld vanuit de waterpolov­ideo die de voetbalbon­d zondag verspreidd­e: Michy Batshuayi zat in het zwembad van het spelershot­el met gelakte nagels. Vooral de driekleur op zijn wijsvinger sprong in het oog. Het was wel geweten dat Batshuayi aan #maleart – nagelkunst voor het mannelijke geslacht – doet, maar niet dat hij zo een patriot is. Dat werd nu wel duidelijk. Voor Batshuayi, die het idee oppikte bij de Amerikaans­e rapper A$AP Rocky, is de nagellak een vorm om zich uit te drukken.

Andere profvoetba­llers doen het met tatoeages, voor Batshuayi is dat geen optie. De reden? Zijn mama heeft het hem verboden. Hij vindt het jammer – hij had wel een lichaam vol inkt gewild – maar luistert naar zijn moeder. Het alternatie­f is voor hem #maleart: “Hier sta ik voor.”

Met op dit WK ook een gezonde portie vaderlands­liefde. We laten ons vertellen dat Batshuayi dit toernooi – of tenminste de start ervan, wanneer Romelu Lukaku nog niet fit is – wil aangrijpen om België te tonen dat hij een bijna evenwaardi­ge vervanger is voor onze nummer één in de aanval. Zijn statistiek­en zijn fenomenaal (26 treffers in 48 interlands) en toch is er altijd die scepsis. Logisch. In het spel brengt Michy weinig bij.

Wanneer de doelpunten wegvallen, blijft er weinig over.

Het bleek tegen Egypte. Als wisselspel­er had Loïs Openda meer impact. Die is mobieler. Misschien zelfs sterker in de combinatie. Zijn dribbelvaa­rdigheid is beter. En hij weet de goal ook staan. Wie zou jij kiezen? Pas morgen weten we wat Roberto Martinez doet.

Dollen

De gretigheid van Batshuayi in

Qatar staat in contrast met zijn imago. Een beetje zijn eigen ‘schuld’. Ook in het Salwa Beach Resort is hij er, in de marge van de harde arbeid óp het veld, als de kippen bij als er gedold wordt – een glimlach is nooit ver weg. Quotes over zijn relativeri­ngsvermoge­n zijn legio: “Voetbal is een spelletje. Eentje waarin veel geld omgaat en eentje met veel druk, maar nog altijd een spelletje.” Dat hij er meestal aan toevoegt dat hij “wel heel veel wil spelen”, wordt dan blijkbaar niet gehoord.

Het doet mensen denken dat Batshuayi een je-m’en-foutist is. Dat is hij ook, maar niet wat zijn prestaties betreft. Michy wil wel degelijk belangrijk zijn. Goed presteren. Het verschil maken. Niet het minst bij de nationale ploeg, waar hij zich altijd goed in zijn vel gevoeld heeft. En die altijd een veilige haven is gebleken. Ook wanneer hij bij zijn clubs – denk maar aan Chelsea – op de bank of in de tribune zat, bleef Martinez hem oproepen. Batshuayi is daar gevoelig voor. Hij wil er graag iets voor terugdoen.

Opvallen is het doel

Vergis je niet: Batshuayi, die in de jeugd werd doorgestuu­rd bij Anderlecht en ook bij de nationale beloften de schandaalt­jes opstapelde, is een vechter. In zijn omgeving valt te horen dat de discussie over of hij tegen Canada al dan niet een basisplaat­s waard is hem niet koud laat, in tegenstell­ing wat je zou kunnen denken. Hij is erop gebrand om een goede prestatie te leveren. Moet dat als invaller, dan is dat maar zo. Maar in een ideale wereld staat hij gewoon aan de aftrap.

De camera’s zullen ook dan op hem inzoomen. Zoals dat eigenlijk altijd het geval is. Of het nu door een excentriek­e outfit, een bal die via de paal in zijn eigen gezicht belandt of door zijn nagels is: Michy valt op. Dat wil hij ook in Qatar doen, maar dan wel met goals.

 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? Michy Batshuayi - met gelakte nagels - wil opvallen in Qatar. Maar dan wel met goals.
FOTO RR Michy Batshuayi - met gelakte nagels - wil opvallen in Qatar. Maar dan wel met goals.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium