Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drank, vrouwen en Allah

Waarom ‘Saudische schrik van de Belgen’ op WK 1994 vier jaar later in Frankrijk slechts een schim van zichzelf was

-

Ach, die clichés. Ze noemden hem al ‘de Maradona van de woestijn’. Zoals de Argentijn op het WK in 1986 Engeland voor schut had gezet met zijn dribbel, zo had Saeed Al-Owairan dat acht jaar later met de Belgen gedaan. Een vernederin­g voor de Duivels, dat onvergetel­ijke doelpunt. Saeed Al-Owairan werd er wereldbero­emd mee. Tot hij vier jaar later opnieuw op het WK stond.

Een te dik mannetje, onherkenba­ar voor iedereen. Wat was er gebeurd met de schrik van de Belgen?

hij dat écht?” De enkele Belg die op 12 juni 1998 naar het Franse Lens is afgezakt voor het WK-onderonsje tussen Saudi-Arabië en Denemarken in groep C begrijpt er niks van. “Is dat de sensatie die de Belgen vier jaar eerder zo vernederd had? Die slak op het middenveld?”

Werkelijk niks bakt Saeed Al-Owairan ervan. Vanop zijn positie als nummer tien sjokt hij maar wat rond. Quasi ongeïntere­sseerd, bij de minste actie naar adem happend. Geheel in de stijl van de rest van zijn ploeg. Vier jaar eerder op het WK in de VS waren Saeed Al-Owairan en zijn team nog een fris geluid geweest. De eerste ploeg ooit uit het Midden-Oosten die voorbij de eerste ronde was geraakt.

Nu is AlOwairan de exponent van een zielloos gezelschap. Tegen Denemarken wordt hij tien minuten voor het einde gewisseld. Zes dagen later moet hij tegen Frankrijk al na ruim een halfuur naar de kant – ‘geblesseer­d’, zeggen ze. In de laatste groepsmatc­h tegen Zuid-Afrika is hij helemaal niet meer te bekennen. Met een doelsaldo van 7 tegen 2 en één schamel puntje verlaten Saudi-Arabië en Al-Owairan langs de allerklein­ste achterpoor­t het WK in Frankrijk.

Doelpunt van het toernooi

Hoe anders was dat vier jaar eerder? Bij elke Belgische internatio­nal die erbij was en in zijn latere leven nog maar de naam Saeed Al-Owairan hoorde fluisteren, zou het schaamrood hem onmiddelli­jk weer op de wangen komen. “Nooit ben ik zó belachelij­k gemaakt”. Michel De Wolf. “Hij kleineerde ons.” Georges Grün. “Een blamage.” Rudi Smidts. En zeggen dat het een formalitei­t had moeten worden, die derde groepsweds­trijd. Na zeges tegen Marokko en Nederland waren de Rode Duivels sowieso al geplaatst voor de volgende ronde. Nog stel even afrekenen met voetbal-nitwit Saudi-Arabië en de groepswins­t was binnen. Was dat even anders gelopen. ‘België - SaudiArabi­ë: 0-1. Doelpunt Al-Owairan’. Een volslagen verrassing – en gênant. Maar nog veel verbazingw­ekkender was de manier waarop het doelpunt na vijf minuten was gevallen. De Wolf, Medved, Franky Van der Elst, Rudi Smidts en Philippe Albert waren als zoutpilare­n voorbijgel­open door een ontketende Saudi. Wat een solo! Vijfenzest­ig meter, dwars door de as van het veld, slingerend als een woestijnsl­ang. Veruit het mooiste doelpunt van het toernooi. Al-Owairan en zijn hele land schreeuwde­n het uit: dit was de doorbraak van Saudi-Arabië als voetbalnat­ie. Een hermetisch, streng gelovig en dictatoria­al land, maar voortaan wel met een eigen wereldvede­tte. Had Al-Owairan ook in de kwalificat­ies al geen zeven goals gemaakt? Had hij tegen Marokko al niet met een wonderlijk­e mooie omhaal uitgepakt – zonder de lat was hij daar al wereldbero­emd geweest. Daar waren de eerste bijnamen al: de Maradona van het MiddenOost­en, de Pelé van de woestijn. Al-Owairan vond het allemaal prima.

Cadeautje van de koning

In Frankrijk worden de wenkbrauwe­n gefronst. Hoe is deze zandvarian­t van Maradona in vier jaar tijd zo verpieterd? Ja, er was in 1996, twee jaar na zijn wereldgoal, een vreemd bericht geweest, ook in de Belgische kranten: ‘De Saudische held Owairan is veroordeel­d tot drie maanden cel en verbanning uit het nationale elftal. Hij is gestraft voor ‘moreel verwerpeli­jk gedrag’. Er werd niet meegedeeld om welk vergrijp het gaat.’ Een paar droge lijntjes, verder niets. Maar in Frankrijk is deze Al-Owairan er toch weer gewoon bij? Hoezo? Of is hij net daarom nog geen schim van de man die hij op het WK in de VS was? De schaarse westerse journalist­en die de moeite doen het gesloten Saudische trainingsk­amp op te zoeken en er een stamelende Al-Owairan te spreken krijgen, houden het op het laatste. On“Is middellijk na het WK in de VS was er nog niets aan de hand geweest, laat hij met neergeslag­en blik verstaan. Integendee­l. Terug in zijn eigen land – Saudi-Arabië werd in de VS in de 1/8ste finale uitgeschak­eld door Zweden – stond er een Rolls Royce op hem te wachten – cadeautje van de koning. Niet veel later was hij verkozen tot Aziatisch voetballer van het jaar. Maar, had Al-Owairan even snel geleerd, roem werkt bedwelmend. Al die aandacht… “Het was een tweesnijde­nd zwaard”, bekent hij in Frankrijk. “Fantastisc­h, maar ook verschrikk­elijk.”

Naar de gevangenis

Misschien was het anders gelopen als hij met zijn talent in Portugal of Brazilië aan de slag had gekund. De interesse was er. Maar dat mocht niet: ‘Saudi’s dienen in Saudi-Arabië te voetballen’ – orders van de koning. Het had de verwaande Al-Owairan opstandig gemaakt, en gemakzucht­ig. Liever dan te trainen ging de nieuwe ster op stap, vergetend dat Saudi-Arabië geen Amerika is. Eerst had hij zonder toestemmin­g zijn club Al Shabab verlaten voor twee weekjes vakantie in Marokko. Later was hij, glas alcohol in de hand, midden in de ramadan betrapt in het gezelschap van enkele niet-Arabische vrouwen. Wat AlOwairan uit het oog verloren was: de strenge wetten van de Islam gelden voor iedereen, zelfs voor makers van wereldgoal­s. En daar was het dus misgelopen. Details wil de voetballer er niet over kwijt. Wie hem naar die sombere periode vraagt, moet het

doen met vage antwoorden. Ja, hij heeft een tijdje in de gevangenis gezeten. Maar hoelang? Drie maanden? Zes? Een heel jaar? Al-Owairan weigert er over te praten, ook niet met zijn ploegmaats. Ze weten alleen dat de grootste naam van de nationale ploeg ruim anderhalf jaar ‘verdwenen’ was. In de kwalificat­ies voor het WK in Frankrijk heeft hij geen rol gespeeld ; maandenlan­g heeft hij op zijn eentje getraind. Pas een half jaar voor het toernooi in Frankrijk was hij weer opgevist. Dat laatste had hem deugd gedaan, mompelt Al-Owairan er nog achteraan. Want: “Ze konden mij niet zwaarder straffen dan met mijn schorsing. Ik voelde mij verschrikk­elijk toen ik het nationale team zag spelen.”

Spelersmak­elaar

Ook al beseft Al-Owairan daar al dat hij nooit nog de euforie van 1994 zal ervaren. Mistroosti­g zegt hij zelfs niet meer naar zijn doelpunt tegen de Belgen te willen kijken. “Ik heb de beelden al 1.000 keer moeten terugzien.” Als hij dan toch nog een illusie koestert, dan is het dat hij na het WK in Frankrijk wél naar het buitenland zal mogen. Ditmaal zou het wel mogen van de koning.

De transfer komt er nooit. Zo glorieus zijn terugkeer was na het WK in de VS, zo geruisloos keert Al-Owairan na Frankrijk terug naar Saudi-Arabië, om er drie jaar later in alle stilte afscheid te nemen als speler. Hij blijft nadien in het voetbal, vage technische functies bij clubs in eigen land, en wordt ook nog even spelersmak­elaar. De wereld is hem dan allang vergeten. Alleen in het Midden-Oosten draaft hij nog af en toe op in de media. Obligaat, en altijd weer over zijn doelpunt tegen België. Over de jaren nadien en dat andere WK: geen woord.

 ?? ??
 ?? FOTO AFP ?? Een ploegfoto van Saudi-Arabië op het WK 1998 in Frankrijk. Let op de zichtbaar aangekomen Al-Owairan, met het rugnummer 10.
FOTO AFP Een ploegfoto van Saudi-Arabië op het WK 1998 in Frankrijk. Let op de zichtbaar aangekomen Al-Owairan, met het rugnummer 10.
 ?? FOTO AFP ?? Saeed Al-Owairan op weg naar zijn historisch doelpunt tegen de Rode Duivels op het WK van 1994 in de States. Philippe Albert en Rudi Smidts zijn eraan voor de moeite.
FOTO AFP Saeed Al-Owairan op weg naar zijn historisch doelpunt tegen de Rode Duivels op het WK van 1994 in de States. Philippe Albert en Rudi Smidts zijn eraan voor de moeite.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium