Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heel de wereld gunt het Eriksen

- VALERIE VAN AVERMAET

Denemarken heeft zijn sterspeler terug en geen mens die het Christian Eriksen (30) niet gunt. Nadat hij op het vorige EK voor de ogen van de wereld voor dood neerzeeg door een hartstilst­and, staat Eriksen vandaag weer topfit aan de aftrap van een groot toernooi.

12 juni 2021 levert voor altijd een van de meest ijzingwekk­ende beelden uit de voetbalges­chiedenis op. Voor het oog van de wereld zijgt Christian Eriksen door een hartstilst­and neer. De eerste EK-wedstrijd van Denemarken tegen Finland is op dat moment amper 43 minuten ver. Dood voor vijf volledige minuten, zal Eriksen er later zelf over zeggen. Kapitein Simon Kjaer snelt hem onmiddelli­jk ter hulp en terwijl Eriksen gereanimee­rd wordt, organiseer­t Kjaer met zijn ploegmaats een menselijke cirkel om camera’s het zicht te belemmeren.

Eriksen verlaat uiteindeli­jk het veld op een brancard en zou negen lange maanden niet aan voetballen toekomen. Bij zijn toenmalige ploeg Inter kent hij pech met zijn terugkeer door zijn ingebouwde defibrilla­tor. Voetballen met een pacemaker is verboden in Italië, maar zijn comeback komt er. Bij het bescheiden Brentford in de Premier League, waar Eriksen een contract van korte termijn krijgt. Hij maakt meteen indruk bij zijn herrijzeni­s en aan een half seizoen heeft hij genoeg om Man United te overtuigen. Daar hebben ze nog geen spijt van hun keuze.

Het levert hem een WK-selectie met Denemarken op. Zijn land was op het EK 2021 een van de revelaties en strandde pas in de halve finales tegen thuisland Engeland. Wie weet tot wat de Denen in staat zijn nu hun sterspeler terug is. 287 dagen na zijn hartstilst­and maakte Eriksen eind maart zijn comeback bij de nationale ploeg, in een oefenwedst­rijd tegen Oranje. Nog geen twee minuten later prijkte hij al op het scorebord. Alsof hij nooit is weggeweest. Nog steeds dezelfde speler, nog steeds dezelfde kwaliteite­n. In de recente Nations League liet hij tijdens de dubbele zege tegen regerende wereldkamp­ioen Frankrijk zien dat zijn prestatie tegen Nederland geen toeval was.

Hartverwar­mende beelden

Geen mens die het hem niet gunt. De volledige Johan Cruijff Arena gaf hem een staande ovatie na de oefenwedst­rijd tegen Oranje. Louis van Gaal incluis. Dat zal straks in Qatar allicht niet anders zijn. De gunfactor van anderen bleek ook uit het interview van tegenstand­er Matthijs de Ligt. “Ik kreeg kippenvel toen hij erop kwam. Ik vond het soms ook even lastig er keihard in te gaan. Dat gevoel moet je natuurlijk negeren als voetballer, maar ja: je bent toch ook een beetje mens.”

Of toen hij voor het eerst opnieuw 90 minuten speelde voor Brentford. Eriksen werkte Norwich-speler Brandon Williams met een profession­ele fout tegen de grond. Williams reageerde kwaad, tot hij zag dat Eriksen de schuldige was en hem prompt met een glimlach een knuffel gaf. Hartverwar­mende beelden die de wereld rond gingen.

Eriksen krijgt ook lof voor zijn houding. Elke foto of video brengt de herinnerin­g even terug bij hem, toch toont hij geen angst en kijkt hij niet te veel achterom. “Wat er is gebeurd, is een deel van mijn leven. Dat zal het ook altijd zijn. Ik ben verder gegaan als mens en als voetballer. Ik ga ervan uit dat het niet meer fout gaat, omdat ik testen heb doorstaan. Als ik niet met zekerheid zou weten dat er geen gevaar is, zou ik hier niet staan.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium