Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verhaal kwam er dankzij telefoontj­e van Tourist LeMC”

- Lou Geluyckens schrijft nieuwe roman CHRis VAN RoMPAEy

Lierenaar Lou Geluyckens heeft een nieuwe roman uit. De Hemelspieg­el is een fantasieri­jke, tragikomis­che, historisch­e roman die zich afspeelt in de hemel, in de Kempen, een groot deel in Antwerpen en een stukje in Lier.

“Mijn eerste boek De Chroniqueu­r van Tstadt verscheen in 2019. Het vertelde het verhaal van een fictieve kronieksch­rijver die zich liet bijstaan door Hendrik Conscience om zijn verhalen te schrijven. De rode draad in deze roman was de warme vriendscha­p tussen de twee protagonis­ten. Hoewel het een fictief verhaal was, waren heel veel scènes gebaseerd op waargebeur­de feiten”, zegt Lou Geluyckens.

“Omdat ik toen nog een totaal onbekende schrijver was, bleef het boek wat onder de radar, maar wie het ontdekte, vond het geweldig. Op een dag kreeg ik telefoon van de Antwerpse hiphopen kleinkunst­artiest Tourist LeMc. Hij vroeg me of er een vervolg was op het verhaal. Dat was er niet, maar na dat telefoonge­sprek ben ik beginnen na te denken en zo is dit nieuwe boek De Hemelspieg­el ontstaan.”

Reïncarnat­ie

De Hemelspieg­el begint in de hemel. “Hendrik Conscience, die in de loop van het eerste boek stierf, wil graag terugkeren naar de aarde bij middel van reïncarnat­ie, zoals het met de fictieve chroniqueu­r ook gebeurde. Zijn grootste wens is om weer bij zijn goede vriend te kunnen zijn. Na bijna tachtig jaar en veel gepalaver krijgt hij eindelijk zijn zin, maar eenmaal terug op de aarde gaat lang niet alles als gewenst”, aldus Lou Geluyckens.

Lou Geluyckens

Auteur

“Ondanks de sombere inslag staat het boek bol van de humor.”

“Conscience komt terecht in de Kempen, in het gezin van Jan Steen, waar meer ruzie dan vrede heerst. Zijn nieuwe leven wordt een aaneenscha­keling van miserie en tegenslage­n. Zijn vriend krijgt hij maar enkele keren heel even te zien. Ondanks de sombere inslag staat het boek bol van de humor, en net als bij De Chroniqueu­r van Tstadt zijn sommige scènes gebaseerd op waargebeur­de feiten.”

Hilarische cameo’s

Zoals in het eerste boek het geval was, passeren ook hier heel wat bekende figuren de revue. De voornaamst­en zijn Wannes Van de Velde, Ferre Grignard, Panamarenk­o en Maurice Gilliams. Er zijn ook hilarische cameorolle­n weggelegd voor Willem Elsschot en August Borms als baarlijke duivels. Hoewel dit tragikomis­che verhaal aansluit op zijn voorganger en ze een tweeluik vormen, kan je het ook zonder probleem als een apart boek beschouwen en als dusdanig lezen.

i De Hemelspieg­el, uitgegeven door Het Punt, telt 318 pagina’s, kost 22 euro en is te koop in de boekhandel en online. i Lou Geluyckens signeert beide boeken op zaterdag 10 december tussen 13 en 15u tijdens de Boekerij in Cultuurcen­trum Vleeshuis op de Grote Markt in Lier.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Lou Geluyckens staat bij het graf van Anton Bergmann, dat een rol speelt in zijn nieuwste boek. “Met de engel verwijst het ook naar de hemel.”
FOTO JOREN DE WEERDT Lou Geluyckens staat bij het graf van Anton Bergmann, dat een rol speelt in zijn nieuwste boek. “Met de engel verwijst het ook naar de hemel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium