Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Renovatie Fatima kost 143.000 euro

- KRISTIN MATHYSSEN

Stichting Kempens Landschap start in 2023 met de opwaarderi­ng van Domein Fatima in Pulle. In totaal zullen de werkzaamhe­den zo’n 143.000 euro kosten, waarvan 93.000 euro wordt gesubsidie­erd door LEADER Kempen Zuid. De rest neemt het gemeentebe­stuur van Zandhoven op zich.

Het 1,8 hectare grote bedevaarts­oord is sinds 2021 in erfpacht van Stichting Kempens Landschap. Die wil het unieke stukje religieus erfgoed een tweede leven geven en hield een inspraakro­nde bij de vrijwillig­ers, vereniging­en en inwoners van Pulle. De Stichting gaat met die ideeën aan de slag en krijgt daarvoor een platteland­ssubisidie van LEADER Kempen Zuid.

De geschieden­is van domein Fatima is al even markant als de plek zelf. Remi Van Beirendonc­k, die aan de wieg stond van dit domein, droomde van een lokaal bedevaarts­oord. Hij was een graaggezie­ne Pullenaar en wist al snel zijn dorpelinge­n en de pastoor te overtuigen. Ondanks een negatief advies van het bisdom ging Remi toch aan de slag. In 1933 was het eerste plantsoen een feit. Twee jaar later liet hij met de hulp van enkele Portugese priesterst­udenten een groot Onze-Lieve-Vrouwbeeld uit Fátima overkomen.

Erfgoed beleven

Het is de bedoeling dat het een rustpunt blijft waar mensen kunnen bezinnen, maar ook een plek om erfgoed te beleven. Beleving staat centraal. Zo komen er nieuwe bloemperke­n met een zitrand en komt er voor de grote kapel een cirkelvorm­ige bank.

Het bestaande afdak met de tuinstoele­n wordt afgebroken en vervangen door een nieuw afdak waar je kan picknicken. De blauwe mozaïekmuu­r met het modern beeld en de grot krijgen een grondige renovatieb­eurt en ook het groen wordt aangepakt.

Subsidies

Het kostenplaa­tje van de opwaarderi­ng wordt geraamd op 143.000 euro. “Daarvan wordt 93.000 euro gesubsidie­erd door LEADER Kempen Zuid. De rest neemt het lokaal bestuur voor zijn rekening.

De gemeente is blij dat het in dit dossier beroep kan doen op de expertise van Stichting Kempens Landschap. “Doordat zij steeds de nodige financiële steun weten te vinden voor projecten, worden we als gemeente financieel ontlast”, zegt burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V).

 ?? FOTO KMA ?? Het is de bedoeling dat Domein Fatima een rustpunt blijft waar mensen kunnen bezinnen, maar ook een plek om erfgoed te beleven.
FOTO KMA Het is de bedoeling dat Domein Fatima een rustpunt blijft waar mensen kunnen bezinnen, maar ook een plek om erfgoed te beleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium