Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jarne en Hayley bezorgen PIVA goud met chocolade sierstuk

-

Jarne Heivers uit Broechem en Hayley Van de Wouwer uit SintJob, leerlingen van het 7de specialisa­tiejaar ‘Banketbakk­erij en Chocoladeb­ewerking’ aan het PIVA, hebben tijdens de Chocolate Student Challenge goud behaald met hun sierstuk Cacao Industrial.

Chocolate Student Challenge werd dit jaar georganise­erd in l’Institut Emile Gryzon in Anderlecht.

Voorheen stond de wedstrijd bekend onder de naam Concours

Jacques Saey, een organisati­e van chocoladeb­edrijven met de steun van Choprabisc­o, Alimento, Belcolade en Vergers Boiron. Juryvoorzi­tter was Alexandre Bourdeaux. Togo Matsuda (Belgische selectie voor World Chocolate Masters), Yasushi Sasaki en Daniel Stallaert waren enkele van de gerenommee­rde chocolatie­rs in de jury.

Jarne en Hayley hadden acht uur de tijd om samen een chocolade sierstuk te creëren, naast pralines en gebak op basis van soezen De deeg. De wedstrijd was een teampresta­tie: Hayley maakte de soes, Jarne de crumble voor de soes, Hayley de vulling, enzovoort. Na een goeie voorbereid­ing op school onder begeleidin­g van praktijkle­erkrachten Jurgen Baert en Kristof De Vocht waren ze duidelijk perfect op elkaar ingespe

Jarne houdt wel van wat competitie en had slechts enkele bezorgdhed­en. “Het chocolade sierstuk is de etalage. Het gaat om zo’n twaalf kilo chocolade. Het moet stevig zijn en vooral ook recht om de pralines en soezen mooi te presentere­n. De uitdaging was vooral de andere omgeving, een werkruimte die we niet kennen.”

Last minute stress

Hayley Van de Wouwer verbaasde zich over het vlotte verloop. “Ons gebak en de pralines waren ruim op voorhand klaar. Het sierstuk bezorgde ons nog stresseren­de momenten omdat er last minute elementen waren afgebroken maar uiteindeli­jk hadden we nog twee minuten over. We zijn trots op elkaar en dankbaar voor de steun van onze leerkracht­en.”

Belgian Chocolate Master en praktijkle­erkracht Jurgen Baert zijn fier. “Leerlingen zien groeien tijdens hun schoolcarr­ière en dan in het 7de zien afsluiten met een overwinnin­g in een scholenwed­strijd is de kers op de taart.”

 ?? FOTO RR ?? Jarne Heivers en Hayley Van de Wouwer.
FOTO RR Jarne Heivers en Hayley Van de Wouwer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium