Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Benefietbr­unchen bij Francesco voor Oekraïne

- ERIK VANDEWALLE

In Italiaans restaurant Francesco aan de Kapelsestr­aat staat de Oekraïense chef-kok Arthur Ivanets aan het fornuis, en komt zondag 27 november een benefietbr­unch op tafel. Met de opbrengst ervan worden onder meer stroomgene­ratoren voor Oekraïne gekocht. De aanstellin­g van chef Arthur, en zaalhulp Anna, ook uit Oekraïne, is geen toeval.

Het restaurant van zaakvoerde­r Francesco Bedetta (63) volgt de oorlog op de voet. Hij voelt zich erg betrokken bij het leed dat het geweld met zich meebrengt. Dat engagement krijgt in het restaurant een opvallende invulling. Zowel de keuken als de bediening in het restaurant steunen op oorlogsvlu­chtelingen met horecaerva­ring. Die zijn naar ons land gebracht via de Antwerpse Françoise Druguet (44).

Françoise woonde lang in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waar ze een eigen appartemen­t bezit en ook andere appartemen­ten verhuurt. Met het uitbreken van de oorlog op 24 februari ontstond een grote vluchtelin­genstroom onder meer naar Boedapest. Françoise: “Bij mij thuis maakten enkele vrijwillig­ers en ikzelf honderden belegde broodjes. Die brachten we naar de hulptentje­s waar de oorlogsvlu­chtelingen arriveerde­n. Zo leerde ik Anna Malysh (23) kennen. Samen met haar kat Hunter was ze gevlucht uit Odessa. Ze had een klein appartemen­tje gevonden en ik zorgde voor beddengoed en andere spulletjes. Het klikte tussen ons.”

Zoektocht personeel

In gesprekken kwam aan het licht dat Anna al enkele jaren horecaerva­ring had. Françoise Druguet wist dan weer dat Francesco Bedetta op zoek was naar geschikt personeel. “Ik ken Francesco van toen hij in Antwerpen een Italiaans restaurant had waar ik klant aan huis was. Toen ik met hem contact opnam, zag hij het meteen zitten dat Anna bij hem in de zaak aan de slag kon.”

Anna kan zelf niet bij het gesprek aanwezig zijn, omdat ze een intensieve taalcursus Nederlands volgt. Francesco: “Toen we hier in het restaurant met Anna kennismaak­te, wist ik meteen dat zij een versterkin­g voor het restaurant zou zijn. De taal is geen probleem, want de overgrote meerderhei­d van onze klanten spreekt Engels, net als Anna. Ondertusse­n is ze al ruim vier maanden aan de slag.”

Rond dezelfde periode besloot de kok van restaurant Francesco te stoppen. Via connecties van Françoise kwam Arthur Ivanets (31) in beeld. Hij zag het wel zitten om in Kapellen aan de slag te gaan. Sinds iets meer dan een maand zorgt hij in restaurant Francesco voor al het culinaire.

Francesco Bedetta Zaakvoerde­r Francesco

“De taal is geen probleem, want de overgrote meerderhei­d van onze klanten spreekt Engels, net als Anna.”

Aanwinst voor het restaurant

Arthur Ivanets: “Ik werkte zowel in Oekraïne als in Rusland. Daar was ik drie jaar lang souschef in restaurant Pinch in Moskou. Chef-kok Luigi Magni had ook een restaurant in Tokio en bracht van daar heel wat Aziatische invloeden mee. Niet verwonderl­ijk dat ik die opgedane kennis hier in Kapellen gebruik.” Daar is eigenaar Francesco Bedetta niet treurig om. “Hij geeft dit restaurant een meerwaarde.”

Françoise Druguet, restaurant­uitbater Francesco Bedetta en zijn Oekraïense medewerker­s bieden zondag 27 november een benefietbr­unch aan. Tussen 11u en 15u kan je er dan genieten van twee glazen wijn of prosecco, water en koffie, enkele lekkere Italiaanse gerechten en een heerlijk dessert. De chef zorgt ook voor enkele Oekraïense culinaire verrassing­en. Brunchen kost 56 euro per persoon en de opbrengst gaat naar hulp in Oekraïne.

i Reserveren voor de brunch in restaurant Francesco, Kapelsestr­aat 92 kan via Françoise Druguet: 0496.21.40.25

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Francesco Bedetta, Françoise Druguet en chef-kok Arthur Ivanets.
FOTO KOEN FASSEUR Francesco Bedetta, Françoise Druguet en chef-kok Arthur Ivanets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium