Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Spectacula­ire groei en digitale voorsprong”

Nieuwe directrice legt mooie resultaten voor op Kunstendag in kunstacade­mie

- ELKE LAMENS

Liefst 240 kinderen en jongeren namen deel aan de Kunstendag in de kunstacade­mie Iko Brecht. Die stond in het teken van ‘Natuur’ en ‘Natuurtale­nten’. De kinderen namen deel aan workshops en botsten op De Verloren Majoretten, danseresse­n met een flinke hoek af. Het succes van de themadag is een pluim op de hoed van nieuwe directrice Alexandra Vinck, die ook hard gaat werken aan verdere digitalise­ring van het aanbod.

Bij vijf leerkracht­en konden de kinderen tussen 10 en 13u gratis kleuren, knippen, plakken, kneden, tekenen en drukken. De tieners werken aan een levensgrot­e kleurplaat en iedereen mocht die mee helpen inkleuren. Die plaat zal later in de hoofdbibli­otheek van Brecht worden getoond.

Daarnaast verkochten ze zelfontwor­pen kleurplate­n, door leerkracht­en en het jongerenat­elier, ten voordele van De Warmste Week. “Dat bracht vandaag 229 euro op”, weet cultuurcon­sulente Marie Geysen. “Wie wil steunen, kan nog tot eind november kleurplate­n voor het goede doel kopen in de bibliothee­k. Met in totaal zo’n 240 bezoekers is de Kunstendag een succes. We mochten veel enthousias­te kinderen en creatieve ouders verwelkome­n. Iedereen deed vrolijk mee”, reageert ze erg tevreden.

Tevreden is ook Alexandra Vinck, kersverse directrice voor de eerste tot en met de derde graad en de kinder- en jongerenat­eliers. Zij is al tien jaar verbonden aan Iko, eerst vijf jaar als leerkracht en dan vijf jaar als beleidsond­ersteuner. Voortaan mag ze het beleid zelf bepalen.

De nieuwe directrice toont zich erg ambitieus en looft de inzet van de leerkracht­en in Iko Brecht. “Iko is een van de tien kunstacade­mies die de meeste Kunstkuren met scholen heeft lopen, zoals hier onder meer met de gemeenteli­jke basisschoo­l De Sleutelblo­em.”

Iko Brecht is een afdeling van Iko Hoogstrate­n, net als Meer, Meerle en Merksplas. Vinck ziet Brecht wel als een voorbeeld voor de andere vestiginge­n. “Hier wordt al sterk digitaal gewerkt met de kinderen. We zijn de gemeente ook dankbaar voor de financiële steun waarmee we tekentable­ts kunnen aankopen. We hebben al een computerkl­as ter beschikkin­g, maar kunnen dan digitale programma’s als Photoshop en Illustrato­r mobiel aanbieden.”

Animatiefi­lm

“Daarnaast heeft Iko Brecht heel wat leerkracht­en met een digitale

achtergron­d in de rangen. Zo hebben we een grafisch vormgever, illustrato­r en animatiefi­lmmaker. We willen volop inzetten op hun expertise.”

Brecht kent dit schooljaar een spectacula­ire groei. “In augustus waren alle lessen al volzet. Uitbreidin­g dringt zich op. We zoeken dus naar extra lesuren op andere momenten, bijvoorbee­ld op zaterdag. We willen andere leerkracht­en hier ook digitaal opleiden en zo verder inzetten op profession­alisering. Zo kunnen we de groei bestendige­n. Ik ben heel trots op wat er in Iko Brecht gerealisee­rd wordt. Dat kan alleen maar met een heel gemotiveer­d team”, benadrukt de nieuwe directrice graag.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Directrice Alexandra Vinck bij de grote tekening die later in de hoofdbib zal hangen.
FOTO ELKE LAMENS Directrice Alexandra Vinck bij de grote tekening die later in de hoofdbib zal hangen.
 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Bij juf Nancy werd er nog manueel gedrukt, maar Iko Brecht werkt ook digitaal met tekentable­ts.
FOTO ELKE LAMENS Bij juf Nancy werd er nog manueel gedrukt, maar Iko Brecht werkt ook digitaal met tekentable­ts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium