Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boer Burger Beweging mogelijk cruciale speler in nationale politiek

Doemscenar­io van de CD&V wordt in Nederland stilaan realiteit

- PETER MIJLEMANS

Vol tegen CDA

De Boer Burger Beweging heeft 322 kandidaten aangeduid die binnen een kleine vier maanden zullen strijden in de Provincial­e Statenverk­iezingen. Zo doen ze ook een gooi naar enkele van de 75 zetels van de Nederlands­e Eerste Kamer die haar fiat zal moeten geven over een stikstofwe­t. Sinds het boerenprot­est ook in Nederland ontplofte, kent de BBB een hoge vlucht en lijken ze kans te maken op een grotere rol in de nationale politiek. Een scenario waar CD&V ongemakkel­ijk van wordt.

In maart vorig jaar was het groot feest op het hoofdkwart­ier van de BBB. De partij had bij de landelijke verkiezing­en 1% van de stemmen binnengeha­ald. Dat gaf recht op een zetel in de Tweede Kamer voor partijleid­er en lijsttrekk­er Caroline van der Plas (55). De BBB was op dat moment anderhalf jaar oud en had amper 26 kandidaten op de verkiezing­slijsten staan. Sindsdien is de partij gegroeid als kool en telt die 10.000 leden “van traditione­le boeren over een kamelenmel­ker tot tandartsen”. Mochten er vandaag nationale verkiezing­en zijn, dan zou de BBB volgens de peilingen tussen de 13 en 16% van de stemmen kunnen halen. En dat is ook het plan: de partij wil zich echt op de politieke kaart zetten bij de Provincial­e Statenverk­iezingen op 15 maart volgend jaar. Zopas werden 322 kandidaten aangeduid op de diverse lijsten die lokaal de strijd zullen aangaan. Van daaruit moet de sprong naar de nationale politiek gemaakt worden. Ze mikt op 7 van de 75 zetels in de Eerste Kamer en wil de meeste stemmen halen in Groningen, Drenthe, Overijsel, Brabant, Gelderland en Zeeland, de helft van de provincies dus. Die ambitie is niet echt overdreven.

Van der Plas werkte als journalist­e onder meer voor vakbladen van de vleesindus­trie en was chef van Pig Business. Maar ze was ook politiek actief. Ze stamt uit een zuiver CDA-nest. Haar moeder was raadslid in Deventer voor de christende­mocraten en ook zij was lid van de partij. Bij het begin van de stikstofpr­otesten in 2019 sloeg ze met een klap de deur dicht. “De agrarische sector wordt door CDA in de steek gelaten”, zo stelde ze. Toen ze enkele maanden later de BBB mee boven de doopvont hield, luidde de missie “een halt toeroepen aan de uitverkoop van ons platteland met al zijn unieke kenmerken, tradities, levenswijz­e en cultuurlan­dschap”. Die strijd heeft CDA losgelaten volgens BBB. Voorzitter Erik Stegink – eigenaar van varkensbed­rijf Piggy Palace – aarzelde niet om van de komende verkiezing­en een strijd tegen CDA te maken. In de Eerste Kamer weegt de partij nog echt met het derde hoogste aantal zetels.

Onder de kandidaten die de BBB naar voren schuift zitten lokale politici waarvan het merendeel stamt uit CDA en de liberale VVD. Als stemmentre­kkers op niet-verkiesbar­e plaatsen zijn huidige en ex-bestuursle­den van de Land- en Tuinbouwor­ganisatie geplaatst.

Die vertegenwo­ordigt de belangen van de agro-industrie. De Nederlands­e tegenhange­r van de Boerenbond zeg maar, die de krachten heeft gebundeld met afvallige CDA’ers. Het is geen geheim dat de CD&V-top het Nederlands­e fenomeen met argusogen volgt, want ook bij de Vlaamse zusterpart­ij – CD&V is bij ons de traditione­le verdediger van het Vlaamse platteland – moet het als een doemscenar­io klinken. Ook bij CD&V zitten meerdere figuren die trouwer de lijn van de Boerenbond volgen dan die van de partij.

Geen meerderhei­d

De BBB wil vanaf maart echt wegen op het nationale beleid. De Provincial­e Raden stellen de leden van de Eerste Kamer aan. Die moet haar fiat geven over wetten. Op dit moment heeft de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie geen meerderhei­d in de Eerste Kamer. Na de verkiezing­en van volgend jaar zal die volgens de peilingen nog minder van de 75 zetels in handen hebben. Tegenstand­ers van het stikstofbe­leid kunnen er een stevig struikelbl­ok worden. Bovendien is er niet alleen BBB, maar ook JA21!, dat even groot zou worden. Deze conservati­ef liberale partij is een afscheurin­g van Forum voor Democratie. Ze kan het erg goed vinden met de BBB in haar strijd voor Nederlands­e tradities en waarden. Samen hebben ze ook al een alternatie­f stikstofpl­an voorgestel­d. De stikstofwe­t die past in het kader van een ruimer landbouwak­koord wordt verwacht ergens in het voorjaar. Tegen dan kan het verzet in de Eerste Kamer op volle kracht draaien.

Geen boerenpart­ij

De snelle groei en de stijgende popularite­it heeft de BBB te danken aan haar strategie. Ze presenteer­t zich niet langer als een partij van de boeren. De burger vertegenwo­ordigen die ver van de machtscent­ra leeft en van wie de bekommerni­ssen over het hoofd worden gezien, is de missie. Het vergeten platteland dat strijdt tegen de grote steden. Er wordt niet alleen campagne gevoerd tegen de stikstofaa­npak, er wordt evenveel gehamerd op het uithollen van de politiewer­king in de kleine gemeenten. Een vierde van de kiezers zouden Nederlande­rs zijn die nooit eerder gingen stemmen. En als extra factor zijn er de kiezers van PVV en Forum die ervan uitgaan dat BBB wel deel kan uitmaken van coalities terwijl de twee extreemrec­htse partijen worden geweerd.

Nederland heeft al wel meer conservati­ef rechtse partijen gekend die als een komeet de electorale hoogte inschoten en even snel weer uit de hemel donderden. Zoals de Lijst Pim Fortuyn of Forum voor Democratie. Erik Stegink zegt uit de fouten van weleer geleerd te hebben. Die partijen gooiden iedereen die zich aanbood op een lijst. Ze brachten schandaalt­jes en intriges mee waarna de partijen snel tenondergi­ngen aan interne twisten. BBB had meer dan 600 potentiële kandidaten, maar screende die grondig tot ruim de helft overbleef. De criteria die Erik Stegink hanteert? “Noaberscha­p (nabuurscha­p), authentici­teit, profession­aliteit en de gulden regel ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Dat proberen we alle kandidaten ook mee te geven, je bent er voor een ander.”

Mochten er vandaag nationale verkiezing­en zijn, dan zou de BBB volgens de peilingen tussen de 13 en 16% van de stemmen kunnen halen.

 ?? FOTO AFP ?? Partijleid­ster Caroline van der Plas deed vorig jaar als enige verkozene van de BBB haar intrede in de Tweede Kamer. Ze kwam voor de eerste werkdag toen met de tractor naar Den Haag.
FOTO AFP Partijleid­ster Caroline van der Plas deed vorig jaar als enige verkozene van de BBB haar intrede in de Tweede Kamer. Ze kwam voor de eerste werkdag toen met de tractor naar Den Haag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium