Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeker 162 doden bij zware aardbeving op Java

- THIERRY GOEMAN

Het aantal doden na de zware aardbeving op het Indonesisc­he eiland Java liep gisteravon­d op tot 162. Er vielen ook meer dan 700 gewonden. De beving had een magnitude van 5,6. Volledige wijken, vaak met krakkemikk­ige gebouwen, liggen in puin en gevreesd wordt dat het aantal slachtoffe­rs nog fors zal stijgen vandaag.

Een islamitisc­he kostschool, een ziekenhuis en meer dan 13.000 woningen zijn zwaar beschadigd of totaal vernield. “Met de moed der wanhoop graven mensen met hun blote handen naar slachtoffe­rs. Van alle kanten is er hulpgeroep te horen. Maar het is gevaarlijk om woningen binnen te gaan omdat er al meer dan twintig naschokken geteld zijn en veel gebouwen verder dreigen in te storten”, zei een hulpverlen­er enkele uren na de aardbeving .

Het epicentrum van de beving – met een magnitude van 5,6 – bevond zich op tien kilometer onder de stad Cianjur (West-Java). Maar de schokken waren tot in het 100 kilometer verder gelegen Jakarta voelbaar. Daar zijn voor zo ver bekend geen slachtoffe­rs gevallen.

Het zwaar getroffen Cianjur is dichtbevol­kt en gevoelig voor aardversch­uivingen. Een groot deel van de bevolking is er arm en de huizen zijn goedkoop en slecht gebouwd. Gouverneur Ridwan Kamil van Java vreest dan ook dat er nog veel slachtoffe­rs onder het puin zullen liggen.

Mensen droegen zelf slachtoffe­rs op matrassen of gewoon op planken naar ziekenhuiz­en. Daar werden ze buiten verzorgd omdat het risico op naschokken en bijkomende instorting­en te groot was. Het grootste ziekenhuis van de stad zat ook zonder stroom en zonder water. Tot het donker was, werd er zelfs buiten geopereerd.

“De meeste gewonden liepen zware botbreuken op omdat ze kwamen vast te zitten onder de brokstukke­n”, zei gouverneur Kamil op een persconfer­entie. Vanuit Jakarta werden al medisch materiaal en gespeciali­seerde teams met speurhonde­n naar het rampgebied gestuurd.

Indonesië ligt aan de zogenaamde ‘Ring of Fire’, een hoefijzerv­ormig gebied rondom de Grote Oceaan met meer dan honderd actieve vulkanen waar ook veel aardbeving­en voorkomen. Het Indonesisc­he eiland Sulawesi werd in januari 2021 nog getroffen door een beving met een magnitude van 6.2. Er kwamen toen ruim honderd mensen om. Maar de bekendste en meest dodelijke tsunami dateert van tweede kerstdag 2004. Na een krachtige zeebeving in de Indische Oceaan ontstond er toen een tsunami die in veertien landen in de regio 228.000 slachtoffe­rs maakte, onder wie ook tien landgenote­n. In Indonesië stierven toen meer dan 160.000 mensen.

 ?? FOTO AP ?? Omdat het grootste ziekenhuis van de regio zonder stroom en water zat, werden veel gewonden buiten opgevangen en verzorgd.
FOTO AP Omdat het grootste ziekenhuis van de regio zonder stroom en water zat, werden veel gewonden buiten opgevangen en verzorgd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium