Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Disney zet oude koning weer op de troon

-

Het leest als een sprookje. Bob Iger (71) toverde het Disney-imperium naar ongekende hoogtes in de vijftien jaar dat hij er koning was. Maar toen Iger in 2020 met pensioen ging, nam de boze stiefvader Bob Chapek het bewind over, en in geen tijd ging het bergaf. Gelukkig is daar nu opnieuw superheld Iger om Disney te redden.

In tegenstell­ing tot sprookjes ging het in dit Disney-verhaal wel wat genuanceer­der. Chapek werd jaren geleden zelf door Iger klaargesto­omd om zijn functie als CEO in 2020 over te nemen. Niemand kon voorspelle­n dat enkele weken na die aanstellin­g een wereldwijd­e pandemie zou uitbreken. Dat heeft het streamingk­anaal van Disney wel deugd gedaan, maar zowat alle andere activiteit­en – van de parken tot de bioscoopfi­lms – hebben er zwaar onder geleden.

“Chapeks benoeming tot CEO is altijd een beetje een vreemde keuze geweest”, zegt Robin Broos, journalist en maker van de podcast Disney klassieker­s. “Hij had de reputatie van gehaaide zakenman..”

Na de coronapand­emie wilde de CEO zo snel mogelijk de verliezen goedmaken. Hij verhoogde de ticketprij­zen voor de parken en ook de snacks werden veel duurder. Zijn loon van 32,5 miljoen dollar per jaar bleef wel onverander­d. Hij kreeg zo al snel de bijnaam Paycheck. Ook de floue LGBTQI+ standpunte­n braken Chapek zuur op.

Worstelen met verdienmod­el

Velen verwijten Chapek dat hij de perfect geoliede machine die hij erfde van Bob Iger de grond in stuurde. “Toch zijn er meer problemen bij Disney”, zegt Tom Evens (UGent) professor mediastruc­turen en -beleid. “Ondanks de zeer succesvoll­e uitrol van streamingd­ienst Disney+ hebben ze nog geen manier gevonden om dat ook te laten renderen. Net zoals bijna alle streamingd­iensten worstelen ze met het verdienmod­el.”

Evens wijst ook naar het moeilijke evenwicht tussen streaming en bioscoop. “Een film uitbrengen op streamingd­iensten om abonnees te lokken? Of toch maar naar de bioscoop om effectief rendabel te zijn? Het is een moeilijke keuze.”

Voormalig CEO Bob Iger moet het tij doen keren. Het parcours dat Iger vijftien jaar lang reed, heeft bijna mythische proporties aangenomen. “Hij nam het over van Michael Eisner toen Disney het eveneens moeilijk had”, weet Broos. “Iger zag op dat moment dat vooral Pixar een opgang maakte bij het jonge publiek. Dankzij Iger kon Disney uiteindeli­jk Pixar inlijven. Zonder die zet had Frozen nooit bestaan.” Iger nam daarna ook nog het hele Star Wars universum en Marvel over. En kort voor zijn vertrek zette hij Disney+ in de steigers.

Of de kwieke zeventiger ook nu de held kan spelen, zal de tijd uitwijzen. De community maar ook de beurs reageerde onmiddelli­jk positief. Iger krijgt een mandaat voor twee jaar. In die tijd moet hij ook op zoek naar een waardige opvolger, iemand wie het glazen schoentje wel past.

 ?? GETTY IMAGES FOTO ?? Bob Chapek aan de kant gezet.
GETTY IMAGES FOTO Bob Chapek aan de kant gezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium