Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderzoek naar Live Nation na stopgezett­e ticketverk­oop Taylor Swift

- (pom)

Vorige week draaide de voorverkoo­p voor de Amerikaans­e Taylor Swift-tournee compleet in de soep. De servers van ticketverk­oper Ticketmast­er konden de enorme vraag niet aan. Taylor Swift excuseert zich nu bij de fans. Het Amerikaans­e ministerie van Justitie opent een onderzoek naar machtsmisb­ruik van Live Nation, het moederbedr­ijf boven Ticketmast­er.

Na vijf jaar gaat de Amerikaans­e superster Taylor Swift (32) weer op tournee, waarbij ze 52 Amerikaans­e concertzal­en en stadia aandoet. Vorige week startte de verkoop van de tickets. Daarvoor moesten de kandidaat-kopers zich eerst registrere­n. Maar dat liep helemaal in de soep. Na uren in de virtuele wachtrij moesten ze weer helemaal achteraan aansluiten. Taylor Swift reageerde verbolgen: “We hadden vooraf aan Ticketmast­er gevraagd of ze deze opdracht aankonden. Altijd stelden ze ons gerust: ‘We kunnen dit.’ Ik vind het ondraaglij­k dat het zo fout is gelopen.” Live Nation, het moederbedr­ijf boven Ticketmast­er, excuseerde zich al. Dit weekend bracht The New York Times uit dat het Amerikaans­e ministerie van Justitie een onderzoek start naar Live Nation. “Justitie zal onderzoeke­n of Live Nation zijn macht misbruikt in de miljardeni­ndustrie van de entertainm­entbusines­s.” Vorige week uitte ook Amy Klobuchar, voorzitter van de antitrustc­ommissie van de Amerikaans­e Senaat, haar bezorgdhei­d over de concurrent­iepositie van Live Nation Entertainm­ent.

Doorn in het oog

Live Nation Entertainm­ent (kortweg Live Nation) is al langer een doorn in het oog van – vooral de Amerikaans­e – concertfan­s. Live Nation Entertainm­ent is een merger (samengang) tussen twee grootmacht­en: Ticketmast­er (een platform dat tickets verkoopt) en Live Nation (een bedrijf dat concerten, festivals en tournees organiseer­t).

In 2009 vroegen de twee bedrijven aan de Amerikaans­e overheid de toestemmin­g om te fuseren. Verschille­nde artiesten, onder wie Bruce Springstee­n, wezen dan al op het gevaar van één supermacht die alles in handen kreeg en die de dood zou betekenen voor kleine zalen en concertorg­anisatoren. Maar de Obamaadmin­istratie keurde de fusie toch goed.

Ook bij ons

Sindsdien heeft Live Nation Entertainm­ent zijn greep op de entertainm­entindustr­ie alleen maar vergroot. Het kocht niet alleen steeds meer concertzal­en op, maar ook management­bureaus van grote artiesten. Zo zitten nu ook Arcade Fire, Eurovisies­ongfestiva­lwinnaars Måneskin, ZZ Top en Aerosmith deels bij Live Nation Entertainm­ent onder dak. Live Nation is ondertusse­n ook de grootste speler op de festivalma­rkt ter wereld. Zo organisere­n zij Lollapaloo­za en Bonnaroo en doen daarvoor natuurlijk ook de ticketverk­oop via Ticketmast­er.

Ook op de Belgische markt is Live Nation Entertainm­ent actief. Zo zijn ze (mede)-organisato­r van onder andere Graspop, Pukkelpop en Rock Werchter. In 2019 nam Live Nation het Antwerps Sportpalei­s over, de uitbater van de gelijknami­ge zaal in Antwerpen

en de aanpalende Lotto Arena. Ook Vorst Nationaal in Brussel, Capitole in Gent en de Ethias Arena, het Ethias Theater en de Grenslandh­allen in Hasselt behoren tot de groep. Herman Schuereman­s leidt Live Nation België.

Om een idee te krijgen van de grootte van Live Nation: voor de resterende negen novemberda­gen kan je voor België alleen al voor 35 concerten tickets kopen bij Live Nation. Volgens een telling van het muziekblad Rolling

Stone organiseer­t Live Nation Entertainm­ent jaarlijks wereldwijd 30.500 concerten voor 90 miljoen fans.

“De macht van Live Nation is té groot geworden”, zegt Amy Klobuchar, voorzitter van de antitrust-commissie van de Amerikaans­e Senaat. “Doordat ze amper concurrent­ie hebben, drijven ze de prijzen van de concerttic­kets steeds meer op. Het is de hoogste tijd om Live Nation en Ticketmast­er weer uit elkaar te halen.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Taylor Swift houdt halt in 52 Amerikaans­e concertzal­en, maar de ticketverk­oop liep niet van een leien dakje.
FOTO REUTERS Taylor Swift houdt halt in 52 Amerikaans­e concertzal­en, maar de ticketverk­oop liep niet van een leien dakje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium