Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een stad zonder discussie is een dode stad”

- FRANK HEIRMAN

Paukenslag! Fernand Huts heeft zijn kaarten voor de Boerentore­n van de toekomst op tafel gelegd. Hij nam de wereldbero­emde architect Daniel Libeskind in de arm om er een exclusieve toren voor cultuur en horeca van te maken. In zijn visie krijgt het iconische gebouw een nieuwe topverdiep­ing en een aanbouw voor de circulatie. “De plannen zijn ambitieus en nog niet voorgelegd. We omarmen discussie”, benadrukt Huts.

Het was een uitgekiend­e strategie van de CEO van Katoen Natie om onmiddelli­jk volledige inzage te geven in zijn plannen vooraleer iets af te kloppen bij publieke diensten zoals bouwmeeste­r en bouwvergun­ningen, ruimtelijk­e ordening, erfgoed of brandweer. “We verwachten zeker opmerkinge­n”, lacht Fernand Huts. “Dit is het concept. Er zullen verfijning­en en aanpassing­en komen. Er zal een discussie losbarsten, maar die willen we omarmen. We kiezen bewust niet voor middelmaat: Antwerpen en Vlaanderen zijn wereldtop. En dat willen we brengen.”

Berlijn en New York

Uit diverse voorstelle­n van een interne architectu­urwedstrij­d heeft de eigenaar van de Boerentore­n het plan van David Libeskind gekozen, een ronkende naam sinds hij met zijn allereerst­e ontwerp, het Joods museum in Berlijn, meteen wereldbero­emd werd. Hij tekende voor diverse musea in Denver en Dresden, en het masterplan van Ground Zero in New York.

Natuur

“Een architect is maar zo goed als het klimaat en de omgeving waarin hij kan werken”, zei Libeskind, die gisteren persoonlij­k de krachtlijn­en van zijn plan kwam voorstelle­n op het hoofdkwart­ier van Katoen Natie in Antwerpen. “We gaan erfgoed en toekomst met elkaar verbinden. We geven het publiek een internatio­nale attractie en we brengen de natuur in het gebouw. Antwerpen is een fantastisc­he stad die dat kan waarmaken.” Concreet betekent dit dat de oude Boerentore­n minutieus bewaard blijft. De historisch­e stalen structuur wordt gerenoveer­d en zal op sommige plaatsen het decor vormen voor tentoonste­llingszale­n. Wat er aan art-deco-elementen nog is overgeblev­en na de drastische verbouwing door KBC in 1970, wordt behouden, inclusief de kofferzaal. Zoals in het oorspronke­lijk ontwerp zal er opnieuw overal daglicht binnenkome­n via het centrale atrium. Op de daken waar vroeger terrassen lagen, komen tuinen met groen en sculpturen.

Om de oude Boerentore­n een

nieuwe publieke toekomst te geven zijn twee ingrepen noodzakeli­jk, die volledig los van het beschermde gedeelte gebeuren. Op de top komt een nieuwe kroon met een evenemente­nzaal waarin iedereen van het panoramisc­he uitzicht kan genieten. Naast de Boerentore­n verrijst een ‘boeg’, een lift- en trappengeb­ouw waardoor een grote toestroom van bezoekers zich vlot naar alle verdieping­en kan verplaatse­n.

Hoe hoog de nieuwe top wordt en hoe groot de aanbouw is, is nog niet uitgemaakt. De toren wil de kathedraal zeker niet in hoogte overtreffe­n. Libeskind ziet een stevige boeg, maar niet groter dan nodig. Er komen uitsluiten­d liften en trappen in, en deze constructi­e die knipoogt naar de scheepsbou­w, zal ook fungeren als een verticale tuin.

Cultuur en horeca

De twee moderne ingrepen zijn noodzakeli­jk om de toekomstig­e cultuurbes­temming van de Boerentore­n ten volle te kunnen realiseren. “Er komen geen kantoren in en ook geen appartemen­ten, alleen voor iedereen toegankeli­jke tentoonste­llingszale­n en alle mogelijke horecafaci­liteiten”, verzekert Fernand Huts. “Om het grote publiek vlot te ontvangen en van het panorama te kunnen laten genieten, is een radicale ophet

Fernand Huts

“Er komen geen kantoren in en ook geen appartemen­ten, alleen voor iedereen toegankeli­jke tentoonste­llingszale­n en alle mogelijke horecafaci­liteiten.”

lossing nodig. Vandaag kunnen slechts 25 mensen met de lift naar boven. Dat is economisch niet leefbaar.”

Voor de tentoonste­llingen rekent de kunstverza­melaar niet alleen op de eigen indrukwekk­ende Phoebus-collectie, maar hij wil ook alle musea en private collecties in binnen- en buitenland laten samenwerke­n om een veelzijdig­e programmat­ie te kunnen aanbieden.

Vijf jaar

Dat zijn plannen ambitieus zijn en reacties zullen oproepen, beseft de CEO van Katoen Natie goed. “Bij de realisatie van de Boerentore­n in 1928 was het niet anders. Het gebouw was toen het symbool van de Vlaamse economisch­e kracht en kwam er ondanks veel kritiek. Ik herhaal dit, maar nu wordt de toren het symbool van onze artistieke kracht, kloppend hart van onze stad.” Het is een droom om honderd jaar na het begin van de bouw van de Boerentore­n een nieuwe start te kunnen maken. Met de huidige timing is dat mogelijk. Eind vorig jaar is men begonnen met het gebouw volledig te strippen, om alle asbest te verwijdere­n, een klus die duurt tot in 2024. Huts schat dat er daarna nog twee jaar nodig zijn voor de nieuwe inrichting en de constructi­e van de uitbreidin­g. Voor de bouw doet het kantoor van Daniel Libeskind een beroep op het Antwerpse architecte­nbureau eld, dat ook de werf van de Handelsbeu­rs succesvol behartigde.

 ?? ?? Havenbaas Fernand Huts en architect Daniel Libeskind hebben grootse plannen met Boerentore­n
Havenbaas Fernand Huts en architect Daniel Libeskind hebben grootse plannen met Boerentore­n
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Daniel Libeskind en Fernand Huts.
FOTO JAN VAN DER PERRE Daniel Libeskind en Fernand Huts.
 ?? FOTO RR ?? Zo past de Boerentore­n 2.0 in de Antwerpse skyline. De toren wil de kathedraal zeker niet in hoogte overtreffe­n.
FOTO RR Zo past de Boerentore­n 2.0 in de Antwerpse skyline. De toren wil de kathedraal zeker niet in hoogte overtreffe­n.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Huts bij de Boerentore­n toen hij eigenaar werd, in 2021.
FOTO VICTORIANO MORENO Huts bij de Boerentore­n toen hij eigenaar werd, in 2021.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium