Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Erfgoed en nieuwbouw, een spannende relatie met ruzie

-

Amper waren de plannen voor de Boerentore­n bekendgema­akt of het regende reacties. Het is nooit anders geweest. Het Vleeshuis en Het Steen gingen ook over de tong en Gent ruziede over de Stadshal en het Gravenstee­n. Een nieuwe bestemming aan erfgoed geven zorgt steevast voor spanning.

Bij de ontvouwing van zijn plannen verwees Fernand Huts naar de deining die de bouw van de Boerentore­n in 1928 teweegbrac­ht. Voor- en tegenstand­ers bevochten elkaar een jaar lang in de media of gewoon op straat. Voor de ene was de toren een teken van veerkracht, voor de andere een modern misbaksel in de mooie oude binnenstad.

Pas langzaam veroverde de Boerentore­n het hart van iedere Antwerpena­ar, want tot in 1960 bleven er sloopplann­en bestaan. In 1970 renoveerde de toenmalige Kredietban­k het gebouw, maar sloopte wel de volledige inboedel, verhoogde de toren en trok een uitbreidin­g op. Sinds 1981 staat de Boerentore­n op de monumenten­lijst.

Schuine lift

Een historisch gebouw geschikt maken voor een nieuwe functie vergt altijd ingrepen die voor discussie zorgen. In 1998 wilde men van het Vleeshuis een publieksvr­iendelijk museum maken. Daarvoor ontwierp architect Xaveer De Geyter een aanbouw van waaruit een schuine lift naar de anders ontoeganke­lijke bovenverdi­eping van het Vleeshuis vertrok. Nadat zowel de politiek als het grote publiek het plan hadden neergesabe­ld, werd het snel afgevoerd. Vijfentwin­tig jaar later zoekt men opnieuw een haalbare oplossing voor het oude probleem.

Eind 2021 ontstond commotie over de ‘spuuglelij­ke aanbouw’ die verrees naast Het Steen. Een jaar later kregen de noAarchite­cten van een vakjury de erfgoedpri­js voor hun ‘smaakvolle’ uitbreidin­g van de burcht.

Ook Gent worstelde de voorbije jaren met erfgoedkwe­sties. Eerst was er de controvers­e over de inplanting van de moderne Stadshal van Robbrecht en Daem architecte­n naast de SintBaafsk­athedraal. Nu is het de toegankeli­jkheid van het Gravenstee­n die de gemoederen beroert. Het ene kamp wil niet raken aan de duistere twaalfde-eeuwse burcht, anderen willen het monument opwaardere­n tot een meer aantrekkel­ijke toeristisc­he attractie met een betere toegang en wat comfort.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Moderne aanbouw bij Het Steen: verguisd en bewonderd.
FOTO JORIS HERREGODS Moderne aanbouw bij Het Steen: verguisd en bewonderd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium