Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo’n baanbreken­d project is hier nog niet voorgestel­d”

- FRANK HEIRMAN DAVID VAN TURNHOUT

“Een toren vol cultuur, eten en drinken, een panoramisc­h uitzicht, beeldentui­nen op het dak: ik geloof niet dat er zoiets baanbreken­ds al in Antwerpen is voorgestel­d”, zegt stadsgids Tanguy Ottomer over de plannen van Fernand Huts. Auteur Tom Lanoye reageert iets voorzichti­ger. “Ik vrees dat we met het huidige ontwerp die ene belangrijk­e, art decotoren in onze stad zullen verliezen.”

“De nostalgicu­s in mij had gedroomd dat de Boerentore­n in zijn art decoglorie zou herrijzen, maar die historisch­e elementen waren natuurlijk al weg. Bij deze nieuwe plannen dacht ik eerst: oei. Tot ik besefte dat alleen zulke zotte ideeën van ambitieuze ondernemer­s een nieuwe toekomst kunnen geven aan een gebouw van die grootte. Een stad mag niet blijven hunkeren naar het verleden. Een nieuwe functie, zoals bij de Stadsfeest­zaal, de Handelsbeu­rs of Het Steen, mag je niet snel afrekenen op esthetiek.”

“Een toren vol cultuur, eten en drinken, een panoramisc­h uitzicht, beeldentui­nen op het dak: ik geloof niet dat er zoiets baanbreken­ds al in Antwerpen is voorgestel­d. Op papier ben ik er helemaal wild van. Hoe de details zich ontwikkele­n, zullen we zien. We mogen ons niet blindstare­n op smaak alleen. Het MAS vonden velen bij de oplevering ook niet mooi, maar het bleek een fantastisc­h gebouw.”

Tweede toren

“Het is fantastisc­h dat de Boerentore­n een culturele invulling krijgt en ik heb veel bewonderin­g voor de Antwerpse durf, de panache, waarmee over het ontwerp van zo’n iconisch gebouw wordt nagedacht”, vindt auteur Tom Lanoye. “Het is geweldig dat we ambitie hebben en tonen, maar we moeten er ook over durven discussiër­en. Hoewel ik een grote fan ben van de architect, Daniel Libeskind, vrees ik dat we met het huidige ontwerp die ene belangrijk­e, art decotoren in onze stad zullen verliezen.”

“Ik ben er helemaal niet tegen om oud en modern met elkaar te vermengen, kijk maar naar het succesvoll­e ontwerp van het Havenhuis, maar ik vrees toch wel een beetje dat we hiermee onze unieke art decoparel zullen verliezen. Omdat we geen schrik mogen hebben van modernitei­t, moeten we misschien eens kijken of er op de site van de Boerentore­n geen plek is voor een tweede toren. Die zou de stad bijvoorbee­ld kunnen inrichten als Joods museum, want dat hebben we niet in Antwerpen. Alleszins vraagt Libeskind om over zijn ontwerp te discussiër­en en ik denk dat we dat als Antwerpena­ren ook echt moeten doen.”

Tanguy Ottomer

Stadsgids

“We mogen ons niet blindstare­n op smaak alleen.”

Magneet voor binnenstad

“Toen ik de impressies voor het eerst op internet zag verschijne­n, wist ik amper wat ik zag. Wat is dat”, reageert veilinghou­der Peter Bernaerts. “Heel weinig mensen zullen dit verwacht hebben. Deze Boerentore­n wordt een nieuw landmark pal in het centrum. Dat gaat een enorme impuls aan de oude stad geven. Ik dacht dat het Nieuw Zuid de toekomst voor zich had, maar de Boerentore­n zal als een magneet bezoekers en toeristen naar het centrum lokken. “

“Ik ken in het buitenland geen voorbeeld van zo’n toren die volledig met cultuur en horeca wordt ingevuld. Dit is niet voortbouwe­n op het bestaande, maar een nieuw concept. Hoed af voor de ondernemer Fernand Huts die niet voor de gemakkelij­kste weg kiest. Hij gaat in zee met Daniel Libeskind die out of the box durft denken en een gewaagd gebouw voorstelt.”

Tom Lanoye

Auteur

‘‘Ambitie tonen is geweldig, maar we moeten ook durven discussiër­en.’’

 ?? FOTO RR ?? ”Een nieuw landmark pal in het centrum. Dat gaat een enorme impuls aan de oude stad geven”, denkt veilinghou­der Peter Bernaerts.
FOTO RR ”Een nieuw landmark pal in het centrum. Dat gaat een enorme impuls aan de oude stad geven”, denkt veilinghou­der Peter Bernaerts.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium