Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alle spelers samen hebben miljoenenb­ereik”

Op andere manieren statement maken dan?

-

De houding van de voetbalbon­d, het voortduren­de manoeuvrer­en om niet tegen de borst te stoten, maakt Harry Demey boos. De CEO van het bekende reclamebur­eau LDV United spreekt daarom duidelijke taal. “Als je nu niets doet, moet je later in de spiegel het beeld verdragen van iemand die zijn moment in de geschieden­is niet nam. Weet dat als je met de handrem op rijdt, het na een tijdje serieus begint te stinken.”

Voor Demey, zelf een grote voetbalfan, kunnen de Belgen eigenlijk maar één ding doen. “Het meest symbolisch­e en krachtige zou zijn dat onze aanvoerder die One Love-band gewoon rond zijn arm draagt en die gele kaart pakt. Als dat effectief gebeurt, dan spreken we daar binnen dertig jaar nog over. Nog sterker: het hele team dat zo’n band draagt. Ons elftal zou op die manier sport gebruiken om een betere wereld te creëren.

Volgens master marketeer Fons Van Dyck, het hoofd van het merkenadvi­es- en reclamebur­eau Think BBDO, kan het ook subtieler. “Heb je die Iraanse ploeg gezien? Die maakten een stevig statement door gewoon niet mee te zingen met hun volkslied. Zo krachtig kan stil protest zijn, in dit geval zelfs heel letterlijk, toch als de mensen de symboliek erachter maar begrijpen. Maar daarvoor zijn er media om de nodige uitleg te verschaffe­n of de spelers zelf die hun creatieve statements kunnen uitleggen.”

Gezamenlij­k posten

Floris Benoit, aanvoerder van het digital marketingb­ureau Studio Copain, ziet te duchten concurrent­en in de mensen van FIFA. Toch ironisch gezien. “Alle spelers samen hebben een miljoenenb­ereik via hun sociale media. Als ze net voor de match gezamenlij­k de One Love-boodschap posten, dan maken ze een statement die niemand kan weghalen en waarvoor ze geen kaart pakken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium