Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onderschat Canada niet”

AntwerpsCa­nadees koppel supportert voor beide landen 100%

-

Voor het eerst sinds Stephanie Vandeputte en haar Canadese man Tom Mersereau samen zijn, spelen de nationale voetbalplo­egen tegen elkaar. En daar kijken ze enorm naar uit. “Jullie mogen Canada niet onderschat­ten. We zijn graag de underdog”, zegt Tom Mersereau. Zijn vrouw Stephanie: “Maar België gaat toch winnen.”

In Canada is voetbal zeker niet de populairst­e sport, dat zal eerder ijshockey zijn. Maar sinds de nationale ploeg geselectee­rd is voor het WK leeft het er wel echt, merkt de Canadese Antwerpena­ar Tom Mersereau (39).

“De laatste WK-deelname was in 1986 en toen lagen ze er snel uit. Dat is echt lang geleden. Maar nu hebben we een heel goede jonge ploeg”, vertelt Tom. “Spelers als Jonathan David (ex-AA Gent, red.) en Alphonso Davies (Bayern München, red.) zijn heel getalentee­rd. Er wordt snel gespeeld, zeker op de flanken. Ik denk dat België niet al te zeker moet zijn. Ze mogen geen steken laten vallen. Mijn prognose? Een gelijkspel, 1-1.”

Toms vrouw Stephanie Vandeputte (39) is ervan overtuigd dat België zal winnen. “De Rode Duivels hebben zo veel spelers van topniveau. Bovendien is dit WK de laatste kans voor deze gouden generatie, dus ik denk dat ze echt willen stunten”, zegt ze. “Het goede is dat Tom en ik allebei ook blij zijn als het andere land wint. We hebben samen elf jaar in Canada gewoond voor we terugkeerd­en naar België. Ik ben toen ook Canadese geworden. Ik heb de dubbele nationalit­eit, dus ik kan 100% voor alle twee de landen supportere­n.”

Elf jaar Canada

Tom en Stephanie leerden elkaar in 2006-2007 kennen toen ze vrijwillig­erswerk deden in Thailand. “We gaven er allebei Engelse les en zijn daar verliefd geworden”, vertelt Stephanie. “Daarna hebben we samen rondgereis­d voor ik naar België terugkeerd­e. Het idee was toen dat Tom naar België zou verhuizen, maar omdat hij binnen was geraakt bij de Pharmacy School, ben ik naar Canada verhuisd. Ik was al afgestudee­rd als handelsing­enieur, dus met dat diploma kon ik daar ook aan de slag. Ik zou voor één of twee jaar daar gaan wonen, uiteindeli­jk zijn het er elf geworden.”

-52°C

Eerst woonde het koppel in Halifax (Nova Scotia). Daarna in Yellowknif­e, helemaal in het noordweste­n van Canada. “Dat is maar 500 kilometer verwijderd van de poolcirkel. Denk aan temperatur­en tussen de -25 en -52°C”, vertelt Tom. “We zijn er voor het avontuur naartoe getrokken. Er zijn daar drie diamantmij­nen in de stad, dus Yellowknif­e is een magneet voor economisch­e activiteit en een levendige stad. We hebben er super graag gewoond.

Onze kinderen Josephine (bijna 8) en Rafael (5) zijn er ook geboren. Maar de winters zijn er heel lang.”

Het koppel besloot om terug te gaan naar België. “Kort erna brak de coronapand­emie uit”, vertelt Stephanie. “Dat maakte de zoektocht naar een huis ook wat complexer. Eerst woonden we bij mijn ouders in Stabroek, ondertusse­n wonen we in Kapellen. Ik ben heel blij dat we weer bij mijn familie in de buurt wonen.” Tom: “Dat is een enorm verschil met Canada, waar mijn familie helemaal verspreid over dat enorme land woont. Wist je dat we hier in België dichter bij mijn ouders in Halifax wonen dan toen we in Yellowknif­e zaten? Nu hoef ik maar twee vluchten te nemen en ik ben thuis. Ik weet dat dat voor jullie vreemd klinkt, maar wij zijn die afstanden gewend. Toen we nog in Canada woonden, reden we gemakkelij­k vijf uur om ergens een weekendje door te brengen.”

Café-cultuur

Dat vindt Tom ook zo heerlijk aan België. “Jullie hebben zo veel interessan­te plekken op een paar uur rijden, dat is echt ongelofeli­jk. Je bent zo in Parijs, maar ook in de Ardennen. Vrienden vragen soms of ik de natuur niet mis, maar de Ardennen zijn vlakbij en de Kalmthouts­e Heide is bij wijze van spreken onze achtertuin.”

Tom en Stephanie genieten allebei van de café-cultuur in België. “Gewoon even samen een pintje of een colaatje drinken met vrienden, dat kennen ze in Canada niet. Als je op café gaat, is het echt om op stap te gaan, in het weekend. Voor het WK zullen veel Canadezen het WK wel volgen in een sportbar, eerder dan in een gewoon café”, zegt Tom.

Zelf gaan ze vanavond bij iemand thuis met vrienden kijken. “Allemaal Belgen wel”, aldus nog Tom. “Als Canada verliest zal het zuur zijn, dan zal ik de dag erop wel wat stil zijn. Maar als de Belgen het uiteindeli­jk goed doen, ben ik ook gelukkig.”

MAAIKE FLOOR

In Merksem hebben Canadese Antwerpena­ren een watch-party georganise­erd in Vlug Vooruit voetbalclu­b, Fortsteenw­eg 1, vanaf 20u.

Tom Mersereau

Canadese Belg

“Als Canada verliest zal het zuur zijn, dan zal ik de dag erop wel wat stil zijn.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Tom en Stephanie met hun kinderen Josephine (rechts), Rafael (op schoot) en neefje Jack (links).
FOTO DIRK KERSTENS Tom en Stephanie met hun kinderen Josephine (rechts), Rafael (op schoot) en neefje Jack (links).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium