Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Genieten van de soccersfee­r”

Bij Kris Boeckmans en zijn Canadese verloofde zal het niet tot ruzie komen

- KRISTIN MATTHYSSEN

“Canada!”, roept Alec (3,5 jaar) negen van de tien keer uit als we hem vragen wie woensdag de WKmatch België-Canada moet winnen. Maar zijn ouders, ex-wielerprof Kris Boeckmans (35) en zijn Canadese verloofde Marie-Claude Hamel (35), klinken een pak minder overtuigd. “Er ligt zes maanden per jaar sneeuw bij ons”, zegt Marie-Claude. “Daarom is Canada maar een kleine voetbalnat­ie. IJshockey en American football zijn er veel grotere sporten.”

Dat Boeckmans junior steevast voor Canada kiest, heeft volgens Kris zo zijn redenen. “Het woord België spreekt hij bijna nooit uit, omdat we hier wonen”, verklaart de ex-wielerprof. “België is gewoon ‘thuis’ voor hem. Maar Canada is een beetje het land van melk en honing. We brengen er meestal de eindejaars­feesten door bij de familie van Marie. Dan komt hij altijd met een valies vol kerstcadea­utjes naar huis. Canada associeert hij met sneeuw, en sleeën doet Alec graag. Als je vraagt wie er moet winnen in een match tussen Spanje en België, zal hij ook Spanje roepen, want daar gaan we soms op vakantie. Hij kent de verschille­n tussen België en Canada wel al een beetje. Thuis komt Sinterklaa­s, en in Canada komt Père Noël.”

Alec is nog maar een kleuter, maar omdat hij een kop groter is dan leeftijdsg­enoten ga je automatisc­h moeilijker­e vragen stellen dan je normaliter bij een driejarige doet. De pronostiek van Alec hoeft dus niet verontrust­end te zijn. Als we Marie-Claude mogen geloven, is België op papier een pak sterker. Het koppel leerde elkaar kennen op de Grote Prijs van Quebec, een van de twee World Tour wedstrijde­n in Canada. Marie-Claude – zeg maar Marie

– verzorgde er de communicat­ie en marketing. Het was geen liefde op het eerste gezicht, maar zeker wel op het tweede. Tijdens hun tweede afspraak in Barcelona, waar Marie op haar eentje kwam citytrippe­n, sloeg de vlam in de pan.

“Wat? Argentinië verloren?”

In 2018 vroeg Kris haar ten huwelijk. Door de coronaperi­kelen kwam de trouwparti­j er nog niet van. De twee runnen nu een dik jaar samen Café Fringale in Zoersel, waar Kris’ zijn eigen koffieblen­ds schenkt, maar je ook een wijntje of snack kan eten. Dat doen ze drie dagen per week. Voor de rest zijn er de leveringen, privé-events, teambuildi­ngs en zitten ze nog met een half been in het wielerwere­ldje. “Waardoor het heel druk is”, zegt Kris. “Vroeger toen ik nog profrenner was, ging ik de WK-voetbalwed­strijden van de Rode Duivels op groot scherm in de Waagnatie zien. Nu zal het thuis zijn, voor zover het lukt met werk. Ik ben er minder mee bezig. Wat? Heeft Argentinië verloren? Dat wist ik nog niet”, reageert Boeckmans om 17u ’s avonds, wat betekent dat hij er écht niet zo mee bezig is.

Dat Boeckmans er niet echt mee bezig is, neemt niet weg dat de wedstrijd België-Canada met extra trillend hart gevolgd zal worden in Zoersel. “Voor mij is het heel speciaal”, zegt Marie, afkomstig uit de stad Montreal in de provincie Quebec, en dus Franstalig. “6,5 uur vliegen van Brussel, maar het is er ook 6 uur vroeger. Dus je landt ongeveer op hetzelfde tijdstip als je vertrokken bent. Bijna zes maanden per jaar ligt er sneeuw. Nu ziet het ook helemaal wit in Montreal. Geen ideaal land voor ‘soccer’, zoals wij voetbal noemen. Daarom ben ik ook zo fier dat Canada zich gekwalific­eerd heeft voor een WK. Het is de eerste keer dat ik dat meemaak. Vroeger, voor mijn geboorte, is het naar het schijnt nog al eens gebeurd. Dankzij aangepaste indoorinfr­astructuur is ‘soccer’ in Canada wel aan het groeien. Ik ben er zeker van dat de sportbars – klassieke cafés zoals hier kennen wij niet echt – vol gaan zitten. Een vriendin zei dat ze op het werk mag kijken.”

Eerst skiën, dan stappen

Volgens Boeckmans kunnen veel jonge Canadeesje­s eerder skiën en schaatsen dan stappen. “Als we met Kerstmis naar mijn schoonoude­rs gaan, is het er soms min 35 graden. Om maar te schetsen dat het geen ideaal voetballan­d is. Normaal moeten de Rode Duivels deze wedstrijd makkelijk kunnen winnen”, vertelt de oud-wielerprof, die als 19-jarige zelf nog een jaartje voetbaltra­ining in Schilde heeft gegeven. “Ik zat vroeger met veel voetballer­s in de klas. Het interessee­rt me wel. Die Canadezen gaan als underdogs wel heel gemotiveer­d zijn. Zij hebben niets te verliezen.”

Dat de WK-koorts nog moet oplaaien ten huize Boeckmans, bewijzen de supporters­attributen. Er wordt één Belgisch sjaaltje, recht uit de verpakking, opgeduikel­d. En Marie vindt nog Canadese sokken. “Ik denk dat ik online nog een Canadese vlag ga scoren, zeker als ze doorgaan in het toernooi. Een Kroatisch-Belgisch koppel van het schooltje van Alec vertelde me dat ze de wedstrijd België-Kroatië door de spanningen niet samen kunnen beleven. Bij ons is dat anders, ik geniet van de soccersfee­r. Maar tot ruzies gaat het hier niet komen.”

Kris moet lachen. “Gisteren vroeg ik Marie of ze Kevin De Bruyne kent. Niet dus”, zucht

Kris. “Messi ken ik wel”, zegt Marie. “En Jonathan David. Daar moeten de Belgen voor oppassen. Hij heeft nog bij Gent gespeeld en nu bij Lille. Maar toon mij een blad met foto’s van de Belgen en ik kan niet zeggen wie Lukaku is.”

15 cent per liter benzine

Kris kent Qatar redelijk goed, met drie Rondes van Qatar in de kuiten. “Ik heb die stadions zien opbouwen. En die containerd­orpen met hekwerk voor de gastarbeid­ers gezien. Die stonden er tien jaar geleden al. ’s Morgens als wij gingen trainen zagen we die busjes met arbeidsmig­ranten rijden. Hier in Antwerpen wordt er soms gefoeterd op die fakkel van Total in de haven, maar in Qatar zie je hónderd van die fakkels naast elkaar. Wij gingen er tanken voor 15 cent per liter. Ze hebben daar ook Venetië nagebouwd. Een rare, rare wereld.”

In 2026 is het WK wielrennen in Montreal én mogen Canada, de VS en Mexico als gastlanden het WK voetbal organisere­n. “Nog iets dat de sport een boost zal geven”, besluit Marie-Claude.

Marie-Claude Hamel

Verloofde van Kris Boeckmans

“Toon mij een blad met foto’s van de Rode Duivels en ik kan niet zeggen wie Lukaku is.”

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Ex-profwielre­nner Kris Boeckmans met zijn verloofde Marie-Claude en hun zoontje Alec (3).
FOTO ROBIN FASSEUR Ex-profwielre­nner Kris Boeckmans met zijn verloofde Marie-Claude en hun zoontje Alec (3).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium