Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa zet België in rijtje van Club Medlanden

- YVES LAMBRIX

De lopende uitgaven zijn te groot, de energieste­un is niet gericht genoeg en structurel­e maatregele­n om de begroting weer gezond te maken, blijven uit. Dat zegt de Europese Commissie over de Belgische ontwerpbeg­roting 2023.

De Europese Commissie heeft dinsdag haar analyse bekendgema­akt van de begrotinge­n die de 27 lidstaten midden oktober hebben ingediend. België komt ervan af met een vermanend vingertje, omdat ons land slechts “gedeelteli­jk” een voorzichti­g begrotings­beleid heeft gevoerd.

Het begrotings­tekort van de nv België – alle overheden samen – zal volgend jaar 5,8% van het bruto binnenland­s product (bbp) bedragen, of omgerekend 33,5 miljard euro. Dat is 3,5 miljard euro meer dan het tekort waar we dit jaar naar verwachtin­g op afklokken. Oorzaken zijn de aanhoudend­e oorlog in Oekraïne en de energiecri­sis. Dit zet een rem op de economisch­e groei en noopte de federale regering om gezinnen en bedrijven met een kleine 3 miljard euro aan energiemaa­tregelen te ondersteun­en.

Geen beterschap in zicht

Van het totale Belgische tekort komt 70% op conto van de federale overheid en sociale zekerheid. De rest is voor rekening van de deelstaten. Beterschap lijkt niet in zicht. Het Belgische begrotings­tekort zal in 2024 nog altijd 5,1% van het bbp bedragen. Enkel Hongarije en Polen doen dat jaar met 5,2% nog iets slechter.

Hoewel de financiële toestand van dit land al langer aan het rotten is, verscholen onze regeringsl­eiders zich de voorbije twee decennia maar wat graag achter ‘Club Med’, de groep van Zuid-Europese landen waar de financiële situatie nog erger is. De Europese Commissie stelt nu dat België die landen heeft ingehaald: terwijl

Griekenlan­d, Spanje, Portugal en Frankrijk hun staatsschu­ld afbouwen, stijgt die van België verder tot 108,2% van het bbp. In absolute termen zitten we nog niet aan het niveau van Griekenlan­d (156% van het bbp), maar daar is de trend wel dalend.

Doordat de rentetarie­ven stijgen, zal België volgend jaar ruim 8 miljard euro aan rentelaste­n betalen. In 2024 wordt dat bijna 10 miljard euro, of het equivalent van het jaarbudget van justitie, politie én defensie samen.

Hervorming­en

De Europese Commissie maakt twee fundamente­le bemerkinge­n over de Belgische ontwerpbeg­roting 2023:

• Lopende uitgaven: de primaire uitgaven (uitgaven zonder rentelaste­n) groeien te snel. De Commissie kijkt dan vooral naar de automatisc­he indexering van de ambtenaren­lonen en de toenemende sociale uitgaven, onder meer als gevolg van de vergrijzin­g. De noodzakeli­jke hervorming­en om die uitdaginge­n aan te pakken, blijven volgens Europa te lang uit.

• Energiebel­eid: de energieste­un die ons land geeft, is onvoldoend­e gericht naar wie het echt nodig heeft. “De meeste maatregele­n lijken niet toegespits­t op kwetsbare gezinnen of bedrijven”, klinkt het. Bovendien stimuleert de steun ons onvoldoend­e om zuinig met energie om te springen. Een meevaller is wel dat de Commissie in haar beoordelin­g enkel rekening houdt met de btwverlagi­ng op energie tot eind maart. Daardoor landt het Belgische tekort volgend jaar op 5,8% van het bbp. Vorige week zat het er nog bovenarms op tussen premier Alexander De Croo en de intussen afgetreden staatssecr­etaris voor Begroting Eva De Bleeker (beiden Open Vld) nadat deze laatste het begrotings­tekort voor 2023 op 6,1% had gesteld. Daardoor zou België afgetekend de slechtste leerling van alle 27 Europese lidstaten zijn. Met 5,8% wordt het op die laatste plaats vergezeld door Slovakije.

“Zeer ernstig”

“We nemen dat rapport en advies zeer ernstig”, reageert premier Alexander De Croo. “Het rapport zegt onder meer dat de energieste­un zeer breed is geweest. Dat is juist. We geven veel energieste­un aan mensen die echt zwaar in de problemen zaten. Maar we hebben ook energieste­un gegeven aan de middenklas­se, die even het einde van de tunnel niet meer zag. Maar laat het duidelijk zijn: dat zal preciezer moeten. Ook de andere opmerkinge­n nemen we zeer ernstig en integreren we in ons beleid.”

Alexander De Croo

Premier (Open Vld)

“We nemen dit rapport en advies zeer ernstig. Onder meer de energieste­un zou zeer breed zijn.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Premier Alexander De Croo.
FOTO BART DEWAELE Premier Alexander De Croo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium